到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
散戶真係可以長贏既方法有兩個

1) ETF

2)内幕

其他只係好彩
其實成日講呢d 超大神真係把撚,我當佢地真係全部都係100%真材實料,你踢港超會唔會真係日日去模仿美斯點扭?你係公院醫生會唔會日日睇黎青龍點做手術?你打home game 會唔會扮Tom Durr?

老散都係做好money management、計下risk award ratio、賺下beta 就算㗎啦。想玩咪𠝹10-20% 出黎鳩炒下囉
我都係一路學習緊,一路交緊學費。

不如你問下自己,買入前有無睇下股價既EPS growth/ 行業ETF係咪熱炒/ 有無跟progressive exposure/ 個市係咪好差等等。
VCP都賺唔到錢咁你都幾難搞..
TSLA 前年VCP我喺底浪300時ALL IN
樓主你乜書都睇哂, 但係學唔到咩叫progressive exposure, 正常輸10%已經要空倉sit out, 再落注試水溫既時侯, 輸極都唔會輸多過5% , 建議你學下position sizing 先
呢樣的確冇錯既
所以我一直都話學TA唔係問題
但你要set一個limit比自己
過左個limit都學唔識就要諗下後路
欣賞樓主後天嘅努力 可能已經幫咗你唔少
TA撚係最ON9

日日夜夜分析過去ga走勢係完全哂氣

因為TA前設已經係錯

過去未來既價格升跌係一啲關係都無

回頭是岸 正正經經定期買入指數基金la

又或者開披牀水人玩TA都揾到兩餐ge
以前冇
依家有
有仲點會輸到30%, 建議重睇多幾次mm d 書先
所以咪話以前冇
6個字有咁難睇咩
其實玩 breakout都會係 correction/bear market完結既時候先最有用,當個市入咗一個 choppy/bear market就會好危險,好似上年咁好多 breakout 都 fail,好多 breakout setup 反而係一個 double top short sell setup 嚟
玩基本分析難度一樣好大一來你接收到料已經係二手,二來叫一個普通人睇財報分析?一樣好難
唔係叫你唔睇K線圖,係叫你唔好單憑candlestick pattern去決定買賣
當然一隻股票強唔強勢會喺K線圖反映,但單睇K線圖未必幫到你捕捉強勢股,仲要睇其他因素例如Volume, catalyst, sentiment等等。好多時幅圖反映強勢先入場個risk會大
一隻真正強勢嘅股票唔會淨係強得一兩日,所以係會喺K線圖以外反映, 即係Volume, catalyst, sentiment

你畫啲圖,邊度學返嚟
Do you know the definition of high tight flag? 宜家呢個市況搵到htf既股係極難。就算有,成功率都未必高。
其實都好同意,睇得3至5年,如果你手頭上係揸住優質股票,你唔太需要理短期波幅,你好擔心咪幫手頭股票對沖下囉,當然我assume 你識對沖。
唔好意思
啱啱睇過下隻AMR
基本面好差喎
基本面重要
但你又買隻AMR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞