到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
我去賭場玩都見過人嬴幾十萬走添,問題係有幾多個做到?

你以為股市靠基本分析同技術分析就可以掌握佢升跌而賺好多錢?唔好咁天真啦,股市升跌根本就係不能預測嘅嘢嚟,但個個就以為自己睇得透,簡直愚蠢。
咁祝你好運繼續扑啦
你輸嗰啲有一部份會落我度,我會好好善用你輸嗰啲錢。
sh voo instead of msci world 勉強都可以話係選股嘅,但你見MPT果堆大袋多數都係SPY 算

capm 同ta 最大個分別係個return 點黎。學界覺得sh voo (as proxy of equities)合理嘅原因,一定係capm rather than price is news。你睇有冇mom 都拗咗30年
你岩
已all in VOO
Set 做day low, ~76點睇?
MM 都係BO fail就賣

暫時空倉

參考左幾位巴打嘅建議
有人覺得能源股已經extent from the buy point
加上我屋企人都話要買能源股
我決定暫時唔買住
結果今日收針
短線可能要抖一抖
睇定啲先買

繼續關注海運
ZIM DAC
MM都話上年係佢交易生涯最多假突破既一年 佢就選擇加大咗注碼但食短咗
會唔會考慮下加埋大市分析調整下自己策略?
唔明點解唔睇科技股,amd 有位沽,止蝕都好近
會考慮
Ching AMD會點沽?
我反而覺得AMD呢個位冇乜獲利空間
佢連續gap up2次
之後近兩支燭都係守住左個gap
有機會止跌做緊個底
要沽應該搵啲再弱啲嘅科技股去沽?
利申冇做過short
amd 2月2出業績,業績好過預期,直接高開到130,高開後不斷下跌,反映市場賣壓強大,當日成交量比前日提高左50%,比平均更加係超出100%

成交量大,股價高開下跌,業績好都守唔住,第2日最低落到118,星期五跟大市反彈到125,收123,納指做緊殺高估值既行為,目前離納指高位只係跌左11%,大市>個股>高估值,大趨勢係向下走,若然而家123入市去沽,止蝕位set返130就得,大約係5%止損,但係如果向下跌既,必然會穿1月28號既底99蚊,利潤大概係18%<只係計到99蚊,輸就輸7蚊,贏就贏超過23蚊

輸贏既比例係1:3,若然覺得amd唔夠好既,亦都可以睇nvda,但係nvda未出業績,到時可能會gap up
輸唔講炸?

我明ching你講乜
AMD個表現的確係好弱
但我覺得佢好大程度上都跟大市走

如果係要沽
會唔會係沽一啲表現更加弱勢嘅個股
好似RBLX呢啲咁
撇除財報嘅影響
但個問題係,你沽rblx,你個止蝕點擺向邊?已經離得好遠啦
冇 覺得技術分析好有用
其實自己睇好難 你會零零散散咁學到唔同嘢 但你睇一啲成功嘅trader 都係會有一套framework 淨係做某啲setup 例如專做flag pattern 千其唔好逐隻逐隻股票咁去睇佢唔同型態慢慢分析

建議你可以參考下qullamaggie 嘅episodic pivot, breakout同埋parabolic short 或者SMB capital 嘅玩法 (如果玩daytrade)
好多睇人哋套玩法再改良會快好多 你淨係自己諗下選股器set 咩條件都煩啦
好多時*
AMD做short位有三個
1. 你張圖既藍線位(prior base resistance)已經過咗
2. 21ema (now)
3. 50ma

做short要好靠 moving average去做 reference point去控制風險
第1個我唔太認同,我認為應該係藍色線上小小
我唔知你口中所謂既CAPM詳細係點。以我理解只係將VOO既historical prices塞入去一個好多naive assumption既math model
本質上同TA根據過去成交價格去分析形勢有咩分別?頂多只係考慮埋risk-free rate同埋個統計比較複雜。如果隻野年線圖係咁升,而risk-free rate追唔上,咁佢CAPM計出嚟既return rate咪自然高,呢啲係圖表都可以見到,點解要抗拒?
我唔覺得塞落去一個數學化既model,件事就會正確左。好多時你做太複雜既統計模型,唔會extract到太多additional information。

其實我想帶出既只係過去成交既價量係非常珍貴既資訊,好多人自己用左自己都唔知。好似你講既CAPM就係一例。與其用一啲複雜既權威理論,不如落場實戰多啲,backtest多啲。

無咩補充了,如果你都係唔相信TA我都無辦法。
佢地其中一個誤區就係話啲fund跑唔贏S&P
因為佢地唔知本細同本大係完全2回事
本大既fund會有好多liquidity issue,無咁易順利建倉拆倉,所以回報差過S&P
本細係可以跑贏S&P。講緊一年出出入入,唔係一注獨中。出出入入係本細散戶既權利嚟。
呢個論點我係連登重覆左十幾廿次,講到悶。

所以真係上連登勿認真,專注返trading啦
呢兩年我應該有9倍左右
之後8年唔買任何股即係年回報90%
是咪入到ibank
Ching你就咁除?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞