去酒店staycation之前 有小小tips同大家分享下

435 回覆
282 Like 2809 Dislike
通常都係啲野雞三四星酒店自己冇咩客路要靠ota先會官網貴過ota
大集團都係官網最平
最好就係比完錢,唔check in
然後比5星評價,再比tips
收聲啦
睇咗一半咁撚搞笑嘅
浴缸污糟就一定㗎啦 但係唔該你比滿分我
憨尻樓豬
最好乜都唔洗做又有糧出
我出埋你份糧好冇?

之前去郊外行山又係有個清潔工係咁叫人唔好dump垃圾係個垃圾桶到 叫我地自己出到去自己dump如果唔係佢會好辛苦
樓主唔想做咪辭職囉,我做五星級酒店果時日日對住啲閪客都無你咁撚多口水
pin this
出發之前幾日出email同酒店 double confirm booking, 通常酒店會問下你有咩要求/ 慶祝 嗰陣先講 email出得靚仔少少 black and white做到通常都會做俾你 (當面有禮貌我覺得真心冇撚用 全部香港人都做到機械人咁嘅款. )如果想upgrade可以試吓同酒店買花/ book餐廳食飯/ 問多少少唔同嘅嘢. 比人哋覺得你真係慶祝 咁樣upgrade機會會加大. 以上只限服務好少少嘅酒店 同埋唔係呃鳩人嘅request.
浴缸沖涼痾尿係咩玩法
樓主 pin

正常啦大把人沖緊涼屙尿
late check out其實係一定要
生活係歐洲時區既我12點基本係醒唔到
我唔介意加錢
其他設施、房位差都唔太緊要
乾乾淨淨就得

但係唔好一見我lco就閪我先
咩料
唔同宇宙?
大把人熱水壺痾tim
所以去酒店一定自己買水
有啲人真係無家教嘅,你開呢啲post會改變到佢人生咩
呢啲post極其量只會令原本已經好有禮嘅客更加唔敢問你地野,唔會令西嘅人變nice

同埋你份工又唔係做訓導主任
唔使高高在上糾正人地品行架
做專業都會遇到呢啲人架啦,又唔係得服務業會受氣,放開啲啦施主
真 個個睇完個post踩中自己咪喺度吠
明明成篇文淨係表達你識做時員工都會識做
啲閪客就曲解做唔畀呢樣唔畀嗰樣
咁想飲熱水點算
有浴缸同條女冲泡泡浴好玩好多
啲人攞嚟洗底褲呀
閪客從來都係閪店剋星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞