到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
假設世上所有資訊都係流通,所有人接收既資訊都係一樣,所有人都係理性既話,理論上消息一出,下秒就即刻反映係價格之上
其實你做左好多錯嘅assumption
1. 技術分析撚嘅機會成本好高
一個成功嘅技術分析撚
因為已經master左個skill
佢基本上一日用係投資嘅時間可能唔多過5個鐘
佢有好多空閒嘅時間
而且有啲講股佬可能只係鳩up兩句/分享下自己嘅交易
佢地嘅marginal cost係好低好低就可以賺多一筆收入
根本冇機會成本太高呢個問題

2. 技術分析撚要晚晚睇
其實唔洗晚晚睇
多數係盤前set好alert
甚至有啲懶到set左觸發限價單就算
唔需要去到晚晚通頂咁誇張

3. 識得越多就會越搏
至少我唔係咁
我好清楚風險管理係好重要嘅一環
所以我從來冇margin過
我相信一個成功嘅技術分析撚都唔會搏到咁

尾二果段是咁的
我已經盡量用一啲rules去去除自己嘅主觀意識
至於 唔係話你學幾多野就一定有相應既回報 呢句
其實呢句好廢
唔通我知道我學完未必得我就唔學咩
呢啲好似好有道理但其實根本就係廢話
例如我DSE知道我數學做幾多都未必會高分,唔通我就唔做咩,你唔做又點知你會唔會高分

理性討論
多謝你嘅留言
ching
值搏率呢個concept我明
但我覺得風險管理呢樣嘢對我嚟講仲係好模糊
我自己係咁諗
風險管理就係要避免大幅嘅Drawdown同埋避開破產風險
所以就要管理自己嘅倉位
暫時我嘅管理方法就係
當有一隻股票去到1R我先會去買第二隻
有2隻去到1R就可以買第三同第四隻
咁樣可以有利潤軟墊
同埋可以有咁多隻股盈利變相都係證明緊個市係有利你

而且一隻股倉位不多於10%
每次最多少1%本金
咁祝你贏多啲啦
其實係
我心態上都成日心雄之後先會overtrade
話我輸心態其實都合理
你隻AMR 其實可以sell half 再raise stop, 唔駛一野賣晒 (詳情自己睇MM d 書)
咁就好 祝你做到下面呢班人啦
學都唔肯學就以為自己係股神嘅人
唔玩咪唔輸 無人叫你玩
認同
所以我已經決定之後都咁做
對牛彈琴,何苦?
Ching你岩
要行既彎路一米都唔會少
差唔多嫁啦,你都大概知要點先有利潤,做好d風險管理啦
又係既 如果個個二十歲出頭都明呢個道理就唔會咁多人做到60歲都未退休
見到上面佢駁你個堆野

就知道真係晒氣

樓主上黎只係搵認同,唔係討論
真 我都費事再講
個個朋友都係咁
嬴得多跟會心雄亂黎
心魔真係好難應付
Unkown巴點解沒再開個post 既

多謝巴打
咩係TA
d人成日以為炒股就要全天候望住
之後話自己無時間睇所以唔投資,笑撚到我
支持樓主
建議樓主focus 係自己操作到, 慳返d 時間唔好辯論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞