到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
隻野冇乜問題

熱煤股呢排都係咁嘅樣
你掂親都仙股
其實兩者可以互補不足 淨係靠技術分析 你唔會揸得好心 成日都會驚 我反而覺得基本面係要識 因為可以幫你揾到好嘅公司投資 個心態同你淨用技術分析分別好大 同時可以用技術分析幫你出入市 做下rebalance 再唔係都可以分注入 有啲長線 有啲短線 靠睇圖trade下都好正
price action即係咩?
純用陰陽燭 pattern / 支持阻力作買入沽出
簡單加權=入錢
點計出嚟
你點計出嚟?
你咩rules
你所有record 係完全expose to risk
賭馬難好多 太多variant
晨操 檔位 步速 場地 果啲必須
另外隔夜賠率 跑前啡格
果日邊個練馬師搏殺
騎師練馬師關係
騎師揀馬搏殺…變相搏殺之前/之後果場留力/ 回氣
仲要睇埋果日有咩特別人士黎參賽
撞岩馬主生日 結果又會唔同
有衝勁咪UPRO囉屌 事實證明你就係跑輸指數 何必浪費咁多心神搞咁多野
最重要係資金既控制,你玩左幾耐幾多次交易輸30%?如果係6隻每隻輸5%止蝕,同一隻坐30%止好唔同
mega 先多莊啊 on9

algo都有埋
巴打有冇學神奇九轉指標?
我就睇唔明了

https://www.gprmjczs.com/article/369.html
On9 賭大細都走去畫圖分析

有名你叫 股票 蠱票 估票
lm 樓主加油
其實我又唔係好明 TA要講咩天資?你話蠢到連啲rules都理解唔到嗰啲唔計啦 正常人用TA會敗不外乎係策略問題同不守紀律

相對於FA 好同唔好可以有主觀成份 TA反而更加清晰 白紙黑字既規則 如果嚴守紀律咁點會有人係因為天資問題而輸?個問題明顯出喺搵唔到啱嗰個方法上面

但TA尤其是price action不嬲都係嗰幾樣野 咩為之支持咩為之阻力我諗都早有共識 咁點會有人因為天資而失敗?

我信巴打靠TA賺到錢 真心請教
前者
我交易左好多筆
慢慢SL落嚟的
所以我判斷我嘅問題係overtrade
統計自己所有交易
ARCH我都有觀察
但最後揀左AMR嚟trade
d 技術分析根本就係馬後炮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞