冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
正常100尺一匹
開放式廚房或者有其他熱源 加半匹
如果你問我我會建議裝兩匹
預多好過預少

窗口機我唔建議用變頻
因為一部窗口機大約用7至15年
因為窗口機我一般建議平靚正就算
因為就算壞咗都唔會整 有咩問題都成部換
機都唔係太貴

咁當然如果你每日開多過14個鐘頭 變頻係有着數嘅
變頻大約會慳三成電你要計吓邊一樣好啲
但變頻相對來講係易壞少少
傳統冷氣100部 會壞三四部七年之內
變頻可能會壞七八部
所以你要計吓邊一樣抵啲
可能換機真係要用好多錢
但你入雪種都係燒緊錢
所以係你自己嘅選擇啦冇得搞
當然係有補呢個選項但可能俾你換機仲貴
DIY冷氣清潔劑問題

我們一般不建議用戶在坊間購買各式各樣的冷氣機清潔劑自行清洗冷氣。因為不當的清洗,有可能會導致冷氣機故障,甚至報銷,使用戶蒙受更大損失。

首先,一般坊間的冷氣清潔劑腐蝕性強,機身和電子板有機有可能因而受損。其次是清潔劑和污垢的殘留問題。由於自行清洗冷氣一般都不會使用高壓水槍或蒸氣沖走殘餘的污垢和清潔劑,因此部份污垢和清潔劑有可能會殘留在冷氣機內。殘留的污垢和清潔劑有可能堵塞去水喉並發出異味,當腐蝕性強的清潔劑殘留在冷氣機內,甚至有可能會腐蝕冷氣機,導致冷氣機故障,甚至報銷,使用蒙受更大的損失。最後,除了有專業的冷氣機保養、維修知識的用戶外,一般用戶自行清洗冷氣只能清洗隔層網、外殼和蒸發器(即隔塵網後方的製冷鋁片),不能徹底清洗整部冷氣。除了上述的部件外,冷氣機的出風扇、去水盤和去水喉,亦會因長期使用而積聚塵埃和滋生霉菌,導致製冷效率下降和影響室內空氣質素。

基於上述原因,我們建議用戶不要使用在坊間購買的冷氣機清潔劑自行清洗冷氣。

另外拍拍聲嘅問題 你可以拎開隔層網睇吓後面嘅製冷鋁片
喺開機嘅兩個鐘頭內會唔會結冰
如果一年入一次我入算啦我果部係一拖二機
回風26
如果你唔係想要冷暖功能,窗口機最好買返定頻機,變頻窗口機包你訓唔到
自己房
3.唔好用,我見識過個客用完大風變細風 ,然後投訴冇風
有無雪
今年頭頭尾尾加左五次雪種,每次二千
有漏唔補 加極都漏
換機喇
唔該哂巴打 岩岩上裝睇 格力 2匹

Gwa2118bm 定頻四級能源裝置 賣4600 每年用電 860
Gwf 18cv 變頻二級能源裝置 賣6100 每年用電量600

差260度電一年 我當1蚊1度電 即係一年差260蚊 即係用6年先打和返條數 即係賭佢用6年以上

咁我唔講用電抵唔抵個問題 變頻窗口機係sell佢比傳統既定頻機靜 其實係真定係噱頭野
由細到大我都定頻機個個音量我都訓到 變頻同定頻一樣嘈?
音量會細左 但會變左高頻聲
所以其實差唔多 有來會覺得高頻聲仲嘈
變頻最主要sell 慳電
街外
可唔可以係窗影一影街外 冷氣後面位置
定頻 係持續咁嘈
變頻 好似蚊咁時不時煩下你
後生仔唔好買
我懷疑變頻d engineer 全部都係廢老, 佢地聽唔到變頻聲
一路都無人改善呢個問題
你係點入行㗎?
上門整冷氣有冇遇過超正人妻
想問下如果裝機個時無裝機頂塊氈
依家落雨 撻 撻 撻 聲好嘈
搵師傅裝塊貴唔貴定其實自己DIY 都得?
我變頻PAN 窗口機
全爆裝修緊,準備要買冷氣
廳用匹半,打算買冷暖變頻分體
兩間房用一匹淨冷
打算買大金/三菱,點睇?
30電機 不要問只要信
有冇推薦買咩產地 / 型號比較好?
裝修師父話買R32 / R410就得,冇比太多意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞