冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
ok, 問多d d .. 係開住風 mode 噴蒸氣之後噴溝稀咗嘅漂白水定係做晒 d 噴水野先開機( 我揀抽濕mode 啊,1.5匹得個抽濕, 暖,冷,自動 mode 揀)
想問下識英文同冷氣有咩大關係?
師父仔
我屋苑換機搭棚貴到癲左
所以想問有咩機咩牌子無咁易壞
分體機,裝唔到窗口式
咁用冷mode 唔好用抽濕
清潔 再過水
我有一半客外藉
我一般介紹兩個牌子
最好 大金
平靚正 格力 但大陸brand
如果你見到d 師傅點搭棚
個廿三千蚊真係唔叫貴
你比一萬我都未必會做
ok明白晒
死症,我屋企都係咁
樓下24小時長開冷氣
我屋企就有人喺屋企就開冷氣+抽濕機
但返工出去關冷氣2hrs以上就會全屋地板濕晒
有晒水珠有時直頭一灘水

上年喺重災區位置鋪塊膠地墊隔水
岩岩鋪左spc地板,希望今年夏天無事
樓面石屎太薄
樓下啲冷氣傳左上來 (物理上應該係你間屋熱能傳左落去)
而空氣濕度太高, 地下溫度去到dew point temperature 就會出水
原理係同你戴眼鏡由商場行出室外一樣

dew point 計算 : https://www.calculator.net/dew-point-calculator.html?airtemperature=31&airtemperatureunit=celsius&humidity=70&dewpoint=&dewpointunit=celsius&x=37&y=22

理論上你鋪膠地墊係隔左熱, 空氣接觸唔到凍既地面就無事
窗口3/4匹最好係咪 pan cw-hz70za
公屋無AC platform 得個係窗既鋁架係咪無得揀
無地長開冷氣 吹地下 咁就打和
你都*
一拖二凍氣有咩缺點? 係咪兩邊唔可以同時開曬?
壞機一齊壞

可以一齊開

室外機製冷量可以細過室內機總數,佢唔預你成日一齊full load,應該有個表講點分配
係,咁就變左佢天花出水(如果佢冇開冷氣)
如果大家都有開冷氣係唔會有事
因為冷氣本身原理有抽濕作用
空氣濕度低個dew point 會低左好多
[member]好不幸咁同你講
工聯會
上曬佢d 相關堂
平靚正 程式碼[/member]
唔用變頻最好
品牌 就樂聲or 格力
公屋一定有石屎台
舊公屋?
傳統冷氣嚟計
冷氣只有兩個狀態
一個係有製冷 一個係無製冷
簡單啲咁講
製冷模式係
當你遙控set 嘅溫度 低過室溫佢都會製冷

而抽濕模式
我就係當喺製冷模式之下
室溫跌咗一兩度
就會停止製冷
當室溫升返上去
再repeat
同師兄講嘅一樣
有壞嘅話一齊壊
你想像下夏天30度兩間房同時冇冷氣
如果其中一間房無謂你都可以迫埋一間房
要換就一定要一齊換
唯一一個原因裝一拖二
就係因為空外有限
如果想再詳細啲深入啲就ive
房無platform
係咪都係r32
係 有新買新
但其實唔介意樣衰同大陸
窗口機 其實格力最抵用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞