自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
有無孟采蘩示意圖?
我黎啦gay廉
「呢個叫八達通。」我將八達通卡遞畀佢睇。

「嗯,我知道啦。」孟采蘩唔耐煩咁講。

「要搭車,九成人要用八達通。妳將把佢放喺閘口前,嘟一聲後,就可以入閘搭車。」

「我知道了,我知道了。」

「畀妳。」我把卡遞給她,說:「裏面有一千蚊,慢慢用。」

為什麼我得負責這個少女的金錢?我實在不明白。但為了我的鬼故事專題⋯⋯還有人身安全,只好帶她一起。

望就望我的故事成功,一砲而紅。

曾經我有問過她,點解佢唔識飛天仲有遁地。

「神仙都係咁,電影都係咁樣演。」我說。

「你看壞腦子,我們跟人一樣,只不過我們活在地府。」

「那當神仙來幹嘛?」

「爽一點。至少我不用為住的地方供樓。」佢輕哼嘲笑道。

頂,但佢講得啱。

佢話佢住喺三途河嘅河畔,每月嘅七月都會櫻花開,一片粉紅色。

「好吧。我懂怎樣用了,你不用那麼長氣。」佢一手接過八達通,直接往閘口去。

佢將八達通放喺感應器上方,然後自己大聲叫出:「嘟~!」再用力推閘,但推咗幾次都係無反應。

「喂你的八達通壞了。」佢回望我講。四周嘅人都注視而嚟,我想跳樓。
我急忙上前幫佢拍機入閘。

「唔係自己叫,係機叫。」

「為什麼你可以我不可以?」佢不解咁問。

「有時唔得要試多幾次,地鐵閘機廢的。」我說:「頭先妳又說明白。」

「我是明白,人類的東西是不可靠。」

我服咗佢。

走入地鐵車廂。佢四周環視,應該係佢第一次搭車,顯得興奮萬分。

「嘩嘩嘩!動了動了!!很快。」

「細聲啲,大家都望緊妳。」

「看啊。被人看又不會怎樣。」佢問:「大家好,需要有事遺忘嗎?」

其餘嘅人收返視線,繼續埋頭手機。

「為什麼大家都很冷淡。」

「呢個社會係咁,妳熱情先奇怪,人哋會覺得妳係咪有不軌企圖,所以⋯⋯都係做一個漠不關心嘅人好。」

「你們人類真怪。」

「香港就係咁。」

「那我們今天要去哪裏住?」

「油麻地。金鐘轉一程車。」

到達金鐘站時,又都係每日都會上演嘅演碼,大叔、大媽、大隻佬、大肚婆逼喺車門前,拉筋準備,一開車門應聲彈出,所有人都往轉車點喪奔,大隻佬以身形優勢擋着,力壓大叔,但大叔拉高褲頭頂住大肚腩,全力衝次。正當爭得你死我活時,大媽跑出,大肚婆又一個身位閃過,就到終點!

「妳,每日都會跑步,我鍾意⋯⋯」我轉身想對佢講,誰知人唔見咗,佢唔知幾時一同加入賽事,跑到另一端,贏咗大媽。

「我勝出了!」佢高呼。

我頂,呢條白痴以為這係跑步比賽啊???
好睇嘅麻煩正評同推Post
俾個故連載落去
Follow埋Me https://www.instagram.com/west_wingm/
Love You All
跑呀跑呀
推!
好睇
笑死
好可愛
贏咗大媽
推呀推
Mary Jane好聽
識貨
留名!留名!
30個後選人,落選會怎算?
做野鬼?
要飲湯
Gay廉好正,幫推Gay廉
今日忙到痴咗線
一陣先出文
我轉身想走,誰鬼知她又跑返翻嚟。Holy Shit。

「你見到嗎?我勝出了!!」佢成個細路女咁喘晒氣講,面頰好紅。

「得啦得啦。」

「有沒有獎?」

「有有有。」我拍晒手掌,畀足反應。

我無地自容,她笑容滿臉,然後四周嘅人都暗中偷笑。

「我們要去油馬地哪裏?」

「陰間,可以即刻嗎?」

「不可以。你還未死。」

「我同死咗都無分別。」

我們新住嘅凶宅,係一幢鄰近廟街嘅舊唐樓,附近龍蛇混雜。不時都有妓女、馬伕喺附近流連,見你望過嚟就開口話:「埋嚟睇下?」

仲有不時有啲吸毒吸到瞓晒喺街,同埋賭徒喺麻雀局跑出嚟俾人追數,有無俾人斬死我就唔知了。

但我哋嗰幢係舊唐樓,住第三層,上樓梯時滿佈垃圾,蕉皮、飯盒堆積成山,發出好大陣酸臭味。

呢個居住環境喺惡劣方面的確一流,真係住喺度唔撞鬼都變鬼。

「嘩,這裏很臭,不如走啦。」佢話。

「唔得!故事仲連載緊。 」我話。

上次故事出乎意料咁爆紅,呢個年代就係咁,無緣無故都會紅,上司命令我加緊寫下一集,時間係一個星期,但好處係經費多咗,先可以負擔埋佢的洗費。

「何況妳唔係都要搵鬼幫咩?」

「是⋯⋯」

「咁搬嘢啦。」

她好唔情願咁一起搬行李上樓。

呢座大樓係開放式走廊,行返自己嘅屋時係睇到街外嘅窗,好多人喺公園賭緊。打開房門,一陣塵土揚起,焗悶嘅空氣傳出,我趕緊把窗打開。

「呢個單位係西斜。」我話。

「有陽光好,我喜歡你們這裏的太陽。」

「陰間無太陽?」

「我們有一個大大的月亮。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞