自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
「靚女,妳由台灣嚟?身材唔錯喎。」

「地獄。」

「哈哈,真識搞笑。」

從阿匡眼中,我知道佢係對孟采蘩動心,啟用佢嘅獵物Mode,每次佢想獵食,都會不斷讚人。我稱呢種係「乞求型」。

我唔擔心孟采蘩,佢係一個沒有心嘅女人,一定唔會受阿匡影響。

「咁妳平常鍾意做乜?」

「煲湯啊。」

「哈哈,妳真係識搞笑。無人讚過妳講嘢好笑咩?」

「倒真是沒有,我以前的都是見鬼比較多。」

「哈哈。」

「我是說真。」

「世上邊有鬼,鬼妹就有。身材真係⋯一流。當然,妳係樣貌取勝。」

「我說真,不信我帶你出去看看,土地廟有不少。」

我坐在喺吧枱,佢哋兩個一齊出咗去,唔使一陣就已經聽到阿匡嘅尖叫聲。

忽然感到空虛感,太孤獨之下,隨便飲咗幾啖酒,就請一個合眼緣嘅女生飲酒,然後直落下場。

出門口時,見到孟采蘩,她望望我身邊嘅女生,問:「你走了嗎?」

「妳同阿匡去玩,夜啲再返嚟。」

就係咁,當第二日醒返,頭係撕裂咁痛,嗰個女生一早走咗。

孟采蘩先咁啱返嚟。

「妳玩咗一晚。」

「他帶我去唱K了,人挺好。」

「只係唱K?」

「我又不是你,像一隻野獸一樣。」

「野獸唔好咩。」

「為什麼要這樣?」

「我都唔知道,好似可以填滿一啲自己。」

「我覺得不可能。」

「妳肚餓未?」

「餓死了,所以才回來找你。」

我們落樓打算買早餐時,又見樓下企住嗰個男人,仍然無目的咁望住大廈。

我只係當佢神經病,但孟采蘩又去撩佢。

「咦,又是你。不入去嗎?」

個男人唔想應佢,但孟采蘩問多兩句,佢終於開口。

「你哋新搬嚟?」

「對。」

「係咪凶宅嗰個單位?」

「你又知?」

「當然知,我係殺死佢嘅兇手⋯⋯」
係咪要殺左佢地兩個?
好危險 殺完人都日日黎睇
定其實佢扮鬼 根本無鬼
沙爹完人仲要返嚟睇
完人仲要返嚟睇
自殺嘅凶手即係自己
華生 你突破盲腸了
出得好慢
故且叫嗰個奇怪男人做Z。

Z同R本身係一對好兄弟,由中二同班開始,佢哋就發現兩個人非常夾,鍾意嘅嘢、性格、喜好都係一樣,所以形影不離,情同手足。Z嘅家境不太好,任職貨車司機嘅父親性格暴躁,經常會大吵大罵同胡亂打人,所以每逢考試季節,為咗專心讀書,Z都會去R嘅屋企住。R亦十分歡迎Z,連自己嘅父母都待Z如同親生仔咁。

兩個人每當溫書到凌晨,就會談心,傾下自己心事,討厭邊一個老師,仲有邊一個女仔。

「我鍾意咗阿瑜。」R話。

「級花嗰個?不得了。」Z恭喜咁講。

R:「係,佢性格好,又溫順,又靚。」

「你,成個春心淫樣都出晒嚟,小心俾阿瑜見到嚇壞人啊。」

Z本來對R呢個消息無咩特別在意,佢嘅好兄弟有鍾意嘅人,佢都高興。

自從R話自己鍾意咗瑜之後,一直時不時就提起佢,永遠都稱讚佢,將佢讚得天上有地下無,如同仙女一樣。

Z都係因為咁,可能潛移默化,多咗注意瑜。某日打籃球時,Z唔小心擦傷。瑜溫柔咁替佢貼膠布。

嗰刻,佢發現自己同R喜好相同到,鍾意埋同一個女仔。

但係R先鍾意瑜,何況佢係自己好兄弟,根本唔應該橫刀奪愛。

Z同自己講,無論點都唔應該出手,好快就唔會再鍾意佢。

佢一段時間疏遠二人,二人都百思不得其解。

好一段時間,R同瑜嘅相處越嚟越親密,就嚟要到情侶,二人形同情人。Z覺得自己都無乜鍾意瑜,就應約食飯,飯局當中,Z見到R幫瑜抹嘴,而瑜亦含情脈脈咁望住佢。

Z內心泛起妒忌,如同火燒一樣,燒得全身苦痛,嗰刻,佢發現自己無放低到,自己都係好鍾意瑜。佢唔決定出手去追求阿瑜。

相對R嘅慢熱,Z嘅攻勢快速,而且佢係瑜面前講咗好多R嘅壞話,令瑜慢慢都疏遠R。

Z同瑜宣布一齊嘅當日,Z見到R落寞個樣,佢都無咩在意,因為得到瑜,已經得到全世界,佢沉醉愛情之中,無記得昔日嘅友情。

隔日,R自殺。
Push
真係自殺
LM
Z無諗過,R係咁鍾意瑜,失去佢就好似失去一切。自己嘅行為,雖然唔係直接殺死R,因為佢係一時諗唔通,自己都係有份逼佢走上絕路。

R嘅死訊傳出後,Z同瑜嘅愛情亦無幾耐後告吹,因為R嘅死令佢哋兩個人心中總係有條刺。

瑜話:「即使自殺係佢選擇,但我哋嘅感情係幫兇。」

「無啊,我哋阻止唔到佢點諗,唔關我哋事。」Z有嘗試挽救過。

「但係⋯⋯每一日我閉上眼都會夢見佢⋯⋯對唔住⋯⋯」

瑜話,嗰份內疚重到自己好難承受,無諗到感情咁沉重嘅嘢。

R有問過,瑜到底知唔知Z一直鍾意佢。

瑜喺電話答佢,語氣有啲怨恨:「如果唔知,可能就唔會咁大內疚感。」

因為呢句,R對瑜覺得心寒,甚至會認為佢可怕,開始都慢慢唔鍾意呢個女人,但唔鍾意都挽救唔到佢死去嘅兄弟。

Z嘅內疚一直唔能夠清除,所以一直都去探R嘅父母,不過無幾耐佢哋都搬離舊居,移民去咗加拿大,離開呢個傷心地。得返佢仍然不時都會嚟到樓下,回望從前同R相處嘅日子。

一齊溫書⋯⋯一齊傾女仔嘅地方。

Z坐咗喺從前同R睡覺嘅位置,同我們講出以上呢一番說話,一邊講,一邊眼濕濕,不過佢都忍住無喊。

「嘩⋯⋯我都不太懂怎反應。」孟采蘩講:「但我感覺到你好像有點傷心。」

「有進步。」我話:「起碼Feel到有感情先。」

「你是不是欠打。」

「多謝你哋。」Z插斷我哋嗌架:「我都係咁多年,第一次講出以上嘅說話。其實咁多年,傳出鬧鬼我都想見下佢,俾佢報仇都好⋯⋯但都無。」

「可能他不想見你呢。」孟采蘩話:「你就不要再來啦。」

「當嗰個係你一生最好嘅朋友,你點都會嚟。」

「但我不覺得⋯⋯」佢把聲越講越細,我望過去,牆上出現一個黑影。

一個男人的身影從半空浮現。

R?

嗰個男人狠狠咁打咗Z一拳。不過落空。人同鬼係無法接觸。

「賤人!」
可能實情唔係Z橫刀奪愛而係移情別戀;搞到R苦戀無果傷心落幕自殺。

Gay廉係咪同Gay友有咩唔開心事唔好諗唔開啊Gay廉
想要文
摩牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞