冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
咁ftxm所謂0.5度調溫其實有冇用?
大金 或者 格力
老實的說沒有了
你明白原理就明者 抽濕陪著制冷 除飛有鮮風
抽濕機
但如你開左冷氣都80% 你要住tko 半山 先多出現呢個情況
或者係房曬衫
話者set 21度 關曬窗同門
或者瞓之前開到18抽乾間房
瞓先 再set 番高
變頻機停 證明室溫,長時間低過22度
而你唔舒服唔係因為溫度問題係濕度
可能抽濕機幫到你多d 或者 用多兩張被
我本來打算換部ftxm, 但師傅你都話冇用
咁大金依家成日話自己乜hybrid cooling 好勁,搵笨姐,好彩未裝
咁啲師傅點解成日叫人裝大半匹?裝越大咪越快停機?
我會話100尺1匹
開放式廚房多熱源
西斜 先需要多半匹
通常預大多好過預多

你最後可以咁講但理論上 變頻唔會停

唔停?我個功率計得返20w, 唔停會咁低功率咩
我講理論上姐
我上面有講
你部機停係因為 你部機set temp 長期高過室溫

理論係 室外28定32度
你set 25度變頻機就唔會停 只會減慢速

我個句係話
我贊成你個句係某d情況裝越大越快停機
我係想講
你最後嗰句 係可以咁講
https://www.instagram.com/p/CbFNU4KLVak/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
可以參考下
電機 MSY/Z-GS 泰國造
想問york同開利窗口機邊款好d
變頻有下限,低過下限同定頻一樣都要停
通常越大匹數,下限越高,但唔同系列/機種間比較就未必
唔一定室溫長期低過設定溫度,有時裝得太大匹,一製冷凍得好快,室內熱源不足,好快變頻低過下限,就變定頻機咁開開關關
搬屋搬冷氣最平幾錢
例如pan部變頻窗口3/4匹製冷最低3482 btu/h,有D分體1匹下限仲低過佢

我試過70呎房,較到某d溫度,冇人係房就會停,人入返去先會行
應該唔關牆身製事。上幾個星期有幾日好潮濕,開機一陣就跳製,之後著返就出05🤦🤦🤦
想問問
我房裝冷氣個牆 有水必出黎 又整爛牆身 特別係落雨天同潮濕 我懷疑係個冷氣石屎台滲水

我個房冷氣又生秀要換
叫師博來裝機時可唔可以叫佢幫我做埋冷氣機石屎台防漏
我想自已整又難 無理由師博裝到靚靚仔仔先自已再拆

同埋我想房70尺 換P記 3/4窗口
cw-xn721ja
cw-n721ja
cw-hu70za變頻會唔會唔夠凍

謝謝
想問 1 匹窗口機的話,變頻同定頻電費會唔會差好遠?
都唔好
平價機買格力
我都唔肯定 但你預 $2000-$10000不等
睇師傅睇位置睇機
石屎台滲水可以搵管理處
好多時大廈會包

你問我我會建議cw-n719

變頻唔會唔夠凍
問題係起頻高頻聲你接受到唔到
變頻同傳統比 大約差30%電費
其實我意思都係咁
想形象化小小但解釋得唔夠好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞