到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
TA講求勢,位,態, 個po十幾頁得幾個提過下順勢
係教你"跟"市場行, 唔係教你"領先"市場
明明價格先係主角, 個個走去講指標

https://youtu.be/5wTjJX84-pw
資訊係指幅圖包含既訊息?
好耐以前開始接觸股票嗰陣就係學TA 但覺得每次實戰都同啲理論唔同 所以覺得唔準
後來又覺得TA可能真係有其道理所以先有人長期靠TA盈利 所以而家想再認真學返
請問有冇推薦應該點學/學咩?
投機靠睇報紙已經太遲,除非你有內幕消息啦,如果唔係當你見到新聞已經錯失機會
咁咪即係ta
圖有部分信息係非常有用
但亦都有大量信息係完全冇用
你要識去分辨有用同冇用既資訊
而且每次比你睇到既信息都唔會完全相同
只會係相似既形態
變相你仲要識去搵到相似既地方
每隻本身10%
依家減到得5%倉
技術分析
直接backtest自己套Trading Rules 睇下輸幾多啦
每次最多損失本金1%,用呢一個去訂自己個position size
egSL個%係8% 咁就係本金嘅1%/8%
但每次唔會多過10%倉
技術分析有d似睇圖作文 不如學翻基本分析
其實盤感就相當於玩backtest
不過盤感係人肉將pattern記入腦
資質好既就可以叮一聲做出相對應既對策
報紙仲有人睇

而大多都大事都係一早講定,好似幾時有業績幾時有發佈,當然你唔會一早知結果,但大行都一樣,公司內部既又幾多人
而好似911個隻根本都大家一樣

只係有睇幾多野花幾多時間既分別,根本無藉口
1% 好多wor

我依家試緊 0.2/0.2/0.4/0.6./1.0/1.6/2.6% per trade
賺左先上一級 目標都係2R

另外都有一個煞掣系統 係根據過去5個trade 既贏率決定
煤喎?仲當炒咩
隻AMR炒到咁高都係得13億市值
我唔會想掂呢啲股
你講得呢句證明你唔好賭錢就啱
莊家永遠係食賠率差
姐係賭估公字 公字賠率係 1.9
你長遠賭係輸硬
任何投機賭博類嘅嘢
個分析唔涉及ev variance呢d最基本嘅嘢都係鳩賭無分別

分析所有既博奕都係靠 EV 值
賭博類博奕莊家一早計好曬 EV 等你入局
賭博類9成既博奕都係 -EV(除咗 poker)
不過投機係可以做到 +EV
我真係岩岩先知 賭馬個賠率 係莊家定

唔通你定?
所有賭錢莊家而家根本係唔會輸
你試下將賠率轉換返發生嘅機率
然後加晒佢
睇下最後係大過100%定細過
(如果你連賠率=馬會認為係果樣嘢發生嘅機率都唔知嘅時候 真係唔好賭)
(賠率一賠2 = 1/2 =馬會認為有50%發生
1賠10 = 1/10 = 馬會認為有10%機會發生)
(最後 = 100% 莊閒無人有優勢
大過100% 莊有優勢 因為賠率被低估
細過100% 閒有優勢 因為賠率被高估)
咁還好 記得唔好亂咁加 學下根據大市表現控制倉位
股票投機可以做到+ev
但一個平民可以有一個策略做到個+ev係大過hold voo/qqq
就少之有少
可能佢以為馬會啲賠率係鳩計
如果鳩計比人打爆廠好耐
之前馬會比個數學系教授發覺計錯數輸左成五千萬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞