到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
玩chartgame學壞手勢。

睇股票,淨係睇個股價day chart,死梗。

至少要睇埋,加減息,大市走勢,同行業其他公司走勢,公司係咪earning,option IV,short interest之類。

短線交易day trade,散戶基本上係輸梗,同去賭場輸比莊家無分別,你人手買賣點夠大行電腦鬥?
咁你又錯喎。過去係同未來嘅價格有關係嘅,但係要睇埋volumetic同option expiry,主要是因為睇邊D位孖展友或者沽空友會被迫平倉,咁個股價就會忽然間彈上或落。

唔係100%次次中,但自2020開始練了兩年,我睇short squeeze都算幾準,不過short squeeze唔係成日有,要等到有機會,先有得開倉賭,夾埋option玩,從被GME夾爆倉後,最低個戶口得番四千蚊開始計,到今個星期五戶口有二萬六,叫做一年有六倍回報。
其實最有用嘅投資方法,係學macro投資。

去年中國禁crypto後,半價我開始買crypto,最高有賺一倍,去年十二月用TA睇圖見唔對路,全部清倉,都仲有五成利潤落袋。

Fed加息會影響PE,我去年尾開始轉了一半tech去REIT同utility同銀行股,雖然都係有跌D,但係冇tech災情咁嚴重,仲至少有股息收幫補下。

呢期最叻仔係舊年十二月見俄國開始想打烏克蘭,烏克蘭出口全球11%鐵礦,我買了三大礦股VALE,BHP同BIO。一二月人人話股災,我隻VALE逆市升了50%,BHP同BIO都有升廿幾%。另外傳統上打仗就黃金升,不過我個倉一直都有10%黃金股NEM同FNV,呢個星期就又呢兩隻又爆升

計我話最易玩都係macro,每日得閒睇下新聞就得,唔洗成日追實睇住個市。俄國開戰以後,我一個trade都冇買賣過,成個倉放係度等佢自已升。
兩樣都要識。
FA用來揸股票,決定買還是沽空。
TA用來決定賣出買入的時機。
加埋option玩,識睇埋IV就仲好,用option來做賣出買入,容易控制好多。
AMR你70賣咗?開戰前夕仲走去賣?
你如果冇賣到,今日就一野賺回之前蝕果D。
學macro喇,macro係比FA基礎。
用打仗來比喻,TA係戰術,FA係戰略,而macro係國家生產力啊。
Mark Minervini果派的
真係,voo已經就係技術分析
咁易vcp賺錢?
有無啲你自己嘅技術分析
放上嚟 睇下有無咩問題出現
呢個我有反省過
我覺得我的確賣早左太多
巴打勁
題外話我見你過左加拿大
有機會我都想去
想問下巴打係加拿大嘅capital gain tax係咪好重?
last 兩句係咪#曲 黎
同埋巴打呢啲新聞係邊睇
呢個真心想請教
其實IV除咗睇高低仲可以點樣分析係唔係通常50%係好嘅機會?
用退休金戶口買賣唔洗比稅。
普通戶口就賺錢嘅50%要交入息稅
YouTube
Real Vision
Macro Voices
Euro Dollar university
Rebel capitalist
kitco news
同埋日日有睇Economist雜誌
啲稅咁能堅
多謝巴打解答

今日油突然出左個大gap up
加上呢個週末突然LIHKG多左好多人油股
而且基本上所有油股已經突破晒
就算未突破我諗今晚都會直接gap up上去
所以RRC我諗今日我會stop profit(1/2,1/3/全部)走depends on佢升幾多
技術分析賺到錢無人返工喇
一直好好奇你地係點得出呢個結論
你地以為技術分析淨係得睇圖定點
點呀 又過咗一排 你地靠炒股發達未呀
仲賺緊錢
不過廢事同人講
好似太串
仆街
連今日都仲賺緊錢
完全跟技術分析最好跟trend
即係升市long 跌市short / put
你技術分析買反彈好唔實際

買反彈你基本分析啦
好多能源股銀行股都算捱得過呢個跌市
技術分析跌左先有signal
其實俄烏第一日開戰就應該清倉
我果陣清倉到上星期局勢穩定再入
Ytd 仲賺緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞