自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
條仔都白癡啦,第一次就話冇預備嘅,第二次都會話有人自殺呀

定係其實識咗但係故事冇交代
點解條仔會隨身有藥油?
停文一晚
屌你
但係愛你 聽日有冇補更
去玩?
等你番黎出文
今晚好好休息下

休息多啲
文呀
粒F5爛啦
語音輸入成日出錯字
樓主我們到了
「其實⋯⋯我都唔知自己到底做咩,點解我要咁死咗⋯⋯呢個唔係殉情!我無愛過佢從來都無,呢個⋯⋯係謀殺!」Tony咬牙切齒講。

咁又係,俾着係我,如果無啦啦咁死咗,都一定傷心到爆。

仲要死咗之後俾人屈係殉情噯!

「怪不得只有你一個留在這裏。因為只有你有怨念,那個女生是自殺,她本來就想死。」孟采蘩諗咗諗然後講,佢終於肯放低手上嘅薯片。

「我⋯⋯唉。」Tony有口說不清,呢啲愁真係講唔出。

「慘絕人寰。」我說:「全世界都以為你出軌。」

「係。我真係無。我一直都想見到我嘅未婚妻,只要一面就好。」

「你真的好慘。我們一定會幫你!」孟采蘩故作感情咁講。

我一早睇穿晒佢,一定只係扮有感情。

佢學習能力都幾勁。

「咩我哋 ?」我問。

「你個冷血鬼,難道你聽到如此慘的故事打算袖手旁觀嗎?」佢竟然義正辭嚴咁教訓返我。

「都唔係⋯⋯」我說:「不過Tony你知唔知你未婚妻喺邊?」

「我知⋯⋯我一直都無忘記。」

怨靈係無法走出自己嘅屋太耐、太遠。

但如果有人帶,用物品附身,咁就可以。

晚上八點左右,我哋帶住黑色嘅遮嚟到太古城,裏面裝住Tony。

「咩單位?」我問。

「九樓A室。」Tony講。

「如果一陣打開門,有個小朋友點搞?」我問。

「有什麼問題?」孟采蘩問。

「代表佢連仔都有啊!」我話。

「Tonyˉ!恭喜你有兒子!」孟采蘩轉頭祝福Tony,Tony個樣勁無奈。

「我意思係佢可能同人細咗婚生咗仔。」我解釋,想爆血管。

「噢⋯⋯如果有小朋友,那就走吧。」佢話。

叮噹。

按陌生人嘅門鐘,我都係第一次。

等咗十幾秒,終於⋯⋯唔係小朋友,有一個三十歲左右嘅女生開門,個樣睇落幾斯文。
離魂記??
「你哋係?」佢Load咗一陣,發覺唔識我哋,就好奇問。

「請問係咪方小姐?」

「係。」

「我哋係Tony嘅朋友。」

佢一聽到呢個名,即刻皺眉頭咁關門。

「為什麼要關門?」孟采蘩問。

「一定好鍾意我哋啦。」我反嘲說:「妳話呢?!」

「看起來⋯⋯」

「我知道她應該很恨我。」Tony插嘴。

「所以你還是快快喝湯上路。」佢又開始現出本性。

Tony低頭不語,個樣好灰咁。

然後,孟采蘩再次撳門鐘。

「做咩?」

「幫Tony啊。」

按咗數十下,方小姐先再開門。

「可以請你哋離開嗎?」

「十分鐘,阻你十分鐘。」孟采蘩話。
會唔會開佢眼等佢哋面對覆傾?
會唔會開佢眼等佢哋面對傾?
成面血喎
屌 live左
隔左成個禮拜 入到嚟半個鐘都冇就live左
方小姐唔知係畀咩說服咗,可能係孟采蘩堅定嘅眼神,抑或可能只係突然回心轉意,我真係唔知,但總之最後願意畀我哋十分鐘,喺樓下傾一陣。

幾個人留咗喺海旁邊一條長走廊,Tony企咗喺方小姐側邊,好緊張咁,畢竟久未重逢,但方小姐見佢唔到。

「講啦,你哋有咩事?」

「喂,你有什麼想問啊?」孟采蘩細細聲問Tony。

Tony話:「我⋯⋯我想知佢嘅近況點,幾好嗎?」

我反晒眼,唔知咁耐,都係想問啲咁簡單嘅嘢,梗係單刀直入啦。

問佢有老公未,解釋返一切,自己並唔係出軌。

「我們想知,妳近來的生活好嗎?」不過孟采蘩話。

「你哋嚟就係想問呢啲?」

「是。其實是Tony拜託我們問的。」

「佢?佢一早死咗。」方小姐冷冰冰咁講。

「妳不傷心嗎?」孟采蘩好奇問。

「唔傷心!?我為咗佢!」佢哽咽咁講:「為咗佢喊咗幾多個夜晚!?」

方小姐幾年間一直失眠,一方面係佢失去咗好深愛嘅未婚夫,另一方面係唔知點接受未婚夫出軌,仲要死喺另一個女人嘅床上。

呢種矛盾嘅心理,複雜又混亂,佢成日都會記起從前開心嘅回憶,懷念往日嘅日子而喊,但同時心會好痛,好似俾一條刺狠狠咁插中,佢腦海會浮現未婚夫同另一個女人喺床上做愛嘅畫面。

佢已經唔知,佢係傷心Tony嘅死,定係因為佢有感情缺失。

佢好掛住Tony,好掛住好掛住,但同時佢好憎佢。

「我好攰,每次諗起他都會好心痛,但又會好恨佢⋯⋯點解會咁。」

「五年。我為佢失眠咗五年。過住啲人唔似人嘅生活,呢啲苦,怎會唔痛?」

Tony一邊拖住佢隻左手,一邊望住中指嘅婚戒默念:「對唔住⋯⋯對唔住。」

「喂,Tony你想解釋未?」我問佢。

「可以幫我問佢,佢而家幸唔幸福?」Tony好似聽唔到我講嘢咁。

「妳幸福嗎?」孟采蘩代問。

「下個月我結婚啦,佢對我好好。」

正當我們等住Tony叫我哋講出真相,佢卻久未回應。

Tony:「幫我同佢講最後一句,希望佢幸福。」

我呆咗,孟采蘩反應倒係好快,直講:「希望你幸福。」

「多謝你哋。」方小姐有啲疑惑,唔太明到底我哋係搞乜,叫佢落嚟就係問幾句廢話。不過有得走,佢都係走咗。

「點解?」當方小姐行完咗,我先問Tony,點解唔講真相。

「有時知道真相未必對佢好啊。佢而家幾好,我無謂打擾佢。」佢話。

「但佢一世都誤會你。」

「唔緊要。我放低啦。係咪有遺忘湯?」

「有,在這。」

孟采蘩遞上一碗遺忘湯。

「你對着湯,說出你想遺忘的事,就可以放下執念,往陰間投胎去。」

「我⋯⋯我想忘記我前女朋友嘅事,我祝佢今世幸福快樂。」講完,流出一滴眼淚,孟采蘩順勢接過放進另一個湯壺入面。

「祝你下生愉快。」佢話。

「我愛你。」Tony望住方小姐方向講。最後佢化成白霧,有啲白光一一飄到孟采蘩嘅頭上。

「我一直想問,呢啲係咩嚟?」

「記憶。遺忘的記憶會歸到孟婆身上,讓她保存這份記憶,一直又一直,」

我望住Tony消失飄去嘅月亮,唔知點解,覺得今日嘅月光特別淒清。
Live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞