冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
如果無相好難答實你
所以我唔夠膽講係咪必須
點解買冇遙控?
窗口機1級2級4級用電差幾遠?(u2能源標籤)
變頻pan有1級,gree2級
gree定頻就4級
屋企部冷氣無啦啦噴冰粒 係咪要換
開左幾日都無事
今日夜晚開左幾個鐘後有d冰粒飛出黎

google 左少少 有d又話叫人黎洗下冷氣就ok 有d就話索性換過部 想請教下
上emsd 有得計
有兩個可能
一係 真係極污糟
一係漏雪種
https://www.instagram.com/p/CZqxV3aJlJj/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
安全因素係一
其次有無足夠空間去比我地埋去水埋喉
無一個standard
搭棚除左係企人 仲係保護 唔好跌野落街
考慮嘅因素好多
每位師傅同公司都唔同
窗分唔洗鉻架
用拉爆
珍寶機差 代理差
我唔會推薦
因為Panasonic變頻今年先出
我地普通用家唔識分吊鋁架 同拉爆有咩唔同
淨係知有個鋁架鑽左上牆頂 再推部機出去
唔知有冇人分享下冇窗台冇搭棚安到部新panasonic 窗口分體
屋企新裝修,但部冷氣唔知點解唔凍(新冷氣機應該唔會未用就壞掛?)
部冷氣機係正常開到有風出,但揀左制冷mode都係唔凍約左師傅要等到5月中先上黎check

想問下我個case有無方法自己搞搞先?
真係求救
唔知點解一開嘅時候,吹岀嚟嘅風有酸臭味
大概開五分鐘左右先會冇咗陣味
已經維持咗成年 (都係買咗一年左右)
對上一個月頂唔順 打咗比原廠搵咗師傅上嚟洗
頭一兩個星期有明顯改善
但今日又開始臭
可以點處理
同埋呢只要開高過23度 部冷氣就會唔凍同吹d臭味岀嚟
你室溫24度,你開23,24度咪唔著機
同臭有關係?唔著所以臭?
著少停多,停機部室內機入面好濕好焗,會發霉
有冇解決方法
上網見人講
開完冷氣要開fan吹半過鐘吹走水氣
唔係水份黎係機入面會有味
好似話最好開21度以下
屋企要換部分體式變頻淨冷,有冇好介紹? Panasonic 掂唔掂
P牌 H12 error code係咪一定要換電子板了?聽師傅話洗機都得…唔係好明…謝謝
咁我估係污糟
部機上一手業主留落黎
開過隔塵網個d位好似都無雪咁厲害
真係,我開21度high cool就冇問題
但好凍 開22度以上又臭
想知係咪個個都係咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞