自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
唔敢正視,只敢眼睛假扮望前,但完全無對焦
甩P過嚟推下先
推呀
推呀
屌 快 
孟若羽
諗起閃靈個Tony

https://youtu.be/YaIOK1RQdjA
Live咗
Gay廉係咪忙得濟?啲口語書面語夾埋哂一齊嘅
live左
shit
推呀
可以相認
係 呢排都係極眼瞓咁打文
新工太忙
對唔住我會再檢查好啲
但如果係對話,就係因為個女仔講國語。
「少少啦⋯⋯太突然。」

「對唔住。我死嘅時候就係咁⋯⋯我都唔想。」

「你⋯⋯你就係呢間屋嘅鬼?」

「係。都有五年。」

「Tony是一隻好鬼。」佢仍然大快朵頤咁食住薯片,不時舔下手指,滋味萬分。

「咁妳仲唔快啲畀湯佢飲?」我問:「點解一定要等我返嚟?」

「你不是要寫故事嗎?你住凶宅不是為了驅鬼的喔。」佢話。

「妳再同我講都一樣⋯⋯」我話。

其實佢講得啱,我都差啲又唔記得咗,我係要寫故事。

唔寫故事我會失業。

「而且Tony不想喝湯,他有事要你幫忙。」

「幫忙?」

「妳唔可以幫㗎咩?」

「我不熟人間啊,幫不了他。」

唉。

點解每次都咁麻煩。

「咁你想我點幫?」

Tony死嘅時候先二十三歲,年輕有為,一入公司就升到主管,前途無量。

佢正打算同女朋友結婚時,就死喺呢個住所。

「我記得,呢個住宅應該係死咗兩個人,點解得你?」我講完之後,忽然身體發毛,轉身向後,周圍望一望。

應該唔會有另一個人喺我身後掛。

孟采蘩好奇問:「你怎麼了?」

「無⋯⋯睇下係咪喺我身後。」

「白痴喔你。」佢笑住咁話。

「你女朋友呢?」我問。

「人家都殉情了,別問傷心事好嗎?可能已經是夫妻呢。」

「夫妻!?」Tony激動咁講:「佢先唔係我女朋友!」

「不是女朋友?你們不是殉情嗎?」

「唔係⋯⋯佢。」

Tony籌備婚禮時,認識咗一個女仔。

講起點認識,又係奇怪,佢哋係喺街度認識。

嗰個女生暈咗,Tony好心畀佢水同藥油,就咁認識咗。

第二日,嗰個女仔約佢出嚟,話要多謝佢嘅救命之恩。

「妳係點知我手機?」Tony好驚訝咁問。

「呢個年代,上網咩都查到。你嘅IG⋯⋯」

Tony當時無意識啲咩,只當係當佢嘅搜尋能力好,咁都搵到自己。

無估到。

佢係痴線。

佢算係一個幾鍾意講嘢嘅女生,鍾意講嘢嘅意思係,真的一味淨係講自己喜好,一餐飯,佢將所有自己嘅喜好都同晒佢講,包括自己有幾多個親人、屋企住邊度,收入幾多,有咩嚐好等等。

「我好鍾意太宰治。」佢話:「好鍾意好鍾意。」

嗰次聚會後,Tony以為事情告一段落,畢竟自己同對方都無咩嘢。

但之後一而再,再而三,個女仔都邀約咗Tony。

Tony畢竟係人哋未婚夫,而且嗰個女仔好似對自己有意思,所以就此拒絕。

點估到,嗰個女生再次打嚟。

「我要自殺啦。」

一句話,令Tony放下低影婚紗相,趕去見嗰個女仔。

「你嚟啦?」佢一個人企喺天台邊,望住萬家燈火話。

「妳落返嚟先啦!」Tony緊張咁伸出手。

「唔落,除非你應承會見我。」

「好⋯⋯」

嗰次一次後,如果Tony拒絕約會,嗰個女仔就會用自殺嚟威脅自己。

「我想死,你會唔會陪我死?」

直到嗰個女生說出呢句話,讓Tony心裏發寒,下定決心唔再理會佢。

「唔理我唔緊要,最後一次,當是我祝福你哋結婚快樂。」

嗰次見面,Tony上到房間,飲咗啖水,當佢醒返,發現自己已經離開身體,瞓喺床上嘅自己身中十幾刀,同嗰個女仔雙雙死喺房入面。
Cls做咩對唔住有文睇我地多謝你都嚟唔切啦
大愛廉b
推呀
條女咁癲嘅
條女癲到
早抖 聽日再推過
瞓前一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞