去酒店staycation之前 有小小tips同大家分享下

435 回覆
282 Like 2809 Dislike
放工 閪客
返工 閪員工
根本就多尻餘,你就on撚柒尻
做咩都好幾事都好咩行業都好,有禮貌係應該 個人修養黎,而家講到有禮貌就upgrade 無禮貌就搞尻你,我身邊都唔少做hospitality 既人,但好似你咁on9真係少見

第一,做hospitality 就係要deliver service 嫁啦,姐係有request 去做係你job duties 之一,合理唔影響咪俾,唔合理咪唔俾囉,講咁多把撚?

第二,就算跟足你個d規矩,我都唔見一定有upgrade

第三,都唔明酒店賺幾多關你撚事,你有得分定股東?定你on9到以為酒店既income 淨係房錢?

好多時d request 只係問下無防,有就有無就無既心態問,好似而家少入住既咪問下有無得遲check out 囉,唔影響既有咩問題?問下都唔撚得?洗唔洗買埋果籃去front desk 唱埋歌你聽,氹下你呀?

痴撚線到要擔心問多句就搞尻你間房咁,你係咪癲撚左呀?做hospitality 就俾返d 應有既質素同態度出黎啦屌你老母
唔明樓主話做前線但係又講公司賺得少
唔講以為盤生意佢有份咁

篇野真係廢文來 笑話一則
用virtuoso都得姐
你哋一個二個屌樓主做咩啫
人哋都冇話自己返工嗰時唔係笑面迎人
佢嘅心態全部都係收埋咋嘛,都冇表露喺客人面前
不過另外想補充番
其實做呢行你唔使咁認真
我做嘅幾間公司都係投資高尚酒店
除咗大嗰幾間,大部份香港嘅酒店都係希望賺幾年租金錢然後買咗棟野俾下一手,整個靚嘅IRR
我認同你都比你話
你唔記得畀個靚評分先走,錯咗啦
//好多時d request 只係問下無防,有就有無就無既心態問//

無錯,而家點都問有無早check in 遲check out
三點check in 十二點check out 真係痴撚線
乜撚野乖乖地 閪閪人士

唔係話撐西客多多要求
但你講到乜要求都唔好提出就係「乖」
「乖」就有「獎」咁 你都on99
佢係客 你係打工仔 問下你老細對你地嘅定位係咪老師同學生啦
樓主係咪唔去游泳池游水?果度都好多尿
傻閪,錢係我俾嘅,憑咩要我屈就你?俾5000蚊住你啲人蛇房好未呀?
你都想出po 嬲屌姐
樓主!香港西客係多!但你自己都唔好得去邊!
知唔知咩叫tips 咩叫rules
其實講嘅嘢都係啲潛規則
不過真係講出嚟就會好銀耳同好尷
個人本身閪嘅睇完你篇文之後唔見得會改
本身好人嘅客睇完就更唔舒服
你打份柒工姐 冇禮拜咪冇禮貌洗撚俾面你咩
最好送埋tips去
之前有個節目用類似營光燈既嘢去Test時鐘酒店同酒店既乾淨程度,結果係時鐘酒店仲乾淨過酒店
唔係叫人唔好嗌,係叫人一次過嗌
同班連登閪講佢地識條春咩
想問下愈遲check in 係咪愈大機會upgrade
試過幾次夜晚check in俾人up grade咗
你唔同囉
唔係講笑
好多做服務業前線既人真係同樓主一樣特別弱智同懶醒,會覺得自己高高在上
以前同個Frd一齊做過賣衫sales ,成班full time圍威喂,會大大聲屌客,串客,會覺得自己好醒好夠膽
試過串個客串到人地喊,人地肥少少問佢衫既碼數,佢串鳩人話呢個碼數你唔岩著唔好曬時間搵 跟著佢地會覺得自己好fun好搞笑,個客投訴佢地基本上無咩用,佢地成日被人投訴,人工太低根本無正常人做,管理層都廢事理
仲有一d會覺得自己執場執得好快係好叻好勁...會成日講 喂大佬你掛衫上衫做得快就覺得自己好勁,睇下個世界幾大先啦
做過好短時間賣衫仔,基本上了解左呢d人既思維係幾奇怪
所以大把樓主呢d做基層擺個高高在上款既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞