到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
對住你地就真係對牛彈琴
到呢一刻仲係覺得 TA 冇用
我唔知你玩技術分析係咩
但問題係
你無可能靠市面上嘅書籍所學到嘅技術分析跑贏大市
姐係舉個例子
假設powell帶紅tie=美股跌
如果得你知 = 你可以洞悉先機第一個行動
未跌已經short 賺到仆街
大家都知 = 鬥網線快人踩人
(呢個引伸第二樣嘢 有優勢嘅人係唔會透露比你, 因為係對自己有害,所以更加無可能市面學到)
你就算知道比90%嘅傻散多都冇用
你要跑贏大市係要同一班醒到仆街極多resources嘅wall street agent鬥
仲要唔好講班仆街咁多資源都大部份未必可以跑贏大市

要長遠跑贏大市
一定要1.有內幕料(pelosi) 2.極強分析技巧可以從平平無奇嘅資料extract到重要資訊 (大獎章)3.限本

所以建議後生仔唔好ff咁多
voo算 嫌慢寧願桿杆voo都唔好浪費呢d時間
有時上連登真係好谷氣,永無止境地總有啲缺乏操作經驗,唔知市場點運作既人發表偉論
巴打你都唔好咁勞氣,專注返自己啲操作啦
我都係追下樓主啲post就算
順便抄ticker返去研究
呢個只係你既一相情願
你唔認識技術分析就唔好亂講野
樓主一個星期睇幾多張圖先?美股幾個 master David Ryan MM 個個每周日都睇300、400張先揀得出幾隻,自己做唔到睇100、200張係未夠努力
所以唔需要同佢地溝通
我地一齊研究努力仲好
炒情緒 炒預期 你可以當係賭
但總之就要同大眾做相反方向
小注暴賺就係呢啲

TA係協助你係隨機市場搵出不隨機既規律
再配合資金控制同情緒控制
實現正期望值既穩定盈利
穩定係重點 既然要穩定
所以一定要backtest你策略 係唔同市況下既勝率 RR

算啦我講完冇人會理 呢個世界亦都得少數人做到
又唔會冇人理既
有心去學既人咪會知你講乜
同埋香港寫嘅中文技術分析書係差嘅,講到技術分析係睇某種形態某個 indicator 就會升或者跌,十分風水咁,見樹不見林,大師嗰幾個睇技術分析嘅核心係用黎判斷個股嘅供需關係,邊啲位係重貨區,邊啲位最大機會無阻力,咁先係無招勝有招
有時都幾無奈
香港貴為國際金融中心
竟然咁少人研究技術面
就算係國內都多高手過香港
原來舊post沉左
晏d開返
而且佢地永遠覺得自己睇透世事
點會冇人明巴打你講乜
我明白你講咩
都好努力咁搵緊最高EV嘅trading方法
巴打加油
好多大書局出既書都係流於表面
頂多當字典黎得閒查下
如果要睇中文書而想學得深入就要上旺角樓上書店去搵台灣出既書
記住 知道自己幾時係賭 幾時唔係就得
千其唔好上頭

另外 唔係一黎就要搵最高ev既方法
而係break even 然後先再穩定盈利
點樣提高勝率 尋找最佳離場點 賺更多
果啲之後穩定左再算

而通常做trade會死直、翻唔到身
係死係資金管理同情緒控制果part
唔好問我點解知 因為我爆過倉

backtest你既strategy固然重要
但你既MDD係幾多、破產風險係咪0
呢啲更加重要(唔知點計就自己上網search)

總之 rule no. 1 :千其唔好比自己有爆倉既可能性
依家揸住 VNOM VET UAN XLE APA MGY NRP RTLR
掛盤掛緊DVN MTDR HAL VALU(最大風險)
樓主多d交流
你已經做得好好 至少比我以前清醒
不過我想講風險管理 其實博大精深
我以前一早聽過 注碼控制 分散風險 不過其實仲有好多層次 注碼控制 唔一定只係講 1隻換一隻
你仲可以因應市場情緒 波幅度 市場口味做調整
諗野可以立體d
總之世上冇必勝絕招 靈活運用機會率先係你既護身符 加油!
好多謝巴打
我會計下
Ok 啦 依家每個minimum risk is 40usd 左右
你點解要set個brake system?
每次交易都係獨立事件
最近期既交易成功率同你下一個交易成功率無關係架
懷疑自己開post

Chart discussion
每一次去到藍色果個price zone就會彈落嚟
但每一次個成交量都越嚟越少
去到今次個volume squeeze左4日
而且底部有大成交
代表有institutions買緊
我覺得個買點就係突破57
大家可以比下意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞