到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
好多能源股都不停升緊
點會唔當炒
多謝巴打
依家隨時準備空倉
個市有啲低迷
WYSIATI
可以分享下你個煞掣系統?
Ching 請問resistance short 係咪即係技術上佢阻力大所以short 佢?你經驗係做short 易過做long?
周期股嚟架喎
仲有水位咩?
原則上係以我自己上5場既勝率去決定我既最後注碼

Excel 上每一個trade 有三個column數字:
1. 過去五場勝率(應該只有0% 20% 40% 60% 80% 100%)、
2. 勝率既5 EMA
3. 注碼既Multiplier (default 為1先)

如果連續對上三次既「過去五場勝率」都係低過40%就將注碼multiplier除4(最低為0.0625)

如果上一個次既「勝率既5 EMA」係高過42%及「勝率既5 EMA」連升三次,就將注碼multiplier 乘2(最高為1.0)

以上兩者皆不是時,保持上一個multiplier

所以最近我係risk 好少, 0.2% * 0.0625 = 0.0125%
我要做既係市況差時 盡可能減少risk

待勝率> 40% 先都未遲
老實講大型股一日跌20% 依家市況好極有限
最近52週新高好多都係資源 石油股
所以唔明佢點解搏呢啲
仲要搏隻咁細市值嘅
求其畫兩條當分析
AMR 我都on list 市況唔好 佢即日升 > 5-6% 已經減磅 琴日已經全清
Trade 完我都冇留意佢市值
有冇興趣一齊研究?

唔通老左先買voo?
個股真係畫黎都多餘
大如NETFLIX META 小如1928 303
棍上棍落乜線都一野打爛晒
建議參考波浪理論

交流下, 覺得呢隻VCP 幾靚, 都係油股
係成交量無收縮
都靚呀 但要留意佢20/2左右財報
DAC Back stop 93.4
市況好差
準備清倉
一開post就唔洗做交易
多謝ching 提醒
應該唔會放咁耐
挨近30入, set 咗好低止蝕, 29.2
有2R都應該會放一半先
呢隻我唔會買
有2個原因
1. 成交冇縮
2. 波動仲細過XLE
我會寧願買XLE都唔會買呢隻
XLE仲可以Diversify到個risk
我依家都仲試緊方法/方向
暫時主要睇Risk to Reward Ratio, 波動細都唔緊要, 有2R 都心足
不過成交無縮的確係扣分位
你講得啱
好似急左少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞