自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
童童
太早入嚟

推推推
正確嚟講佢係喺鏡度反射見到,嚇到佢打爛塊鏡。

「殺人兇手 !」阿晶一下撲向佢度,佢嚇到連連後退。

「點解⋯⋯點解妳會喺度⋯⋯」

「係有人帶我嚟!」

遠處,就見到個台灣女仔拎住把遮。係佢用遮將阿晶帶嚟搵佢,仲開埋眼。

「對⋯⋯對唔住。我只係一時色心起⋯⋯對⋯⋯」個男人急叫。

「係你殺咗我?」

「我係一時錯手⋯⋯妳反抗得太大力⋯⋯」

佢係一個破門入屋強姦偷嘢嘅常犯,成日爬窗入屋,當時俾人稱為:「飛天蠄蟧」。阿晶唔係佢第一個女仔,亦唔係最後一個。

阿晶越掐越大力,淨係見到個男人嘅樣越嚟越黑紫色。

我當時喺度諗,到底應唔應該幫佢?

猶豫不決之際。

台灣女生撲出,拉開阿晶隻手,阻止咗佢,阿晶一時仍喺盛怒之中,摑咗台灣女仔一巴。

但佢無嬲,反而慢條斯理咁講:「殺了他,不就是便宜了他。陰間自有審判,妳殺了他又有業報。」

「係⋯⋯佢死咗只係便宜佢。俾佢用一世去還。」我都幫口。
喺我心目中唔係嗰類
多謝
記得正皮推Post
推啊
小孟
多謝你
旺角。

佢幾日無吃飯咁,明明頭先已經吃咗一碗牛腩河,點知道一碗牛肉麵,佢只用咗三分鐘就食完,仲一滴湯唔留,然後用無辜嘅眼神望住我。

「妳不飽?」

佢用力點點頭,說:「你講廣東話其實我識聽。」

「叫多一碗?」

佢更用力點點頭。

我哋又多叫一碗,同樣三分鐘後,佢又以同樣嘅眼神盯我。

如是者,重複數次,佢已經食咗五碗麵。

「小姐,我想問妳,妳幾耐無食飯?唔會太飽?」

「十四天。」她邊吞麵條邊說。

「十四天?咁妳唔會死?」

正常人三日唔吃飯就會死吧,頂多七天。

「咳⋯⋯咳⋯⋯」她哽嚥起來,咳嗽好一會才說:「我又不算人。」

佢抬起頭,一副認真嘅樣子話:「都說了,我是從陰間來的第二十六號孟婆候選人。我叫孟采蘩。」

如果換是兩個小時前,我一定會當她是瘋子,頭也不回地轉身就跑。

但經歷過剛才阿晶的故事,我相信她是真。

「陰間,每三千年就會換一屆孟婆,而今年剛好孟婆要退休。因此從30位候選人中挑選一位成為孟婆。」
記得留名正皮推下

好耐無試過live得咁辛苦
推呀
lmlm
留名
陰間孟婆候補生
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞