冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
珍寶,但最好預大半匹,同埋代理比較閪

裝到嘅話用 420 好過窗分
我都講係大金lo...
如果3/4 我會介紹V7R
你係師傅你啱,但ftxm咪貴ftkc 千零蚊,差距咁大?
ftxm點都抵買過ftkc啦
安裝費會貴好多
點解呢?真心請教
因為溫濕雙控
有鮮風部分 需要處理
鮮風係ftxz 呀,ftxm有咩?
sorry 岩岩揸緊車
師兄係我錯

因為ftxm 個溫濕雙控 其實係無作用
正常冷氣制冷 都會伴隨著抽濕作用
直情可以同你講 係無鮮風狀態下
冷氣都係用制冷去抽濕

佢個機價 係相差$2000up
完全唔值得
我惗全香港無1%師傅會介意ftxm
咁即係大金搵消費者笨?
可以咁講 無鮮風嘅冷氣
抽濕嘅原理係 空氣 經過凍嘅表面形成condensation
好似你"吓"一啖氣係玻璃表面 玻璃表面會有水珠
水再經去水喉流走

當然ftxm 可能有好微細嘅控制
但fthm 絕對有佢 95%up嘅功效

所以你唔會見到ftxm 熱賣
但ftkc fthm 相對黎講市佔率會高好多

師兄,溫濕雙控係大金近年主打wor, 人地話比普通款強25%抽濕能力,你咁講好大鑊wor, 你推介隻牌子搵消息者笨
好似如果有人真係需要精準濕度控制
例如serve 房 酒窖
佢地就會用幾萬蚊一匹嘅價值去裝機
但一牽涉到鮮風 就貴得有道理

Ftxm 係完全唔值
佢之前出ft 系列 話康達出風8米
我知有人 做測試 上埋大金問點解 6米都無風
大金無人解答到
之後就再無呢個宣傳
仲~~~~~

我介紹呢個牌子係因為佢用料靚 技術好 (泰仔)
例如 佢d 膠殼 電線銅喉 壞嘅百份比 摩打嘅寧靜程度
並唔係因為佢d 宣傳
每個牌子都一定有問題 唔會完美
我只係推介一個相對 係最好嘅牌子
除左佢我都大推格力嫁
同埋冷氣最勁抽濕係 cool mode
Set 18 度
18度都凍死啦,咁如果想唔開咁低又保持乾燥可以點做?
裝房既機有冇平靚正推介 要靜既 麻煩晒推介

其實關師父手勢事佔有冇一半
睇下變頻滿唔滿足到你
睇你要幾乾
最傳統嘅窗口機都有dry mode
原理係 即是Detect溫度
用制冷抽濕
跌兩度就停
升番兩度開番
其實如果你密封間房 你開冷氣 跌3度
房入面濕度 基本都去到40-60 %
唔熟420 機 sorry 但可以睇下Panasonic 菱電
其實關師父手勢事佔有冇一半  > 指部機嘈唔嘈

我部機初頭一年OK 之後用落幾年開始好嘈 訓唔到想換
窗口定分體
靜無咩關係
但用得幾耐同效能就關
我開冷氣開22度,夜晚部機會停,濕度會變左8x%, 有冇辦法唔開到18度又可以冇咁濕?
窗口定分體
想客飯廳換分體機 300呎屋
師兄咩牌子好?
變頻分體
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞