冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike

窗口機機電署就冇左數據,分體機同1牌子就差868/501=73%

揀啲慳電啲嘅款
差868/348=149%

不過可能機電署唔準

以上電費係每日開12小時,開6個月
n719 好似係上代
今年2022 新出款n721 我諗著有新買新渣
話用料好啲

石屎台問過管理處 佢話我地屋苑好多戶都係咁 要排隊整都有排排
所以想自已揾防漏鋪一浸
因為721我都未裝過唔敢答實你
所以先推薦721

防水唔係易搞嘅一樣野 想做得好唔好diy
麗城?
明喉 first priority
Second 木朗
721 剛先出
連貨都未番 不過豐澤果啲有得買了
垃圾屋苑翠竹
所以我先推719先岩
防水盡量做好d
係咪一定每部計?
巴打

安裝分體式冷氣機1.5匹丶3/4匹一般安裝費連雜費公價大約點計?
熟唔熟EP機
想請教師傅
睡房冷氣個位勁當風 每次打風窗口式冷氣機側邊位滲水滲得好勁 嚟緊想換新冷氣 點樣可以避免呢個問題?
買左部三菱電機 MSY-GS12VF 用左半年發現一開機 有浸臭味吹出黎 等5分鐘又冇 想問有冇人都試過?
請教好仔

名城 細房兩間部冷氣機

一定要兩部開晒先凍
開一部唔凍

都係開利黎

有無得救? 定通病黎? thank you
想裝窗口式, 同抽油煙機, 可否報價
無公價
$1500-$10000一部不等
睇師傅 睇安裝位置
唔熟
淘仔 有導風板 平靚正 睇評價
玻璃膠封好d
大把人 有 可以搵師傅洗機
可以追下post 討論左好多相關問題
簡單d 講
有塵加潮濕 會發霉 or 開放式廚房 屋企有香精油bb powder 等有味野 都會導致問題

關機盡量開對流窗 用冷氣最好set 21度以下 定期洗機 自己每星期清一次塵網
係味一拖二
如果係 可以話係通病
洗機 係唔係要用冷氣清潔劑噴埋冷氣機入邊d鐵片先冇臭味?
唔想搵師傅洗機
依家試下噴住清潔劑 希望可以解臭
最緊要係用高壓機過水
最緊要係風扇
我地行內人唔會建議你用diy 清潔劑
會更差
都係追post 討論過好多
當然比d 心機自己洗都得 小心d 同比d 心機就得
我做到嘅野你一定做地
定頻窗口有冇邊隻model推薦?只有一個要求就係靜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞