冷氣仔 你問我答

1001 回覆
8 Like 8 Dislike
屋企係舊式公屋 無露台無石屎冷氣台 有無辦法可以裝到兩部冷氣? 你講到一拖二唔太好 同埋裝分體通常包幾多米喉?
舊位一般會有露台 有無相睇下窗邊
每位師傅公司都唔同
但羊毛出自羊身上
同埋銅喉唔好慳
市面上有厚料薄料
因為全世界好多地方都係用分體,唔會再擺技術喺窗口機度
其實都有嫁。如果你去台灣 就已經見到各色各樣窗口機
歐洲都有好多
但因為香港standard size 而且品牌小先咁
多數都係舊屋用多,新屋或新裝修真係少見仲用窗口機
住村屋間房成日好大塵,已經冇開窗d塵冇其他位入來,係咪有機會係冷氣問題?叫人定時清潔冷氣係咪一個必要?
洗冷氣我唔會話必要
但係好重要

呢啲係好常見 屋企冷氣入面嘅發霉情況

屋企入面嘅塵通常都係有衣物同埋被鋪所造成
如果你留心啲望吓件衫同埋啲被 你就會見到上面有啲好細嘅毛毛 其實嗰啲就係塵
另外如果有啲電腦或者機器摩打 都會做一啲好少嘅黑色微粒
反而窗出面吹入嚟比較少 開窗空氣流通會更加好
冷氣淨係會循環室內空氣 所以唔會製造到塵
感謝你解答一個困擾我好耐嘅問題
決定以後著、除衫係房出面
算la 無得避免 仲有被呢
請問大金FTKC25TAV1N同大金FTKA25BV呢兩部邊部好?
兩部都係1匹變頻淨冷
工廈粗用2~2.5匹分體
係咪美的開利走唔甩?
FTKC FOR SURE
有冇話點解?
比多小小格力 好好多
價錢真係差唔遠
但質素好好好多
第一產地KA 係馬拉機 大家經常投訴大金都係投訴馬拉機
所有嘅質量都差好多 電子板都易燒D
而KC 係泰仔 係大金日本以外 最好嘅產地

第二KC 係大金為左SELL R32雪種而出
呢件係一件大事
所以呢批機大金一定唔會做得差

記著千奇唔好買馬拉大金
秒回好癲
用冷暖機冬天開暖氣係咪抵過開暖爐?
絕對一定唔係
可以參考#91
PANA嘅冷氣好唔好?
舊屋裝修機未壞,唔知換唔換好

預冷氣用7-15年
如果用多過7年
又裝修 不如換埋佢一了百了
絕對係,heat pump效率完全冇得比
3間房,每間 3.5 m x 2m
廳 6m x 3m

有無型號同匹數推薦?
用變頻定用定頻機
用唔用1拖2 或者1拖3好?
發熱線輸出熱能必定低於輸入電能,heat pump輸出熱能對比輸入電能係論倍數計,再加埋變頻

同一系列機,冷暖對比淨冷根本唔貴得幾多

焗唔多關暖氣事,暖爐、暖風機一樣有,通常係溫度較得太高或嚴重通風不良
我持反對意見, 喺我實例証明用冷暖機比以前開暖爐至少慳一千蚊電費, 講緊只係客飯廳範圍 (當時只有客飯廳有裝冷暖機)

依家裝修全屋都裝冷暖機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞