到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
我既理念係 「股市市寬具有連續性及周期性」
所以有段時間係易d 有段時間係難玩d
問題原則冇得知道依家係邊段時間

我冇一個好好既市寬指標 所以就用過去5次成功率去反推斷番大環境
如果連續輸3、4、5次 咁即係 大環境成功率係45% 以上既機會只有 16.6% 9.2% 同 5%
我都覺得仲有機會再回多次
再回嘅話我會試下
到時問下你意見
市值50億美金,橫向盤整,兩次大成交後都極速拉返落黎,上方賣壓極強,點解會搵呢D股黎做trade
做trade唔係搵你鍾意咩股,係搵最容易幫你賺錢既股,如果你無辦法向熱門股入邊賺錢,你會好容易衰向呢D股度
買之前幻想佢會一棍爆上
我嘅角度係佢每次去到呢個price附近
佢個成交都越來越小
代表獲利/止蝕離場嘅人越嚟越小
另一樣嘢係你可以睇到佢以前每一次都會彈落去橙線
但最近就彈得短左
底部有抬高
所以我覺得幾好
所以我睇到嘅係賣壓減少

Ching可以講多少少點解你覺得佢賣壓大原因?
咁你諗住點買?
放量突破57
前面講左
事實:
放量既話一定要消息 有消息已經盤前gap up..
到真係confirm左係放量爆上 已經可能係60

所以你而家咁睇佢賣壓減少
咁而家又唔衝
到放量突破 10% 你又會唔會衝?

突破左先入成件事好on9
我剩係知乜撚都唔做就最賺
乜分析乜乜柒柒都係呃學生錢

賺就走少少 蝕就溝 一係坐到賺返
我覺得放量係琴日成交嘅1.5倍左右
我都已經覺得佢係一個valid breakout
因為佢有足夠嘅demand去清空呢度嘅supply
例如頭1個鐘已經20萬成交量推左上57咁
我就會當係放量

不過都多謝巴打留言
如果去到60我就會等佢pull back先買
冇就下一隻股
其實我都覺
但SL會有啲遠
留意下11月18做左支大陽燭大成交後既走勢,然後再睇下12月29日又係大陽燭大成交既走勢,若然賣壓消失既,就會升穿60蚊,到時先入唔遲,目前黎睇就係固定左向呢個位下方,呢個位係極度危險,入場都係純粹賭博
的確係呢個位入場勝率係冇咁高
多謝巴打意見
我諗我會放佢係watchlist到
睇下佢之後會唔會breakout
咁既話等bo左你先留意啦
而家睇到咁無意思~
多謝巴打你地嘅留言
明白你地講乜
一陣再入黎吊高你~~
跌市唔控制注碼 下一個開post嘅分分鐘變咗係你

假設呢隻基本面係正常唔係妖股
我會係突破重倉區後同HH(59.32)後開倉
止蝕放係重倉區底
跟住用RR 2:1搵profit target
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞