到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
想問下巴打個倉幾大
賣左
諗住學完技術分析就可以靠股票贏大錢已經on9兼幼稚啦 咁易贏錢邊有一大堆講股佬出黎教你玩股票阿?
實情係股票只可以當儲蓄用途 諗住以少博大都係哂鳩氣 所以都係疊埋心水買voo啦 無謂哂心機捱眼瞓仲要輸
我決定要持續追蹤返股票後續表現嚟調整我賣出嘅策略

AMR又升返上去

DAC都準備好再破頂

我覺得有兩個方向可以調整
1. 主動Take profit
2. Back stop set得後啲

我覺得DAC就明顯係back stop太tight所以先hit中
AMR就應該主動take profit再搵位入場,因為上方明顯仲有少少阻力

賣出策略調整如下
1. 如果上方有阻力,升到阻力處賣半,另一本set成本價
2. 如果上方冇阻力,就set係遠少少

因為手震已經清左倉
依家睇緊六隻
DAC,ZIM,AMR,UPS,XLE,XOM
比較prefer ZIM,UPS,XOM,XLE
因為DAC就嚟財報唔想賭
AMR就冇收量
多謝巴打分享
獲益良多
我一定會參考下
希望呢到多啲友善交流
我係呢度post起碼比20個人話我係On9仔
我仲係學生
冇乜cash flow
做唔到月供ETF
其實我想月供架
冇錢姐
如果跟MM 書入面講嘅, 其實可以先賣一半/一部分?
另一半可以set 個大啲嘅back stop 位, 雖然升嘅話會賺少咗, 但係跌嘅話你都可以保本之餘仲有賺
可以
我諗我會實驗埋呢種方法
可能去到3R就走咁樣
統計下邊個個gain會大啲
其實講股佬有乜問題
Risk free嘅嘢
但又有錢收
唯一損失嘅就係時間
risk to reward一定好高
出嚟鳩up兩句就有錢
有得做點會唔做
咁你都仲有幾多時間試吓玩TA 都唔錯啊
或者你用平常心對待 唔好諗著要一下追番豬左個30%
最緊要都係細水長流
當個個人都睇住啲位黎炒咁個啲位就變左有參考價值
其實30%都唔係好痛
我都放好細個本
擺上嚟連登係想迫自己去學
講股佬緊係無問題 只係講緊機會成本
我意思係如果股票係咁易搵錢既話 佢只需要專注係股票上面就可以
你要知道出條片教人甚至依家好多講股佬搞既投資channel所需要投放既心機時間絕對唔會少過佢放係股票上面 由諗題材 拍攝 剪輯 推廣之類一連串既工作甚至要請成team人去做 你覺得呢啲成本會少?
你打開YouTube成村人做緊我上面所講既野 你覺得佢地投資咁多年甚至好多都係呢方面既專家添 佢地叻唔叻投資買股票? 但點解仲要花咁多時間出片搞channel呢?
原因當然唔係自己賺夠想其他人都賺下啦 而實情係佢地玩咁耐都意識到放係股票上面既機會成本太高根本唔值得 你恰埋眼買voo同你日日夜夜mon 住個市相差既回報真係高好多?風險又差幾多?
同樣地,真係搵到錢既富豪或生意人又會唔會上YouTube 教你做生意? 講緊既都係機會成本
唔係話樓主你錯 的確識多啲技術分析係一個優勢 但我認為識得越多就越會引你做一啲自己無辦法承擔既風險甚至借未來既錢去賭 其實未必係一件好事
呢個世界就係咁唔公平 唔係話你學幾多野就一定有相應既回報 唔好太信自己既眼光同直覺 好多人都係抱住呢種心態玩股然後輸身家
覆得你太認真 希望你未輸身家之前會醒
其實mm最勁既地方係風險管理,並唔係vcp
有咁高既風險管理技巧,用咩方法炒都炒得掂
source?
Quirkology: The Curious Science of Everyday Lives by Richard Wiseman

其實猩猩果單,芒格成日講
我諗起有個theory 講
一隻股票既好壞消息,未來好定唔好,所有野,已經被市場消化,而且反映係價格之上
所以下一秒既價格係random
因為你唔知將來會有咩事係會影響股價
如果你知,市場都知,價格已經反映左
心態>>>>>>>>風險管理>>>>技術
好多人炒唔掂就怪自己技術唔好或者TA/FA冇用
其實主因只係心態同風險管理未做好
咁要睇你點定義市場消化
政府突如其來嘅干擾算唔算
個個學完就做股神咁邊個輸錢比班大鱷?
我用左五年研究技術分析 最後都係覺得 值搏率同風險管理先係王道 技術分析只是輔助 不要太沉迷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞