到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
16% 止蝕 你認真?
我覺得玩ETF 煩少好多 唔鍾意voo qqq 咪揀板塊etf

雜錦口味 幾好
每個trade 0.0125% 連輸500次就輸5%
所以multiplier 壓低左
profit target係講緊32%
而且你落注又唔係all in 又唔係成個profolio -16%
而且隻股之前日波都可以超過10%

如果承受唔起16%止蝕 咪set返高少少
突破後回落返去少少就快快趣止蝕

送你macd大法保平安
都真
唔需要用太複雜既野
愈簡單愈好
咩都唔記得晒
只用成交量
技術分析睇下幾日升跌當參考算啦
股票最後都係市場上有幾多錢、基本分析同埋新聞

你讀住張圖見兩個浪都跌唔穿個支持位
第三次好有可能大跌 又可能係造底反彈
睇埋個RSI 個b 同埋個成交量好撚有信心買升
結果美國宣布可能加5次息你又GG

我覺得除非你好有discipline day trade
唔係唔好搞咁多野買幾隻優質股中長線抵D
但係人地煩完係咁搵VCP車輪式密密賺,一年回報=你10年。
你接唔接受得到如此屈辱?
時間唔係太岩technical perspective 喎
橫行狀態未有方向,冇乜特別
我唔會買
利申:以圖論圖
樓主用開咩indicator?
大部分都energy, 唔驚concentrated? 揀一兩隻最有信心會唔會好啲?
同埋有啲圖睇唔太明, 你係用VCP ?
Only price and Volume
兩個方向討論
1)trading pattern/setup
只睇呢幾十日既日線圖 上面阻力 下面一底高於一底
有機會係lower high into resistance
屬於試穿阻力既突破交易
但波幅/atr 唔算明顯收窄 (我唔係MM派 我唔睇成交量)
所以呢度有個tricky位
最好等佢波幅再收窄 有個短既build up

兩個買法
一係pre-breakout 即係lower high 底部一注+突破一注
二係突破後回踩
SL唔洗講 教科書式擺位就得
討論咁多托柒 set好買入價+SL+TP位 返埋位打飛機算啦
接受佢大機會係假突破就得

2)market structure
Zoom遠啲其實佢大機會係行緊wykcoff stage1
呢個情況我會係底部買 多過等佢突破
咁當然可以等佢行緊uptrend先再買pullback
有時間搵多份partime 做啦 咪做炒狗
Ching你係咪想講 higher low
又係呢張垃圾圖

人生就係想過癮
如果輸錢都係心情好又有乜所謂

好少聽人講贏錢好悶
就係聽人講輸到跳樓

岩岩7左所以del左AC
純分享下
好似呢張咁 我會prefer A, B 點放量突破買入
至於SL 唔洗好大 突破失敗入返整理區就止得
進取既可以係突破C點入 不過我唔會
另外都有人鍾意突破C點pullback買入
冇double check
有冇投資者係試過買哂所有國家嘅指數ETF(Not VT)
如果你鍾意好過癮咁輸錢,係都要將啲錢間接塞比我,咁我都無計。

我月供VOO真係好悶,完全無刺激感。但啲錢又自動愈變愈多,想停都停唔到。每年10-14%回報率,仲要複息效應,擺愈耐就賺愈多,悶得嚟啲錢又愈賺愈多,都幾煩。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞