到底有冇人認真學完技術分析都輸錢?(有圖)

653 回覆
164 Like 38 Dislike
阿媽係女人
但女人唔係阿媽
技術分析就係搵乜野係女人
教你賺錢果D人佢都賺夠啦
係時候比其他人賺下
咁不如去馬會賭
UPRO TQQQ 2揀1啦
形態係幾好,但係隻股都冇人trade...難搞少少囉
70%VOO,30%鍾意買咩就買咩,當買六合彩
你果三成本金炒到多過VOO果陣再算啦
唔好覺得係技術分析嘅問題
TA同基本面都有人賺錢有人輸錢 根本兩種分析方法都可以贏到
通常一贏錢 就會開始鄙視對方
唔洗覺得邊種分析係錯 因為錯嘅只係你自己
你睇過livermore就應該記住佢嘅名言:“There is only one side to the stock market; and it is not the bull side or the bear side, but the right side.”
如果有套野係一定賺ge,咁邊個會輸
技術分析輸錢係你技術問題
如果係subjective analysis, 就要勤力啲收集樣本.
有無用過bar replay功能?(如果你係用tradingview)
有無每日上 chartgame.com 練?
睇過啲書有無記得內容, 再去搵圖verify?
你自己訂立左trading rules, 但啲trading rules你有無實際verify過?
純圖表係要落好多功夫, 成件事講緊要用人腦統計上萬張圖以上
我就咁睇你條curve, 你既止損可能set得太近. 每做一段時間之後, 你要識回顧同修正自己策略
如果charting真係無問題, 咁問題可能落在選股同埋睇資金既方法

短線交易係世上最難既遊戲, 你要當自己去讀一個MPhil或PHD, 花好多功夫去研究同克服. 人人都要唔同既時間去學識, MM都用左6年. 最緊要理性確保自己有進步

加油, 我會mon post支持下你
睇得出樓主有努力去睇書, 宜加好勤力去練習, 值得鼓勵 但係1年時間係超新手階段, 輸錢好正常, 最緊要唔好輕易放棄, 特別係上連登開po, 10個有9個都叫你算吧啦, TA係垃圾乜乜柒柒, 因為佢地做唔到就覺得其他人都會做唔到. 如果你睇書, 睇一個youtube channel叫TraderLion, d pro trader會同你講做到, 因為佢地個個都做到. 所以睇少d 連登既負面comment, 睇多d pro trader既mindset, and keep going
技術分析易學難用得好
如果有做過backtest既話
你會發現傳統指標加傳統用法 基本上performance都係差到hihi
就算調轉黎用 頂多都係打個和
不過只要你要肯花時間backtest 去研究各個TA既優點缺點 應該幾時用 點樣用 或者點樣去自製屬於自己既indicator/strategy
慢慢你就會發現另一個世界

有興趣可以睇下技術分析出黎既產物
https://t.me/unsys
不甘平凡係好事嚟嘅 不過我都係鍾意睇基本面多啲 買啲自己真係鍾意嘅公司咪算
"我就咁睇你條curve, 你既止損可能set得太近"

我就係想講呢個。 呢個case, SL起碼放前底$56先夠保護性, 因為如果跌穿, 基本上可以肯定上升勢完結。擺SL要make sense, 最好有支持阻力配合。

同埋唔係話想Swing咩? 點解又會咁快沽左呢? 無追po, 但樓主留意下係咪心態問題。
成個post最有道理就係你
真係唔知道Trading view有replay功能
同埋有chartgame呢啲website
多謝巴打
希望連登多啲正面交流
一齊進步
Lm
多謝巴打啊
我會加油
post得上來預左會被人笑架啦
有勇氣面對自己係一個輸家就係成為贏家嘅第一步
一齊努力!!!
睇書會發達,咁世界上讀書叻既人個個炒股發達唔使做啦以為睇本書就係賺到錢,以為自己天才咩
睇書
首先你先俾錢買書
買書睇完拎錢黎試又輸
睇得多輸得多
輸一年好少事
當年我都輸過
亦曾經懷疑過技術分析既作用
但我冇放棄到
而事實亦令我證明技術分析係有用
唔係話睇書實贏,但佢地多數理解+消化能力好勁
炒股賺錢既人基本係醒目仔
戈個人對每個投資標的有既資訊遠比你普通既老散仔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞