去酒店staycation之前 有小小tips同大家分享下

435 回覆
282 Like 2809 Dislike
是咁的,近排好多人#staycation,係度比小小tips大家,小弟做咗酒店都有6年幾,大檔細檔都做過下,自己都爆過好多次房,相信依度都應該有好多人都係FO豬,如果各位師兄師姐有咩補充,歡迎一齊討論。

1. 唔好太多Request
一見到要高樓層,要靜房,早到,遲退房,遠離電梯,唔要尾房,要依樣嗰樣,一睇就知道多數依啲都係閪客,又或者會好撚麻煩,你都要明白酒店未必可以滿足到你所有要求,五星酒店(半島level)都會盡量比你。如果你去啲濕鳩三四星酒店,彩你都有味,你好禮貌嘅話,都會叫有可能比到你,不過都希望客人盡量小啲要求,如果好相處,一定會Free upgrade你

2. 對Front Office同事要有禮
無錯,你可能會話,屌!我比錢你公司賺!仲要我有禮貌?FO同事係絕對有權free up你,或者唔比你,而free up通常我哋會揀生日,慶周年同member優先。但係如果你臭串到好似[唯萎]咁嘅話,就比間殘房你,或者比間有死過人嘅房你住。仲有就係我哋做得FO,啲記性一定唔差,你黎兩三次就會記得你係好人定閪人

3. 睇價錢做人
好多人都會係online travel agent(OTA)做預訂,而近排因為武肺令到全香港嘅酒店價錢下跌起碼50%,所以爆房而家都好平,講緊係本身一間酒店房原本要1200蚊一晚,而家只係600蚊就住到。好啦,你以為600蚊一晚酒店會賺?依600蚊仲要比OTA食傭,起碼食20%,即係酒店只係袋480蚊,扣埋啲燈油火蠟,你諗下有冇賺?所以一分錢一分貨,若果你依個時間仲比得出4000幾蚊一晚,酒店都會當你VIP咁做,但如果你比得400幾,就唔好咁多要求啦,尤其係做生日,周年就咪撚咁cheap訂啲三四星酒店啦

4. 重視酒店House Rules
除非本身你嘅package係包early in同late check out,否則酒店三點後Check-in,就乖乖地三點後先黎,分分鐘原本比間靚房你嘅,點知你話一定要三點前入房,通常會比以下三個選擇你:
1. 比錢upgrade 2. 比濕鳩房你 3. 等房

十二點前退房,就十二點前退,我有聽過有啲酒店一過十二點未走就會收late check out charge
非吸煙酒店就咪撚食煙,到時收你cleaning fee你唔好屌,一屌就blacklist埋你

5. 盡量唔好揀有浴缸嘅房
除非酒店係五星級數嘅清潔程度,就算係,我自己都會洗下個浴缸先,否則唔好揀只係有浴缸嘅房,點解?你諗下十個人有九個沖涼嘅時候都會屙尿,加上而家好多酒店啲housekeeping都係外判,唔會幫你抹得好乾淨,其實你浸浴,就基本上等於係尿兜同埋人哋嘅老泥一齊入面浸

6. 評分標準
我明白香港人要求高,好多人事後評分例如10分為滿分,就算當中冇問題發生都係比得7至8分,若果本身酒店總評分係9分嘅話,就會因為你比嘅7至8分令到總評分下跌,之後我哋就好自然咁比啲management插。所以希望大家手下留情,高抬貴手,開心就比滿分啦

你專重人,人哋亦都會專重返你,酒店員工serve得你,就希望你會識得欣賞人哋嘅服務,我哋要求嘅其實好簡單,有禮貌,乖乖地,就會好歡迎你keep住返黎,你開心,我哋都開心,話唔定會有comp野送比你,例如house wine,朱古力,馬卡龍呀,你唔出聲都會送比你。

不過如果你係啲閪閪人士,就小心啲睇路啦。
毒撚唔想知
想問下用amex platinum FHR訂房係咪真係會好d

樓主: 希望大家比完錢唔好check in
tips?
好似講緊校規多d
成篇野都on99
就係叫人唔好有request
你都識講酒店做唔掂啦
唔係話俾錢大曬
但有要求咪照講囉
又要諗你感受?
你咪唔好俾囉,問得其實都係隨心問下,洗死咩
如果香港book房最平 一定係OTA例如Agoda, trip.com搵就最抵
你用FHR可能會貴小小,但benefits會多啲
你篇閪野似倒米多d
又呢樣又果樣
topic仲話有tips同人分享你似係閪員工
岩,所以我通常book完房都唔check in,去front desk擺低tips就走,廢是麻煩到人
簡單d …唔撚好俾到野我做… 但你又要幫襯喎, 唔係一律當西客
唔怪得破產…原來想開個房都咁難; book極都無房訓
守rules都算合理
你個浴缸唔乾淨都好意思講出嚟
開酒店收幾錢最基本都要乾淨整齊啦 唔係收得平就可以唔理喎
你唔係tips 你係想d客識做d
比錢的士佬係佢自己袋

我哋收咗錢係公司袋,點解你咁得意會用依啲比喻?

我亦都冇講過比完錢就唔好check in,係你點對人,人哋就會對返你,FRONT OFFICE員工都係人,所以先講禮貌好緊要
雖然香港人多閪客係真
但係樓主呢啲態度都係on99
唔撚受得人氣就唔好做服務業
喺度list 一堆要求 唔講以為要求你serve
理撚得你
低賤職業咪咁多嗲
呢間唔得咪去下間
玩謝你地為止
終於明點解有啲人係要幫人搬行李企counter
連presentation都唔撚識
仲有就係我哋做得FO,啲記性一定唔差

希望樓主呢位人中之龍會記得今次既教訓
整合樓主篇嘢嘅結論係:
你哋嚟酒店唔好俾咁多野我做
但麻煩住完之後評分比高啲
曲線笑香港人失禮

成篇都係基本禮儀嚟
但係真係好避忌尾房
仲有得去旅行嘅時候試過住尾房 唔知係心理作用定咩
真係好唔舒服忍唔住落大堂request換房
好彩有得換 如果唔係應該會即刻check out
只係要求唔要尾房好過分咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞