自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
小Gay廉
她紅晒面低頭不語。

唔知係邊個人講過,鍾意一個人多係由一個笑容、一個說話、一個舉動開始。

可惜,我同班班之間一直都無緣,係因為無火花?又唔係,只不過佢喺台灣一直有一個穩定嘅男友,感情穩定,拍咗十年拖。

我無過拍拖。記得第一次踏上蘭桂芳,點咗一杯Boulevardier,當時播緊嘅歌係The Click Five嘅Mary Jane。

胸口好鬱悶,糊裡糊塗就同咗一個我都唔記得叫咩名嘅女人上床,Jude?Cherry?只記得佢右手手臂有前度名字嘅紋身,睡咗一晚。起身時尷尬咁搵自己嘅衣服,就分手道別。

有一種講唔出嘅抽空感壓喺我胸口,我討厭。但怪異係我又好鍾意嗰一種陌生感,無人會在意自己。唔使交代,唔使交心,呢種矛盾感令我沉淪喺當中,一直如是。

我分唔清自己係濫情定係無情,但心如鹿跳嘅感覺,只係喺班班身上找到過。

直到今年年頭收到她嘅喜訊。
少女唔鋤。。。
報到
原來gay廉係啲咁嘅人
「一個最愚蠢嘅人,就係會掛住已經離開嘅人。」好朋友阿匡講:「Playboy學咩人扮傷心?」

其實班班連離開都算唔上,因為我們從來都未開始過。

但我都係覺得有啲傷感。係,Playboy學咩人講情,我自己也係咁諗,但內心就係有鬱結難解。

每日流連酒吧,對我呢啲無樣又無錢嘅人嚟講,要識人就係需要哄女仔笑。

「你知唔知丘處機企喺身會變咩?」我問眼前呢個陌生女仔,係我今晚對象。

「咩?」

「兵處機。」

「⋯⋯」

「如果佢左右跳?」

「⋯⋯?」

「乒乓乒乓處機。」

我講笑話係唔好笑,但我覺得只要你用心搞下笑,即使冷笑話,都係會有人可憐你。

但上床係消磨唔到任何唔開心嘅感情。

我發現還是需要散心。

離佢嘅喜宴仲有幾個月,我選擇一個人出去散心。

去台灣。

一個有佢嘅地方。
你確定
不過無佢陪伴咁解。

第一日,我遊晒整個台北著名景點,將國立故宮博物院、中正紀念堂、台北101、龍山寺、士林夜市等必去嘅景點都行咗一次,都係打下卡,影下相。

第二日,想睇啲風土人情,眾所週知,台北嘅廟宇之多,無人能及,我都係挑啲比較有興趣嘅去,例如台北孔廟、台北清真寺等等。

就喺大稻埕霞海城隍廟內,一個唔知係廟祝定係咩人,總之佢着到非常80年代殯儀館堂倌先生。佢一見我就語重心長同我講:「先生,你面相奇異,面色烏黑,今天恐怕有大劫,不仿破財擋災,讓小生指點迷津。」

「不必了。」我用國語講。

「先等等。」

「嗯?」

「不止有大劫,恐怕會有大變。」

「是啊,我快要被人炒了,應該挺大變。」

我係香港人,講提防他人方面,香港人簡直係世界第一。

最後一站,我嚟到松山區慈祐里虎林街台北府城隍廟。
台北府城隍廟歷史夠長遠,當年光緒七年(1881年),知府陳星聚籌資創建臺北府縣城隍廟,深受官民喜愛,據說好靈驗,官吏經過都會嚟廟參拜。之後遭拆除,1921年喺松山區重建,就係今天嘅樣。

烈日當空,街道上一切風景都變到迷迷糊糊,好似就嚟融化,我見到天空一隻鳥來回又折返,好像迷失咗方向一樣。

我突然有啲感同身受。

踏入城隍廟堂皇莊嚴、中正宏麗,有古色有香嘅氣氛,只係人流稀少。香煙彌漫,我步入內廟,空無一人,獨感身後一股涼氣。

相比頭先炎熱嘅街道,廟內氣溫稍低,我消咗唔少暑氣。

聽住Boys Like Girls嘅Two Is Better Than One,我踱步參觀內廟,欣賞各色各樣嘅神像,有城隍尊神、城隍夫人、孚佑帝君、五營元帥、虎爺、福德正神,個個神貌威風,有一股正氣。

我心中默念,求一個方向。

I remember what you wore on the first day

You came into my life and I thought, "Hey"

You know, this could be something

脫低耳機,當默念完,望住范謝將軍嘅神像,沉默無聲。果然係無神?
趁無機會勤力之前勤力多啲
正當我想重新戴返耳機,忽然有一把聲音從天而降問:「你來問前途?」

呢個係我同佢第一次見面。

人生有無數種見面方式,大概我同佢見面係最奇怪,獨一無二。

聽到呢一句,我大吃一驚,環顧四周皆無人,聲從何來?

「不必吃驚,我乃觀世音菩薩,見今日與你有緣,如欲問前程,請付上路錢$500元。」

我皺一皺眉,觀世音菩薩?一聽就知有古怪,當下提高警覺。我發現聲音由其中一尊神像傳嚟,往上一看,唔係神像⋯⋯而係⋯⋯

而係一個少女,她頭戴金色嘅和尚帽子,身披着金綠色嘅袈裟、手執法仗,成個打坐樣坐喺神枱上。

「小姐,妳是人吧。」我失笑問。
呢個係咩?電視台嘅整蠱節目?但又唔覺有錄影機啊。

「不⋯⋯我是觀世音菩薩。」她聲音開始失氣勢。

「是吧,妳在流汗。」

「咳⋯⋯不,我是觀世音菩薩,觀世音菩薩不會流汗。」

「那這是什麼。」

「仙水。」

「我看見妳的嘴巴在動。」

「這是你錯覺。」

「我真的看見。」

「咳⋯⋯斗膽狂徒,敢冒犯我菩薩?留下路錢$1000元。」

「不是$500嗎?」

「是一刻鐘前的事。」

「妳為什麼要扮神。」

「我就是神仙。」佢仍然要保持姿勢。

「噢妳寫錯字了。」我望住介紹神仙嘅名牌講。

「什麼?」聽到呢一句,佢終於打開眼睛,由神枱落嚟。

「是觀世音菩薩,不是觀ㄕˋ音菩ㄙㄚˋ。」我話。

「啊對喔對喔,不好意思,不好意思。」

「不要緊不要緊,下次努力一點。」

騙子之中,佢算係無誠意。
實情係一早寫好
gay廉嫌個結局happy得滯所以重寫
「你們的文字好難啊。」佢一面難過咁接過,歪住頭話:「怪不得沒有人相信,原來是寫錯字啊。」

呃⋯⋯我相信應該唔係呢個原因吧。

佢打算用Artline 725 Permanent Marker 改返時,卻忽然停住,隔了一秒後,轉頭望我問:「你識寫?」

搞清楚好嗎,妳點會叫一個妳啱先想呃嘅人幫妳?

「不會。」

「我就知道,你們都不會幫人的。人類都很.自.私!」佢扁嘴,呼呼噴氣咁脫低帽子同袈裟。

呢個時候,我先睇清楚,佢大概係十六、七歲嘅少女。

講真,佢個樣貌唔錯,五官精緻,皮膚白如雪,圓眼細眉,秀髮直而齊耳嘅清湯掛面,笑容甜美,挺動人心弦。雖然未至於明星女神級,但比佢們優勝係可愛清純路線,畢竟呢種氣質唔係人人都有。

正當我咁樣諗,下一秒,佢躺坐喺地下,大模斯樣咁搧涼,似一隻大狗伸住脷。
你個名⋯⋯
初心未變
「這裏不熱啊。」

「對比陰間很熱。」

佢Up緊乜?仍然投入緊自己神仙個角色?

「妳這麼年輕就出來當騙子?」

「我不叫騙子,我是孟采蘩。我也不想啊,但我會肚餓,你們又不要我的錢。」

「誰人會不要錢,哪間銀行的錢會不要。」

「冥通。」

我又真係唔識回應。

原來台灣都幾多怪人

呢個時候,佢肚子傳嚟一陣巨響,咕咕咕咕。

「妳肚餓嗎?」

「沒有。」

「不是嗎?」

「不是。」

「那我走了。」我嘆息,不經意用廣東話話:「真係笑死。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞