去酒店staycation之前 有小小tips同大家分享下

435 回覆
282 Like 2809 Dislike
睇完成篇都唔知TIPS係邊
怪唔得做酒店低層

不過你講嚟無用
香港出名閪客多 班撚樣唔會你講完佢哋就變守規矩
只會話你打份工喺度嫌三嫌四
最好俾咗錢唔好黎住
早啲去,但有啲酒店會推早個退房時間,然後預你request遲退房
無乜特別
但反而跟ae plat卡嘅hotel membership就有用
例如佢有跟Marriott gold/plat elite
去襯佢地旗下
例如ritz-Carlton 次次都有幫我up上suite
尊重
哇啲規矩慘長撚過學校校規
想試下係咪真係有優待
咁都幾好 通常有member都會用埋
意思叫人唔好咁高要求 咁以後間間都變晒2-3星質素都 乜都叫人忍下就下 呢啲就係服務業?
對任何人都有禮貌係作為一個人既基本啦
你間爛鬼酒店值幾分我咪畀幾分囉,乜撚嘢叫做無問題就要評分畀10分
開間房扑嘢都咁撚多規矩
其實而家好多時直接去番官網訂個價差唔多仲要多d package
第一個POINT都錯撚左啦
如果好相處,一定會Free upgrade你

樓主肯撚定係3-4星酒店低級職員
上年我去左咁多間5星
太多人STAYCATION 根本唔會FREE到你
樓主經OTA book多定酒店direct多?
去得 Staycation 的都是戇撚鳩鳩的
你都戇鳩鳩,點解比幾百蚊就唔可以有要求?依個offer係你公司開既,就算個客比幾多錢都可以有要求,知唔知點解人地可以比幾舊水就入黎住呀?因為你公司無生意呀,你咪試下唔好serve啲比幾舊水既客囉,到時你公司連依啲客都無埋,工都無得你返呀傻仔
其實注重衛生嘅人去酒店想浸浴嘅
都會自己買支細滴露去洗一洗
樓主可以提吓大家浴缸唔乾淨
想浸就自己帶清潔用品
而唔係叫大家直頭唔撚好住浴缸房囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞