自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
Creamy嗰類傻更更on99咁
究竟無常會完先定獵人會完先
劉名
Lm
其實事實擺在眼前,都無得唔信。

「陰間,每三千年就會換一屆孟婆,而今年剛好孟婆要退休。因此從30位候選人中挑選一位成為孟婆。」

「妳就係其中一位?」

「對啊,我但鬼節前要完成任務。」

「咩任務?」

「你這麼笨喔?我先前不就說了,要幫助十個鬼,還有製成孟婆湯。鬼就是那些在人間游玩,不能下陰間的怨魂。」

「咁⋯⋯孟婆湯係點做?買咩菜?」

「當然不是,孟婆湯是用十種不同的眼淚而成。」

「吓,原來這個世界有陰間!?」我忽然諗起啲嘢話。

「當然有啦。若果沒有陰間,你們為什麼要行善?不覺得奇怪嗎?倒不如做一個壞人來得快活。」

「陰間會怎樣?」

「不告訴你。」

「所謂的幫助人,就是讓他們喝下孟婆湯就可以?」

「我的不算孟婆湯,是遺忘湯,未完成的孟婆湯,但有一定功效,可以讓他們忘記麈世最痛的事,直下陰間。我的任務就是要完成孟婆湯嘛。」

「喔。」我開始有一少少梳理清楚咗成件事。

忽然,腦海突然有一個念頭。

首先呢個世界真係有鬼,而我住兇宅嗰啲都係猛鬼,非常唔安全。

如果等佢嚟幫我趕鬼,我唔係住有故事寫又可以安心?

而且佢一個陰間少女嘅故事,絕對吸引過凶宅。

「但妳係唔係無客?」我問。

「吓?」佢面都紅晒,問:「誰說我沒有方法幫鬼?」

「但你好似連人間都撈唔掂。我可以幫妳。」

「是?你怎樣幫我?」

「我每隔一段時間就會換一次凶宅,凶宅多鬼,妳跟埋嚟咪得?」

「跟你?孤男寡女⋯⋯」

「妳一個孟婆候選人驚我一個凡人?」

佢沾沾自喜,好似好滿足呢個名頭。

「這倒也是。」

「就咁話啦。」

「好!」佢企起身,張開手掌。

「???」

佢繼續攤攤手說:「我沒錢的啊。以後拜託你。」

我感覺自己有啲中伏。

遺憾係,我同陰間少女嘅同居生活,正式開始。
早晨
遺憾係,我同陰間未成年少女嘅同居生活,正式開始。
樓主,最好講定有冇甜先
早晨gay 廉
新故留名
新故LM
Lm
點解
覺得男主會窮過無工返
開始~開始有心跳~
好QQ
矮都有語氣
早晨
感謝
推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞