到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
點分析法呢?
樓主不如考慮下分兩筆錢做投資同投機
真係學唔掂TA都仲可以享受個龍市

做backtest review P/L都好重要
既然你係想做trader,呢年輸既錢咪當係交學費學野
讀大學都要交16萬學費啦
但係唔好唔反省自己失誤 浪費個筆錢
書上set up係死 自己落場做先真
揀好股等好set up先入場,否則只係送自己錢

如果身邊有人trade得好都可以請教佢地
有人指點下真係快好多

其實買sector/index 用indicators 炒
再分幾注入 勝率高到爆
以下係2014-2018年 恒生指數大期1h圖backtest結果
(有計手續同滑價)
你會見到就算用左default參數 有d指標仲能夠做到正回報(雖然MDD大到hihi)
少至證明技術分析唔係毫無用處
如果你係冇親自去驗證過 冇做好風險管理 又或者自己唔自律 跟D又唔跟D
最後輸錢都係好正常

其實連登唔係討論trading既好地方, 好多人無咩相關知識就大放厥詞
建議多啲睇下外國高手twitter學野

不過你肯既話, 可以將呢個啲trade入落excel, 列好入場點, 注碼, 計劃等等
我地可每星期幫你睇下有咩問題
我自己寫左個program用黎test技術分析,
試左好多個indicator,
唔同既parameter,
唔同indicator既組合,
愈試先愈覺得冇用,
但我以家未放棄
多謝巴打
連登都係有好人
Actually I don’t need to learn from him.
我用技術分析已經搵到錢
所以你同我講佢啲 background 都係曬氣
加油啊巴打
唔建議你學 indicator
學返純 price action 比起你用 indicator 更有用
plan---> execution---> review ---> better plan ---> better execution
想問唔睇圖點知隻股強勢?
同意,就算要用,MACD,RSJ已經夠
Youtube d鬼佬成日教人用tradingview好多指標,show埋買賣點,但其實都係廢
如果我講錯既我道歉
但唔會改變我對基本分析既睇法
好奇問下, 唔係challenge
想知佢近幾年有無一啲附有解釋既實戰例子
例如佢有無解釋佢做某單trade既原因, 嗰間公司有咩特別, 成個倉位計劃係點
AMR@66.5
(SL 70, SP ???)
DAC@84.27
(SL 92, SP ???)
其實對於Stop profit嘅學問我仲係非常淺
宜家市況我偏向快進快出有2R就set好stop profit準備走人
至於back stop多數我都係會攞今日/琴日day low
希望各位巴打可以指教下我

另外覺得市場有少少差
可以升當然最好
但暫時都係打算保持輕倉
但大多數股票表現都比較差

CF係好少少,但都唔打算買,因為開返個日K我覺得咁樣直接升會有少少急
但我都覺得佢係一只可以關注嘅股票

另一隻係UPS

呢只我覺得就好好,但要買都要等多陣
佢ER之後個gap up強到直接清空晒之前所有阻力
然後今日暫時又收長下影
其實買盤好強勢
而且基本面都好好
如果可以做到一個High tight flag
我會考慮買入
但今日絕對唔會買呢只股住
第一 單純睇你輸咁多就知你冇真正認識風險 (每次交易用超過本金10%就已經最盡)
第二 如果睇完書就算學左, 咁你咪每個人睇完本醫學大學書就已經識得醫人, 或者每個人睇完本量子場論既書就已經明白量子場論. (諗下點解我用依兩個例子, 其實股市都係一樣, 佢今日未被完全理解, 另外佢可能係有機糸統, 佢背後既定律可能隨時間改變)

諗下自己有冇做左一D錯既假設?
多謝巴打嘅回覆
既然輸得30%
我已經知道我自己衰左好多嘢先會輸咁多
其實我每一個trade都係本金10%左右
最多係13%
但最大問題係我經常over trade
所以輸左好多
我會努力去思考同改善我每一筆嘅交易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞