冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
$300 個d係咪洗得唔好?定疫情減價?
無la 肴到仆街就真
你惗下正常黎講 來回車費 都唔止$300
洗完會唔會有保養
會唔會帶高壓機上黎
如果係我$300係低過成本價
洗冷氣話易唔易 話難唔難
所以好多人就算唔係做冷氣都會沖出嚟洗冷氣
但最大問題係如果佢洗壞你部機會唔會同你講
識唔識幫你整返好
York分體係咪冇乜師傅識整...?
所有師傅都識整
只係維修費可能都$2000up 部機先 $4000
所以無咩人願意整
如果一樣野壞 整好左 又到另一樣野壞
個客會投訴
York 一d 都唔難整
但佢真係好易壞

你部機係咩問題
我果款係商用天花板嗰種,outdoor unit會自己停唔識出冷氣,要人手啪刀掣再開先會出返冷氣
outdoor 放係邊
係咪大約30分鐘會停 已經較到最低溫度?
純粹屋仔出面,天台嚟。

唔定,有時一個星期,有時兩個星期,有時一兩日,set 25度
你部機似係無問題
冷氣並唔係你較幾多度出幾多度風
你個部應該係定頻
只有兩個狀態
製冷出冷氣 室溫高過set 溫度 outdoor 會郁
無製冷出風 風扇咁 室溫低過set 溫 outdoor 唔會郁
好可能只係你set 個溫度太高姐
一般室溫好常係 25 26 度 triggar 唔到製冷
睇返上一手留低嘅資料,係變頻嚟,但我係remote到set唔到auto,所以長期set cool。

好似琴日咁,琴日熱,但佢同我停咗冷氣
你試下set 到最凍 睇下問題係咪仍然存在
如果有 有機會overheat
你自己可以做嘅嘢就係諗辦法搵啲嘢遮住佢唔好比太陽直射
分體冷氣點洗先最乾淨?
已經用D泡沫+滴露水+加壓水鎗狂洗鐵片部份, 連個轆都洗潔精, 加壓水鎗洗, 但一兩個星期又有陣味(叔味)出番黎。
你指部outdoor 搵嘢遮?我試試,thx bro
right
風扇洗咗未
諗辦法去霉
照你咁樣講洗完其實佢冇味
某程度上已經好乾淨
咁你就要改下你嘅使用習慣呀
用完冷氣之後記住要開返窗
冷氣最好較22度或以下
房入面盡量唔好放香薰精油
多謝指點
巴打,我想裝窗口機,1 匹同匹半,有冇好介紹?thx
平靚正 格力
想要埋牌子 panasonic
想了解一下22度或以下冷氣嘅好處
唔知會唔會嘥電啲
簡單啲用傳統冷氣來講
冷氣只有兩個狀態
一個係有製冷
一個係冇製冷就好似風扇咁
冷氣係不斷循環室內空氣
只會當室內溫度高過遙控器調校嘅溫度
佢先會開始製冷
正常出風溫度會係室內溫度減8-12度左右
而係製冷嘅時候亦會因為condensation 而令部機入面好濕

其實一般家居嘅室內溫度已經係25 26度
如果你較24度 咁佢就會製冷兩三分鐘
然之後就變返把風扇
喺呢個時候冷氣機內既潮濕溫度又高
好容易就會滋生黴菌
謝 變頻機是否一樣原理?
新裝大金分體 想問平時唔用其實使唔使熄制

因為用果陣開返大制要等一陣先開到機
依個日立一匹機好唔好用架?

而家係咪冇咩人入行
唔係 個分別係變頻 大部分時間都會製冷
當室溫去到目標溫度佢會令出入風相差大約5度
但如果 室溫長期低過set 溫度
都係會停製冷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞