自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
真係老,連打掃都氣來氣喘。

「我好肚餓。」

「自助餐仲未食飽!?」我斜視而望,嗰度係五千多元。

「的確有一點點餓,如果再飽一點就好。」

我差啲想拎拖鞋飛佢。

「好啦。」我拍拍手,拍掉手上嘅塵土,然後逐間房開門問:「鬼呢?你可以出嚟。」

「嗯?」

「唔係每次嚟嘅時候,等一陣就會有鬼出現咩?」我說:「遲嚟不如早嚟,早啲出嚟就好,早啲寫完。」

「不一定有鬼啊。」

「咩意思?」

「凶宅不一定有鬼啊。」佢話:「有可能其實是你們人類自以為有鬼,心理作祟。有可能那隻鬼某一天放下執念,已經去陰間投胎了。有可能是他不想顯露也可以。」

「咁到底呢度有無鬼?」我問。

「我哪知道。」

「你唔係神仙咩?一睇就知啦。」

「我是神仙,不是道士。」佢又拎出燒烤味嘅薯片,打開,瞬間食咗四塊,津津有味咁舔着手指,臉上流露笑意。

「咁就大鑊。」我說。

「什麼意思?」

「上次故事收視低咗,呢次如果更差,就會腰斬,可能我份工都不保。」

「你作不可以嗎?反正其實沒有人知道。」

「我係記者,唔係作家。」

「有什麼分別呢?你們人類分那麼多職業真奇怪。」

「你哋陰間都有唔同崗位啦。記者報導事實,作家係創作故事。」

相處一段時間,我已摸清孟采蘩,只要複雜一啲,超出佢嘅認知,佢就會話係奇怪。

例如坐車佢覺得有唔同種類嘅車係奇怪,我已唔止一次聽到佢講,點解要分巴士、的士、小巴、私家車。

「總之有車就上不可以嗎?」

在陰間或許可以,但人間唔可以,隨時將你溶咗。

等咗一陣,都係無人,我哋只好先落樓買啲日用品。
Live jor
仆街lived
又lived
今次呢隻應該怕醜鬼嚟
係色鬼等緊孟婆
細路女都啱
樓上話代入林明楨的我唔駛去雪廠街
當我哋落樓時,嗰個男人仍然守喺門口。

「你等人啊?」孟采蘩見到有人就會搭嘴,係一件常事,我已經好習慣。

「吓⋯⋯」嗰個男人見到我哋搭佢嘴,就慌慌張張咁。

「你無帶鎖屎?」孟采蘩用半爛嘅廣東話問。

「唔係⋯⋯唔係⋯⋯」

「等我哋搵保安幫你啊。」

「唔使⋯⋯唔使。」佢急急腳離開,好似一個怪人咁。

「真是奇怪耶。」

其實妳都唔差,係奇怪方面,當然呢啲只係我心諗,如果講出嚟一定死硬。

我仲想生存。

「你鞋帶爛咗。」佢又用廣東話講,指住我對鞋。

「係掉咗。」我話。

「撚。」佢嘗試模仿,但成件事係錯晒。

我彎低身去綁,呢個時候咁啱我褲袋嘅電話響起。

「你電話響。」

「我無手啊。」

「喔明白了。」佢好順手就咁喺我褲袋拎咗。

「喂,唔係叫妳聽!」

呢個鐘數搵我嘅,一定只有佢。

呢個人,唔惹得。

「他?他在綁鞋帶,沒有空聽電話。」

「喂⋯⋯」

「我?我是誰。我是孟采蘩⋯⋯」佢哈哈大笑說:「你第一次聽到我的聲音怎會知道我是靚女,不過這倒也是事實啊。」

佢哋兩個人到底傾咩傾得可以咁開心?

真不愧係佢。

「不是啊,我們不是情侶。只是同居在一起。SP?什麼東西?我想是吧⋯⋯」

「我們?我們在旺角啊,沒事做。」

不消一會,我哋已經喺中環嘅蘭桂芳。

講真,嚟咗地方幾千次幾萬次,比我屋企仲熟,但每一次都會有新鮮感,可能因為每晚對象都唔同。

「喂喂喂,詹天偉。我仲以為我哋係最好朋友。」

「又點。」

眼前嘅叫阿匡,算係我朋友,只係朋友都有好多類型,損友嘅話,阿匡真係無得頂。就是他帶我去酒吧,開展我夜生活。第一次踏入酒吧,五光十色嘅燈,舞池、陌生人之間摸嚟摸去,然後就去廁所解燃眉之急。原來男女一齊,可以咁快、咁即食。

阿匡就係嘴甜那種,佢比我厲害得多。

「你收埋一個咁美若天仙嘅女仔都唔同我講。」阿匡又轉一個圈讚孟采蘩,哄得佢咯咯而笑。
唔係男!
呢啲嘢大家明嘅 respect
我仲以為同女主角講電話係佢阿媽或阿爸添......
眼前嘅叫阿匡,算係我朋友,只係朋友都有好多類型,損友嘅話,阿匡真係無得頂。就是他帶我去酒吧,開展我夜生活。第一次踏入酒吧,五光十色嘅燈,舞池、陌生人之間摸嚟摸去,然後就去廁所解燃眉之急。原來男女男男一齊,可以咁快、咁即食。

gay friend 出場
無文
攰到唔小心瞓咗
聽日補文
Gay廉保重
人冇事先可以做世界冠軍
留名
大家都明架啦gay廉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞