到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
姐係只做撈底?
巴打day trade 咩多?
我學完連輸左8年
認真分析完就賺到錢咁呢個世界冇窮人啦
我曾經都信奉基本面
但當你係市場生存過一段時間
就會發現供求先係決定股價既主要因素
所以技術分析先係真正認識市場既方向
巴打可以分享下其中一單你嘅交易思路交流下?
我自己宜家都有蒐集好多上年嘅super performance stocks去諗下點樣去做pull back buy
但可能真係我資質愚鈍所以唔係好睇到
所以暫時都係會keep住做Break out trade先

Breakout Trade失敗率大
唔係就咁睇形態 要諗埋成交量/消息/行頭
Retest after Breakout會成功率大啲

巴打加油
我返到屋企先分享下
拜緊年
個stop loss咁撚遠
其實我自己心理上嘅波動唔大
我諗可以比多一年時間自己試下
我覺得自己最大問題可能真係唔去認真面對自己嘅交易
冇你做燃料 我哋點嬴錢
睇MM書學!!!
你覺得個市真係跟分析走?
有撚用咩
根本就係賭枱一張

衰撚過玩百家樂
百家樂莊家同賭仔都叫做跟規距賭錢

股市班莊家自己定rules 黎圈錢
連政府都係佢地既人
張賭枱連條rules 都唔俾你知就要你入場

有幾條散客on99 屎忽撞棍執到少少錢
就以為自己掌握左真理,作個理論出黎教人

最on9 就係有班傻仔真係走去研究分析個理論
有時間睇呢d 理論
不如搵書睇下JFK 老豆點樣創立美國證監會既故事仲好過

根本技術分析就係9吹﹐邊有人可以time the market
斷估鳩買﹐扑中一兩次就以為自己股神出嚟開youtube做財演
risk/reward ratio?
巴菲特話佢死咗會叫老婆買voo算
呢個真
成日轉玩法就會出事
人地就買AMD,你就買AMR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞