到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
好多人賺到,守唔到
連登討論區都大把
有8位數仲會用曬8位數嚟炒咩
自己識控制風險架嘛
你講到鋪鋪都all in咁
佢地炒完上去輸返係佢地on9
唔識控制風險姐
做咩要人跟你嗰套
全世界人都要跟買VOO先安落
係咪要燈埋VOO定你冇信心
我同意呀輸返係佢on9
咁唔睇長期10年以上點知你係真有料定純粹好彩on9一個呀
如果你個策略係可以consistent work點解唔可以用晒嚟炒
廢老 大獎章 david webb果d真係賺10蚊掉返晒落去炒
個原因好簡單:
我而家嘅投資策略係跑贏大市
咁點解要去做其他嘢去降低自己回報率
姐係你鍾意倒錢落海咁on9無人阻止到你
但知道自己on9收埋一二邊皮就好
唔好害到人
講真
如果你係一大筆好大筆既錢
過8位數既
買voo係啱
但如果係一筆細錢
點解唔可以比人炒上去?
你驚人扑中就叫人唔好買
乜VOO未試過負回報?實贏錢?
我唔好自己買龍頭aapl/tsla/msft/nvda
咪又係靠幾隻頭馬拉住
因為一個投資組合嘅風險同回報率係唔會因為你嘅本而改變
(除非你嘅本大到影響liquidity,但正常人冇乜可能)
買港股唔會因為你個本細d而回報高過美股
你過大海
無論你500本同5千萬本都係bad decision
因為所有嘢都係-EV
你嫌回報慢
桿杆大市係你最好選擇
(但風險大咗)
你up乜鳩
我自己扑中咗
都係果句唔係實贏錢
但專業嘅9成人都跑唔贏大市咁解
跑得贏嘅你都係複製唔到
所以你access唔到上面果d嘢嘅時候
買大市係你最好選擇
還好啦 Energy 板塊最近好強
係呀 主要係vcp 用breakout 買
樓上班玩TA既都無否定index個強處
點解你要逼全部人都玩VOO
呢個市場唔係得investor 仲有好多trader
樓主都決定玩TA做trader
何必強加自己個套落人地到
本身我都sort 咗堆energy 出黎, VET MTDR 呢幾日都有留意但無買
覺得WMB price contraction 最靚所以買WMB
VET 係覺得收縮次數少同個time period 比較短所以無買
MTDR 都唔錯但我見有隻油股就廢事撞sector, 啱啱BO 咗之前嗰四次上影線, 依家衝緊上去
跟左MTDR
你自己扑中仲叫人買VOO你都痴撚線
你講到專業人士都跑唔贏
咁專業人士仲叫唔叫專業人士所有大户都係弱智?得你識買VOO?

都係嗰句
大家又唔係有十億
點解要迫人陪你買得10%咁少回報嘅VOO
到退休先夠
你點知係咪聽日死
我mon緊隻SF
打左個雙底
希望佢整理幾日突破埋78.6
但止蝕位好難揀 對上一次去過65
利申 岩岩開始學炒股(day trade) 所以鳩up 想加入學下野下

我覺得藍色trend line 拎黎判斷有啲早
會唔會等佢升到去到resistance 位再睇level 2 睇下唔同價位有冇大量seller 賣 同有幾多buyer買 去判斷會唔會有突破

再利申 唔識 想學野

題外話 啲人話webull order 會delay 係咪真 拎黎day trade 係咪冇咁好
佢自己叫人買VOO既原因係: 每年都升>10%,所以會繼續升
其實呢個已經係技術分析既範疇, 等於我開張年線圖, 見到每支都係大綠棍, 所以下一支都係綠
有時散戶就係咁, 自己心理上用左技術分析自己都唔知, 而學過技術分析既人就負責分析+統計呢種心理
2個層次嚟
入左隻GTE 有啲feel
我都有入另一隻 COP
應該唔洗SET到咁低?
呢個真係唔係TA 範疇 SH 指數背後個理論叫CAPM model,fin101 野
選股同SH係2回事
我評論緊選股, 佢選VOO其實只係因為佢08年QE之後, 12年不斷創新高同強過其他市場, 然後啲人就開始make up reasons, 技術分析講既price is news就係咁解
同埋CAPM model係分析一個portfolio既risk/return (compared to risk-free rate), 更加唔關strong hold呢個strategy事, 理論上所有equity curve都可以擺落CAPM條式去睇下回報率

當然strong hold係一個強既strategy我唔反對

瞓了, 大家加油
啱呀,我識唔少賭仔都係好似你咁諗,結果全部都窮過我,有一兩個老破埋添。

愛因斯坦都講過,複息效應係世界上第八大奇蹟,但好可惜賭仔嘅智慧理解唔到。而事實上絕大部份嘅人投資都係抱住你依種賭仔心態,所以我先可以笑傲江湖,一直跑嬴你依啲自以為係股神嘅賭仔。
如果而家叫人月供2800應該比人屌到仆街
VOO係好野 但係都試過橫行10年
如果識做trade都可以繼續賺錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞