微軟接近收購動視暴雪!

1001 回覆
370 Like 15 Dislike
M$ 一向大方㗎喇,未有game pass 已經喺。 到2022年都仲update 緊xbox/360 個兼容game list,仲要順手做埋畫質優化

sony 睬你都有味,出hd 版賣多次唔好
買垃圾
賣左比動視之後仲係做到巫妖王之怒嘅高峰
間嘢啲人自己廢就廢啦

明明係暴雪班高層搞權力鬥爭整走曬啲人
仲要搞性騷擾害死埋人
動視先要空降個女高層比暴雪
結果連女高層都頂唔順暴雪人事作風
白都講成黑

暴雪最大死因係自我感覺良好同睇唔起其他game
由 Dota2 開始就係咁
當初當poe 同 FF14冇料到
結果畀人哋反超
一年獨佔都要睇咩game,而家微軟講緊嘅係年番cod同共雪嗰堆online
god of war對馬呢d冇咩時限性嘅嘢都比人話pc食二手飯

d廠商緊係有曬數據分析首年銷量同後續銷量下降趨勢先會咁做
微軟仲要轉左玩法谷人數同你長期抗爭
反而sony嘅態度我覺得係自視過高,以為自己d ip一年獨佔箍得死班人,雖然呢個唔係失敗主因但反映到ps而家內部嘅心態問題同當年ps3一樣
wow,同ow炒曬班高層先有得救
wow 7,8,9.0 啲垃圾機制越嚟越麻煩
上一代嘅嘢根本整唔好, 搞到下一代玩就越來越攰,大把野屌
除非wow打掉重做 由5.0重新出發
如果唔係根本冇得救

ow 就係隻game本身平衡有問題
不過而家ow2都重做, 可以等下
終於有人講
明明九成都pc
同sony比做乜春
Yes, 長遠來睇硬件成本 特別啲顯示卡貴到離譜
蝕主機賺game 呢個模式回本期越來越長
遲早做唔到落去

等Xbox pass推出好似依家GeForce Now咁
唔洗硬件要求 上到網就玩得既could gaming 時候
就返變做MS主場啦
一返PC MS啲潛在客戶即刻高依家幾倍
根本就唔需要玩獨佔都大把客源

到時Xbox pass好似netfilx 咁個個月收租
或者同windows office 綁埋一齊賣又得
儲夠客霸曬市佔再慢慢加價又得
Game內商城搞到似steam 抽到30%水又得
總有方法賺得返來

另外PSN 其實都係用緊azure 做底
所以MS係未來game界會係個超級包租公
唔洗賭作品銷量都個個月賺億億聲
wow 5.0玩坦係最開心既版本
MSFT收購人,股價下跌是常態。
但係Sony仲跌得多過MSFT。
邊有人夠ms鬥 3條recurring cash flow水
Azure 食公司水
game pass食玩家水
o365仲係公司個人用家通食
遲吓好似仲有windows as a service?

明顯ms 對依單收購幾有信心
如果美國doj俾佢過
Ms 真係the new apple
3tn 市值絕對不是夢
暴雪手頭上仲有一隻新嘅 Mmorpg
同 團隊槍game
而家調曬所有人手去整兩隻新game
wow 部門嘅人都話而家去曬整緊新game
一係就 wow手遊版
而家去面試都講到明係去整新ip
暴雪未來應該全力發展新ip
除非腰斬, 好似泰坦咁
Sony淨係靠PS同相機?
望吓今次套蜘蛛俠間發行商叫咩名
望吓Sony Music旗下有邊啲藝人

因為 cod 係 ps 大作
尤其是係歐美
微軟旗下 Bethesda 已經講到明新作品唔會上ps
而家啲人咪覺得cod未來唔會上ps

至於pc 不嬲都係微軟玩曬
仲要同steam有長期合作
所以對pc冇乜影響
整個BZ PASS都正 玩晒COD 大波羅 OW WOW
點解大家會對暴雪咁有希望
當年動視收購暴雪
已經畀咗一大筆錢畀暴雪
但結果去到而家都係咁垃圾
證明根本唔關錢嘅問題
係暴雪自己有問題
仲有最新嘅Sony車
癲覆足球遊戲製作傳統
只要marketing夠勁 + 版權 + 係球星會玩就得
你想買人地唔肯賣

我騰支of legend先係世一

點解要咁樣逼害我索
任地獄惡意收購MH Bayonetta
軟軟霸道鯨吞COD
又唔見Sony自己出錢買
好嬲好嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞