冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
入伙兩個月
上手用緊大金分體式(兩年半左右)
房果部真係完全冇問題

但廳果部就有以下問題
開一陣自動熄機(閃綠燈/閃綠燈+橙燈都試過)
而remote係依然顯示ON
有時冇用remote熄返,隔一段時間會自動開返機
開機時間真係有長有短
最短真係試過個風葉都未打開哂就熄機
最長又試過開3-5粒鐘都完全冇問題

試過用remote check error係00冇問題
100%confirm唔係定時開關問題
冷氣之外,開風扇mode都有機會會自動熄機
唔知師傅覺得係咩問題?
分體式冷氣機要點清潔

上網睇話一兩年唔洗就會部機流水出黎
我唔想比錢人洗

自己要點洗至唔會整壞部機

睇片最多搵到啲人用泡泡清隔塵網
我見比錢真係用水洗
我買果部三零電機
有個mode講明只係抽濕
想買樂聲變頻去邊到買裝工ok價錢又合理?
接收版壞左
首先你要拆到個機殼 保護電子版
用高壓水槍清酒啲塵
再落清潔劑
之後整返乾部機
裝番
再諗辦法DIY接著d水
或者你可以拆散晒成部機逐part洗

最主要就係唔好比電子版掂到任何嘅水
https://www.instagram.com/p/CbFNU4KLVak/?utm_medium=copy_link
你可以當抽濕其實都係一個製冷
但係當室溫一跌一度
佢就會停
升返一度再重新開始
機價可以喺格xwebsite
師傅就真係要自己搵
最怕就係啲水整到電子板
同埋接水
唔該
係咪係price 度搵間最平買完再自己搵人裝好?
機價格都差幾遠
信興係咪出名唔錯?
要搵返原廠師傅定搵你地都可以?🙏🏻🙏🏻
圖都冇張。就咁聽一部3匹都未必夠。
信興係總代理 樂聲樂信
所有鋪都係搵佢拎貨
你可以買機比師傅裝
搵師傅買埋機又得
都得
一般搵街外師傅 會平d
想問下 夏天開廳部冷氣 間中有陣臭味(類似水渠味)傳出黎 洗完冷氣好少少 但都仲有
師傅話係油煙問題(因為我屋企係開放式廚房),想知有冇方法可以解決佢?
無得整, PAN記/ R記經常有
有人囉個SWING出黎 磨細佢就無事
就算落雪油都係一陣就嘈番
有無試下唔同風速會點
無 買部好勁抽油煙機
我想求救。幾個月前裝大金FTKA50BV1H。
今日第一次開,開果時。我開制冷 但個送風口唔開出黎, 同埋 個藍光圈位不停咁閃。但開風扇 就著綠色,不過個風葉就識得開出黎。代表咩? 我試過閂電制再開都一樣
窗口式冷氣
開着佢有運作嘅聲 但一滴風都冇出
係咪可以換過部
即係自己搵師傅裝到時有咩事都係搵信興保養嗎?
係 無錯
如果用多過7年
機永遠都係廠保養
除非係安裝有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞