自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
我體會到何謂一步一驚心,回家路程就係,有種打靶感覺。

「在哪裏!?」一打開門,佢就急問。

「在廁所⋯⋯」我手震咁指住廁所。

「不是啦 ,我是指牛腩河。」

「在枱上。」

「你真的不吃嗎?」

「不⋯⋯妳還有心情?」

佢大快朵頤咁食,好似真係幾日無食飯,完全無顧過屋內恐怖氣氛。我一個人企喺原地,郁又唔係,唔郁又唔係。

我一定瘋咗先會帶呢個女人返嚟。

然後一陣風吹過。

我一轉身,就有一隻七孔流血嘅女鬼,面色蒼白,着一身校服咁望住我。

「鬼!!!!」

「妳有咩事?」嗰個台灣女仔擋喺我嘅面前,一邊捧着麵,一邊問,好似佢眼前係一隻美國短毛貓咁平常。

喂⋯⋯姐姐,係鬼,仲係七孔流血嘅鬼啊!!佢係唔係搞錯咩?
Gay廉廉新年快樂
新年快樂
等你老母
Coffee tea or me
見習孟婆係咪姓孟?
仲要同仔仔過夜
新年快樂!留個靚名!
留名
講咗名啦,孟采蘩
「妳係⋯⋯妳唔係人?」嗰隻女鬼張大流着血嘅眼睛問。

「當然,我是孟婆。」

「孟婆?」

「⋯⋯的候選人,還未算是孟婆啦,但我是來幫助孤鬼⋯⋯就是你們這些留連在人間的鬼投胎。」

「我唔需要投胎,我只想報仇!只想報仇!」她怒目而視,雙眼又再變成血黑,濃罩一股令人窒息嘅怨氣。

係唔係我錯覺,她變得越嚟越大?

「乖乖喝下我的遺忘湯,上路忘記一切啦。」台灣女仔冷靜咁講。

「唔要!唔要!我唔要!我俾人殺咗,妳又明白啲咩!?」

「那妳又說得對,我沒有被人殺過,的確不明白妳。」她點頭認同。

喂?邊個叫妳讚同佢啊!

「我死咗十年!我連邊個姦殺咗我都唔知道!!!」
她怒衝而嚟,台灣女生一個身位擋在我身前,如同有一塊透明玻璃隔阻住,隻女鬼唔能夠攻擊我哋,一而再、再而三嘗試都撲空,最後奔走而出。嗰個台灣女生不斷喝止,佢跟隨其後,但忽然站住,轉頭望住我。

「哎喲,人類真麻煩⋯⋯你為什麼還站在原地?」

「什麼意思?」我問。

「跑啦!追啊。」

「追什麼⋯⋯那是鬼啊!」

「別婆媽啦,你是男人!」佢手拉住我,唔知從哪嚟嘅力氣強行將我拉走,我堂堂一個大男人俾一個女生拖住走,一路上追隨嗰個女鬼。喺人煙稀少嘅街道上奔走,好唔容易隨佢嚟到一個公園,佢終於停下。

臨近海邊,只有拍浪聲仲有退水聲,煩擾不斷。

我嘅心砰砰喺度跳,唔敢上前。街燈嘅光線灑落喺佢流血嘅手,滴滴噠噠,如同無關上嘅水喉。
「你哋追嚟做咩?」

「我都唔知道。」我衝口而出。

「我們是來幫助你啊。」

「幫我?」

「喝下遺忘湯,那就一切問題都解決,妳也可以去投胎。」

到目前為止,其實我都唔知道台灣女生喺度講咩。咩遺忘湯?投胎之類嘅嘢。

「我唔想忘記!!!」佢吼叫。

「我不明白,明明妳的煩惱是放不下,為什麼不喝湯?」

「妳就係唔明白,我都唔明白⋯⋯我唔明白點解會留喺呢個地方,我唔明白點解搵唔到殺我嘅兇手⋯⋯」
U
好睇嘅麻煩正評同推下Post
俾個故連載落去
Follow埋Me https://www.instagram.com/west_wingm/
Love You All
哎喲,這個屌
太早入黎
等你老母
「我是不明白,我又不是人。」

「妳⋯⋯係俾人姦殺?」

佢滿佈血絲嘅眼睛怒瞪着我,我心驚膽顫,直至佢緩緩吐出一句:「對⋯⋯」

「那喝湯吧。」台灣女生忽然插嘴說。

我著她先不要說話,然後用多年訪問技術,一步一步套料:「幾時發生嘅事?可以同我哋講?」

事件發生喺二十年前,嗰時她先17歲,阿晶係佢嘅名,佢原本生活喺一個五人家庭,但由於父親喺離島經營工廠,所以同大仔雙雙住喺離島。家姐早已出嫁,屋企時常剩返母親同要返學嘅自己。

當時係一個普通到不行了嘅晚上,月色明亮,佢補課完後放學返到屋企,屋企只有自己,因為母親每逢四、五都會去離島探望兩父子。記得嗰排收音機都係破屋入門嘅新聞,喺二十年前,入屋打劫都算係非常普通嘅事,但佢腦海全部都係聽日英文測驗嘅內容,佢辛苦咁背咗二百幾個單詞,心諗早啲休息上床瞓覺,不係就怕自己忘記。

阿晶文靜乖巧,喺老師心目中係一個好學生,父母同師長都對佢寄予厚望。

佢喺洗手間擦牙時,聽到外面水渠有唔尋常嘅聲,佢停低刷牙,打開一睇究竟,就係呢一睇,令佢返唔到轉頭。

佢見到一個蒙面男從窗而嚟,然後自己就無咗意識,一直停留喺呢間屋。

「點解係我⋯⋯」佢流住淚,不解咁問。

忽然,阿晶又喺我哋眼前消失。

「?」我問。

「地縛靈不能離家太久,這是他們的詛咒啊。」那個台灣女生說。
真是太早入嚟 唯有瘋狂推po
無過夜
新年快樂巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞