去酒店staycation之前 有小小tips同大家分享下

435 回覆
282 Like 2809 Dislike
housekeeping會揸流攤唔係全世界都知?
樓主又唔係話一定污糟 佢意思既然唔肯定就小心啲啫
唔好話front desk,講真housekeeping都未必肯定到個浴缸有洗定無洗喇

就咁睇篇文我又唔覺佢意思係咩要求都唔可以有啵
一兩個要求好聲好氣畀到點會唔畀你呀
除非你係要求多多乜都想要嗰啲貪心客啫

其實呢度又無人畀樓主serve過,究竟係邊句令人覺得佢係做基本嘢就收工嘅態度
就咁睇篇文我淨係覺得佢想表達客人識做時員工都會識做咋啵
收皮啦你
我比咗錢鍾意點咪點
做你就做啦 傻閪
講真, 你唔要求幾時真係會有樓主講既咁comp啲野比你
啲咩高層, 靜房, 酒店房就係咁多, 都唔夠比啲request左既客
你唔要求一定比d cheap房你
request左都叫有機會
更加唔好講啲生日, anniversary
樓豬食撚屎啦 垃圾員工柒柒下
明顯係,仲老吹做過大檔,做得三星你都咪撚使旨意跳grade啦,你啲濕鳩Ramada 經驗四五星唔承認㗎
人哋出正價你出promotion價
有咩著數畀正價客先有乜問題
掉轉如果你係正價客 有乜benefit都畀晒promo客先
你係咪ok先
佢又無話你畀平啲會偷工減料
不過extra嘢唔會第一個畀你咋喎 咁燥做乜
係浴缸扑野係必備節目喎
返工返到你咁demanding
幫唔落喎閪員工
見到要求兩個字已經笑撚左
唔講以為佢先係客
自己有要求就得
個客有要求就=西、麻煩
成篇文根本係想啲客奶fo鞋底
奶得我鍾意咪恩賜下你
樓主俾啲tips你:
你都係轉行吧啦
不嬲呢度都係咁
唔理咩都踩咗先鬧咗先標簽咗先
之後就玩爛個post
十二點前退房,就十二點前退,我有聽過有啲酒店一過十二點未走就會收late check out charge

on9 我次次問有冇得late check out 都會比
「睇你呢篇野都知 你平時當d 客係犯咁啦」
真係
平時我去酒店都好有禮貌,想late check out一樣照問,啲staff都nice,成個過程大家開心
講真如果人地問兩句樓主已經覺得西,仲有咩好討論

一副神聖不可侵犯咁嘅心態返工都幾勁
仲要做服務行業
戇鳩仔
通常都係book浴缸+有海景既房 平平地就算
+ CI果陣先問下有冇得LATE CO
例如佢間酒店值7分
而佢出promo價, 一般大眾認知都係promo價享受到7分既酒店
而樓豬篇野個心態就係你比咁既價就抵你有5,6分既服務, 然後仲要你比10分等佢好做
你間酒店無生意要平先吸引到客嚟,因為已經好平然後要客人唔好有要求,似經營唔掂就要削減消費者福利咁
去公圜啦好嗎
我覺得係,我之前去4S住harbour suite, 佢free upgrade到deluxe suite. Front desk態度好好
點解講到做得服務業一定要受氣咁
Pin this 啦傻鳩樓主
走果陣間房執乾淨啲會唔會有remark 下次黎比好啲的房?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞