冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
請問窗口式...已經封晒口,有咩方法可以係黐返張隔音膠上去...平日落雨同樓上都有冷氣滴水...唔該
廳分體機豬腸去水喉
駁落去走廊嗰條硬嘅一吋去水喉
原裝用膠紙封個駁口位
但係而家膠紙老化,個駁口漏水
應該點樣維修
買咩膠紙,鋁箔膠紙得唔得

Btw個位好閪
如果廳有150尺左右
但我唔係好怕熱,可唔可以買一匹機就算
抽部機出黎 反手貼上去
電線膠布 玻璃膠
預大好過預細
但無話唔得
睇你自己
屋企兩部珍寶分體式冷氣機(一拖二)一齊唔凍,装咗4年幾到,想問下會係咩原因
想問下ransonic 同Panasonic 既變頻窗口機係咪一樣我見個樣同產地都一模一樣
好多原因
若想生命好 請遠離珍寶
設計上一樣
用料可能有分別
例如電線粗度 銅喉厚度
窗口機好嘈, 但應該係D振動令個窗嘈
上年已經換左冷氣但都唔掂
住公屋, 窗本身又冇爛/壞, 同埋唔知點先可以換哂成個窗 (係成面墙都係窗果種)
好無奈
正路 很好
圖plz

第一次貼圖, 希望成功
張圖上網搵既(屋企太多野但個都似呢款)
藍色係裝冷氣個位
橙色係開冷氣嘈既, 共3個
1) 右上個窗關上時
(暫時解決方法, 唔關實但用線cool住)

本身呢個位d窗花都嘈, 但較完螺絲後好返, 不過要間唔中較下

2) 右中個窗關上時
(暫時解決方法, 由於關上會嘈,所以開冷時個窗要開到最細果格, 但打風落雨攪唔掂)

同1)一樣, 本身呢個位d窗花都嘈, 但較完螺絲後好返, 不過要間唔中較下

3)裝冷氣個窗同中間個窗既連接處
(解決方法, 我貼左張a4紙,之後神奇冇再嘈)

補充:
我以前係用2匹既, 之後改做1匹定匹半,
改做1匹時, 師傅幫我响裝冷氣個窗補返d玻璃
暫時補玻璃d位好似冇嘈, 反而係其他位嘈
再補充
改做1匹時, 冷氣裝向藍色個窗既右下位
唔知係未因為咁, 所以令到右上同右中個窗都嘈
坦白講, 我都唔知應該搵冷氣定窗既師傅
但兩者其實都未壞
而且之前分別問過附近商場一兩間鋪都話唔整呢樣
冷氣機最好係邊幾隻牌子 最差係邊隻
上面都有討論過
三個重點
1. 會有高頻聲好煩擾 姐係好似蚊係耳仔飛過 但未去到咁worse 有d 人聽唔到
2. 會有霉up 味 除非經常清洗冷氣
3. 機價好貴
要睇番你屋企exactly 嘅情況先可能答到
窗嘅設計 新舊材料 改過嘅野
都會影響到
睇功能
好似大金好多機都好好 但420系列 馬拉機mcquey 都好差
睇功能
好似大金好多機都好好 但420系列 馬拉機mcquey 都好差
分體式窗口機係唔係要搭棚?
要睇位置情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞