冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
最好係大金 ftkc
平靚正就格力
當然la 變頻compressor 同發熱線 效能無得比

但仲要計算放嘅位置
點解冷暖機一定會焗 其中一個原因係位置
當冷暖機放係高位同埋遠離使用者 都限制左 用家一定要關窗

除左機價
維修嘅可能性同埋費用 都需要考慮

再者今年已經算係好凍嘅一年 但其都只係凍左二三十日到
如果你一年會開多個兩個月暖氣 咁冷暖機可能真係有so
但依家香港一年凍三十日都叫好多
係我計算
我係當大家15度樓下先會開暖氣

同埋依出嘅暖風機效能進步過以前好多
又方便可以隨便放

係以前d 大牛龜暖爐無可比
老實講冬天開得暖爐,正路好多人都會閂窗,最多留條罅

對比暖爐,室溫都會比較均勻
香港人屋仔細細
用部暖風機直接吹住自己
Or
有錢買部Dyson
你就會發覺個侷促感覺係完全唔同

同埋我反對用冷暖機的最主要原因並唔係效能
而係香港天氣反反覆覆 而且好潮濕
好容易就會有霉up 味
呢個先係我最主要反對嘅原因
同埋效能 並唔係我反對用冷暖機最主要嘅原因
而係霉up 味 同焗促
用幾多匹好?格力會唔會好嘈
換晒的話差幾多錢到
所以如果要討論效能 耍討論同計算嘅嘢太多
我反對用冷暖機並唔係單單因為效能一個原因
只係其中一個因素
你問我一般人屋企1000尺內
我嘗試過最好嘅暖氣用品係dyson嘅風扇
咁當然我都覺得好貴唔值得
我覺得暖風機係最好
基本上100尺1匹
如果開放式廚房或者有其他熱源就多半匹
格力唔會好嘈
價錢 要睇返你搵咩師傅安裝 同埋安裝位置係點
啱啱早排凍我開20度唔覺有焗嘅感覺,可能同個人、環境、機有關

但霉味呢樣唔應該由暖氣導致,因為空氣中同等水份下,開暖氣反而令濕度下降,最多話本身部機污糟吹出來
所以我話點解會有霉up 味
係因為香港天氣好反覆 同好潮濕

呢個禮拜開冷氣
下個星期開暖氣
或者下晝開冷氣 夜晚開暖氣
又唔多人有洗冷氣習慣

咁樣部機入面一定會發霉
所以先有霉up 味
但呢個情況極度普遍
而且大部分人都接受唔到
機因素影響唔大 好小人會用埋濕控嘅機
環境同人因素比較大
好似你開20度就係一個好選擇 但好多人會開23 even 更高
樓底問題la 肯唔肯開個對流窗加濕器la
同埋今年凍個幾日係不停落雨 or 前後落雨
同"正常" 寒冷配乾燥有d 唔同
所以今年冬天都小左人急洗機
巴打你好
想請問分體式 三菱重工淨冷變頻2匹
SRK50EE1 同埋 SRK50RE1 呢兩部有咩分別?

另外Panasonic smaller系列 比起普通嗰啲
除咗部室外機細啲之外仲有咩分別?
你會唔會建議人地買smaller系列?

唔該晒
唔好意思 重工我都唔熟
但就咁睇spec 可以話一樣
我估係生產年份唔同
re 應該係最新。

理論上無咩唔同
但由於機細左 散熱會無咁好 相對黎講易壞d
如果唔係位置所限 唔好買smaller 系列
唔該哂
有單job拉左喉
爭裝機 樓主接嗎?
唔好意思 呢d 我地唔接
最近屋企部冷氣一開有怪聲+好嘈
開左唔夠1分鐘好似有啲沙沙石石係出便跌落街咁
係咪部野壞左 無得救啦
窗口機?
Yes 珍寶
你係咪以為我係大隻冷氣仔
我廢j
格力窗口,邊隻型號好?
收到 有無咩牌子推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞