冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
部2匹菱重工(SRK50EE1)分機冷氣冷氣機係上年暑假5月既時侯買,用咗2個月,9月開始覺得唔凍,但之後天氣凍一直無開機。 到琴日一開機就出咗fault code 57 , 搵咗代理check , 佢就咁鉗完Amp 就話漏雪種,叫我搵返裝機師傅搞

1.會唔會係代理水9我? 會唔會係部機本身有問題?
2. 買過部定係搵返裝機個師傅整?
3. 係咪室外機喇叭咀漏既機會最大? 如果執好個個位,再加返雪種係咪會無電 ?

PS. 部機去到今年5月就無保養雖然保養完全踢晒個責任去街舖師傅
必須
1. 機漏同喉漏都有機會
2. 代理需要搵漏先
一年內仲有保養嫁
搵裝機師傅跟番先

3. 邊到都有機會漏
細細地嘅公司同一人公司報嘅價會唔會有好大出入?
如果想快係咪直接搵師傅會好啲
唔同師傅 報價出入都好大
同埋冷氣係好多野做唔做你無能力即時知
好嘅師傅會做好多浪費時間嘅野

想快就好難搵到好嘅師傅或公司
手就一對 冷氣好多野好浪費時間
做多好多野 可能只係令你部機凍5%慳5%電
令你部機多5年命
巴打,想請教…嚟緊屋企想更換冷氣機,想問下:
1)客房:68尺 有窗台位(現有3/4匹窗口機)
2)主房:76尺 有窗台位(現有3/4匹窗口機)
以上兩房想首選換三菱電機R32雪種 MSZ/MSY-GS09VF. 1匹分體機 ,
次選換三菱重工R410A雪種SRK25MHIP1,選擇正路嗎?

3)廳:140尺 + 走廊:26尺 + 廚房:35尺 =203尺 (現有2匹分體機)
想換三菱電機R32雪種MSZ/MSY-GS18VF 2匹分體機, 次選換三菱重工R410A雪種。 SRK53QE2 ,選擇正路嗎?
可以 但70尺客房 如果女仔有機會太凍
同埋我會建議 大金FTKC
或者格力
收到,多謝建議
間屋裝好修準備買冷氣,想問下420室外窗台冷暖分體邊度好?

房約80尺,廳大概200尺

Thanks
420 冷暖首選 MSZ-GS VF
想請教下
我屋企個廳用緊開利兩匹
部機經常出暖風
搵開利師傅睇過佢話個槽散唔到熱所以部機行行下散唔到熱就變出風
成座大廈又唔見其他人係咁
師傅俾我地煩兩煩就拆左入面d隔音海棉,之後就有改善但都久唔久會出暖風
主要請教下大家有冇咩建議
個槽位係凹型可能真係唔太散到熱

如果過幾年換機,窗口機其實咩牌子會好d?
Panasonic/rasonic?

謝謝師傅

Hello冷氣巴打,想請問如果Y2 型公屋冷氣唔俾掛出騎樓,想好似其他人咁裝係屋企紅色四方形入面,有乜要注意?
一匹定¾匹適合啲?
對我黎講 無一部推薦
如果真係要揀 可能都真係電機
夠 很好
窗口機會recommend panasonic 格力
有冇室內機嘅相可以睇吓
都冇咩特別嘅要注意
最緊要去水喉盡量做斜小小
黃金比例就係100尺1匹
我仲考慮緊1定¾匹好,嗰個房仔又唔係好大
有乜分別?如果間房使用一匹會唔會容易壞?

我係呢款呀
你呢個真係要檢查先知咩事
係因為420太細散熱差?
可以咁理解
每個牌子都有d 技術缺陷
因為家有兩老屋企向北怕冬天冷親。但窗台所限局限左420。

新屋有冷暖氣喺上幾個月真係好幫到手
珍寶ASWG 系列算唔算過時? 樓下商場間鋪有package 推廣,諗緊全屋換晒
身為一個冷氣仔 我係會建議你會dyson 暖風機
多過冷暖機嘅 可以由#91睇下
但如果真係要買
可能真係菱電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞