到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
玩開crypto 我會等佢突破 回踩支撐一次追入 但我會落stop loss
點解唔可以好刺激咁贏錢?
人地扑中一隻爆升股唔洗幾個月已經=你10年VOO回報。
就好似你行樓梯一級一級上到30樓,一開門,原來人地一下搭lift就上到黎同你平排。
你覺唔覺得係奇恥大辱?仲笑笑口話我行緊每一級都係上緊。
買馬 分零鐘已經十幾倍啦 你要幾個月慢唔慢啲
買馬隨時輸身家呀
你真係好大怨氣
人地咁樣贏呀!VOO做唔做到?
佢哋係唔明有能力長線跑贏voo(姐係唔係死好彩)係有幾難 + d錢會來得幾快
90% wall street 嘅人都做唔到

David Webb 做到
7年內退休
但條友本身oxford畢業+ ibank做
而家身家至少十億

黃國英個基金
10年表現贏voo少少(真係少少計埋management fee打和甚至輸果隻)
但都幾十億身家

而長遠跑贏大市一截嘅人
佢哋掌握嘅嘢係我哋普通人根本唔會做到
(廢老投資前可以見間公司個board套內幕料再後面有一堆人幫佢分析,然後佢落order條線係特登駁落wall street變相佢落單一定快過你個價靚過你

好多人唔明一點嘅就係
就算你只係有方法長線跑輸voo少少
已經令你可以夠料去wall street做賺過千萬美年薪
因為你回報同大市差唔多 已經值得擺錢落去你個fund到當分散風險
果到管理費已經賺到你傻

所以如果你覺得自己真係得嘅
唔好浪費自己時間
整理好d嘢去自薦入ibank好過
有成績無人會唔理你
會唔會係你個世界太細
同埋你識既人太少既問題?
同埋細本要炒上去唔難
相比起8位9位數
細本冇幾倍都好失敗下
有個年輕人在速食餐廳吃中餐,順便看股票。一個乞丐進來,年輕人給了他一隻雞翅。乞丐後來居然湊過來,和他一起看股票,然後說:『長期均線黃金交叉,底部訊號鈍化,MACD將轉正,能量潮喇叭口擴大,這支股票必漲。』年輕人驚詫問道:『這個你也懂?』乞丐說:『我就是因為懂這個,才變成今天這個樣子。
不如咁啦
你眼界咁廣闊
你貼3條友用坊間嘅方法可以做到10年或以上跑贏大市來睇下
要有performance/倉
唔係無意義
然後你睇下條友有無幫人炒/係咪係wall street做
你本低有料最直接方法就係叫人比本你manage
唔係點解ibank咁好搵
10年
我個trader朋友2年就十幾萬炒上一千萬
不過同你講都曬氣
你都唔會信
慳返啖氣
係連登 TA, FA 都係垃圾, crypto = scam
打工係最好
得罪講句
炒美股crypto我都係cash out買樓
我都係想買多幾層樓收租
扑中幾次都夠跑贏十年

你想有幾刺激?
借五成買樓leverage 夠唔夠刺激
我信呀
有幾難
我自己都扑中tsla amd 升到傻
但問題有冇能力consistent keep住搵到其他股票做到先
如果有

第一個問題係
點解係一千萬停
就算係炒細價股 +全部 all in一隻股
個本影響運作個規模至少要九位數字
咁點解會停咗

第二咁你一千萬係咪收手?
如果係work點解要收手?
如果係繼續炒落去點解唔洗睇十年
個市唔識跌?
你十萬去到一千萬之後跌落50有撚用

你講唔使睇長期唔該睇下wallstreet bet 先
analfarmer2 1年由五千美炒options炒到上70萬美
然後3個禮拜內輸晒
全部reddit有post
爆升最後輸到仆街通街都係啦
要睇長期係因為所有high risk high reward嘅嘢variance都係好大
你唔睇長期所謂work有可能只係波動嚟
講到買馬冇技術咁
你睇吓啲專業嘅做幾多功課先啦
你估啊叔睇馬經咩

下次叫人過大海實際啲
睇你鍾意邊樣啦三樣野差唔多
你扑贏唔洗計扑輸?
鬼唔知咩
你講得出要買幾層樓收租證明你自己心入面都覺得你係賭緊錢
唔係點解扑中要轉個回報低咁多嘅投資策略?
廢老買層樓升十幾廿倍都跑贏啦

我就冇幾十億美金去投資
使乜用人地投行標準去玩
真係咁玩咁就一世

買VOO唔供樓
等到廿幾三十年先夠用
到時仲有錢都冇力玩

投資致富係有錢人呃我哋做嘢
你依家成功只係留俾個孫
咁你要有能力做到先得架
你無能力跑贏大市
你就退而求其次買大市架啦
你有能力做到你就唔洗係到講回報低呢d嘢啦
你有能力做到就做緊ibank一個月收緊最少幾百萬啦
其實輸幾十萬好閒
到你睇開啲就會開始贏錢
你睇Facebook正股 都可以跌得勁過幣市

有時間諗下搞生意搵主動收入
全部有錢人都係做生意起家
加油啦
你輸錢點跑贏大市呀
做唔到就唔好搞咁多嘢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞