冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
分體式冷氣機機底有個位會滴水,係咪因為污糟?要洗冷氣先解決到?
你告佢都無咩用
好多師傅係咁
panasonic d 機係好嘅
只係維修保養貴
所以我會推大金
9成係因為污糟
最好係洗冷氣
剩係通去水都解決到
分體式冷氣安裝費通常幾多錢?
三菱重工同電機點睇?
好似電機好的?
想問窗戶式冷氣用左頭1年係正常run, 但今年年頭噴過冷氣清潔噴劑之後, 呢幾晚都會有滴水聲係部入面, 係咪D冷氣清潔噴劑影響到?
其實r32嘅冷氣係咪都安全 有無咩要特別注意?
屋企部冷氣開得唔夠凍會有異味
開得夠凍就無事
其實係咩原因
想請教有咩分別
1800-10000不等
無通常
重工唔熟 但好多師傅都話係平靚正泰國機
電機 機嘅質素好 代理麻麻
有機會
要檢查下睇下問題係咩先知
無錯 一般家用無特別野需要注意
污糟
霉菌係低溫生長唔到
【霉菌塵蟎滋生、空氣質素減低】
冷氣機在製冷時會產生倒汗水,因此冷氣機內部的濕度一般會比較高。加上香港潮濕悶熱的天氣,冷氣機很容易成為病毒、細菌、花粉、塵蟎、灰塵和霉菌的溫床。當冷氣機積聚大量灰塵,便會加劇霉菌的滋生,甚至出現霉點或污垢,並產生異味。在此情況下,細菌不單會透過冷氣出風散播而影響室內空氣質素,更可能引發各種疾病。
13A 15A係講緊保護
例如13A 係高過13A fuse 會燒
燒fuse 10蚊自己可換
匹半 就算開compressor 個下
正常都唔會過13A
最理想當然係獨立mcb
但其實13A 都可以
巴打想請教一下, 同一型號rasonic 同panasonic分別大唔大?

分別在QC ??

想買部1.5匹窗口式, 有邊隻牌子同型號推薦, 唔該曬
hi巴打,我房想換部分體機1匹,唐一樓要搭棚,要做過d喉去我露台去水(約6米左右),裝拆掉埋大概要幾錢
呢個情況即要裝分體先可以到大匹?
想問下,剪3腳插頭改針線,會唔會影響保養?
wbb巴
用緊panasonic窗口機1.5匹

case1
開5-6格一去到室溫24/25度左右就停壓縮機
跟住會5-8分鐘就自己開始製冷再過5-8分鐘又停

case 2
如果開7-8格就查唔多成日都唔會自己停壓縮機製冷
不個室溫會去到20/21度凍到要著外套

想請教下

1)case 1係咪對部機壽命唔好?
2)case 2如果唔想咁凍溫度應該點set先好?
3)以襟用作前題下係咪就算凍小小著多件衫
都好過個壓縮機製冷每兩三個字就開吓熄吓?
4)溫度格數究竟係set部機當室內溫度到某一個溫度
就開始製冷定係停止製冷?

sorry問咗好多問題
多謝你先
想問下而家邊隻變頻窗口機抵玩慳電?
補充 1.5 /2 匹 機都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞