自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
終於有文
如果人一生嘅經歷最後都會遺忘,咁每日入幾次嚟睇吓有冇文有咩意義?
無意義,嬰兒一出世嘅目的同結果都會係死亡,只係爭在幾時死同點死,過程一啲都唔重要,因為你唔會再記得,亦唔會再有意識
happy end 嘅節奏
加速呀
推多啲人入黎睇呀
又黎推了
丫頭呀
Push
佢思索一陣之後話:「這是一道難問題,但是我想,如果一件事發生了,那麼它在這個宇宙就是一件永恒的事。因為它存在過,沒有人能抹殺。可能是跟人相愛,可能是熱情地跑馬拉拉(我估佢想講馬拉松)這些最美的回憶,發生的一刻,它便是永恒。而且,它不會完全被人遺忘,起碼有孟婆帶着這些記憶,一直生活下去。」

「孟婆⋯⋯」

佢無啦啦伸出手指尾。

「做咩?」

「你們人間不是有勾手指尾的習慣嗎?答應別人嘛,你說要帶我看海。」

「得小朋友先會咁做。」我笑說。

「那你們大人就遺失這種優良傳統了。」佢堅持要勾手指,我只好伸出手指。

我們喺月明星稀嘅晚上勾咗一勾手指尾,約定一齊睇海。

就係咁,就一個晚上。

「喂詹天偉,你條仆街仔又幾得,唔少讀者話你上一次凶宅個故事OK。」

一大朝早,上司打電話嚟就係同我講一啲無聊廢話,我當然知道,我可以上網睇到點擊率。

「你唔可以講啲有用、我唔知道嘅嘢咩?」

當然,呢個只是我心諗,我仲需要呢份工。

「對呢,你嗰個陰間少女故事點?最好有佢嘅大頭相,咁樣會有說服力啲。」

忽然有啲聲,我嚇咗一嚇,起身睇一睇,她仲喺房入面瞓緊,無任何動靜。

「呃⋯⋯關於呢點,我仲喺度搜集資料。」

「吓?唔似你,你平時幾日就夠料寫一個故事。」

「佢嘅故事好長⋯⋯」

「我相信,只要出佢個故事,你就可以升一級。」

「真?」

「真,你知道啦,升一級之後,就唔使再驚被人炒。」

「我⋯⋯我再努力一下。」

「等你。」

「啊⋯⋯,誰那麼早打給你。」孟采蘩喺我收線嗰刻,披住一頭散亂頭髮,伸一伸懶腰問。

「嘩。」我嚇到電話都接唔實,掉落地下。

「無⋯⋯係我阿媽。」

「你怎麼那麼緊張?」

「無⋯⋯無⋯⋯」

忽然電話響起,我拎起嚟聽,正正就係我母親。
係文呀
Lm
推gay廉
有文了
要出賣孟婆候選人
推到小孟仆直
作者淨係改一部分
結果有行家/孟婆候選人認得出邊個
然後做低佢
如果人一生嘅經歷最後都會遺忘,咁人生有咩意義?

即使你忘記左, 但係件事係會一直存在係世上, 成為你曾經活著的證明

然後一諗, 屌你老母, 唔怪得咁撚多人想遺臭萬年
母親大人話要約我食飯。

「我聽到有飯吃!?」孟采蘩話:「有女人跟你一起嗎?叫她一起來啦!」

一路上,我不斷檢查電話,發現有點壞壞地,其實都無咩問題,就係聽得唔好。

「你要換電話?」

「係⋯⋯聽唔到嘅電話有咩用。」反正我一直都想換一個新。

當買咗新手機後,我將舊手機遞畀孟采蘩。

佢不明所以然地問:「幹麼?」

「反正我都無用,如果妳唔嫌棄,呢個畀妳啦,妳應該都無手機。」

「真?」

「嗯。只係舊手機。如果唔打電話都OK。」

「真的真的給我嗎?」

「真的。」

「真的真的真的真的給我嗎?」

「真的真的真的真的真的。 可以未?」

佢如同一個獲得新玩具嘅小女孩,拎住手機不斷轉,其實我唔知有咩值得高興,如果係其他女仔都會不值一顧。

「這是我人間第一個手機,我見人人都有,現在你送給我,當然要開心。」

見到佢咁高興,我都俾佢感染一份。

「但妳唔能夠上網,我買一張網卡畀妳,夠妳慢慢用。」

然後我開始教佢點上網。

「妳可以多啲上討論區,學一下人類嘅用語。」我指住黃色嘅公仔話。

「好的好的。我知道了。」佢機不離手,直至見到我母親時,都仲係咁。

「Hi,你係⋯⋯」

我推咗佢一下,佢先放低手機,伸出手握一握說:「我叫孟采蘩,伯母你好。」

「采蘩妳好靚,唔怪得我個仔咁鍾意妳。」
見家長
已經feel到佢會問伯母條龍排到尖沙咀未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞