自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
個故事好感人
八婆女人都係水性陽花玩弄感情嘅八婆,都係男人好啲,你話係咪呀gay廉?
Z有問過,瑜到底知唔知R一直鍾意佢。

瑜喺電話答佢,語氣有啲怨恨:「如果唔知,可能就唔會咁大內疚感。」

因為呢句,Z對瑜覺得心寒,甚至會認為佢可怕,開始都慢慢唔鍾意呢個女人,但唔鍾意都挽救唔到佢死去嘅兄弟。
今日會停文
太夜返到屋企
今日早啲出
Lm
我估佢應該係R。

「你嘅朋友而家喺呢間屋 。」我如實講。

「真?R!你喺呢度?」Z四周去搵,但佢始終都望唔到鬼。

呢個時候,R再次向佢塊面打一拳,佢塊面嬲到紅晒。

我哋正想阻住佢時,佢就開口:「好,還夠。」

喔?

「你要好好生活,今世我唔想再做你嘅朋友。」R講。

我如實陳述後,Z話:「我明白啊,真係明白。」

R:「但下一世,我們再做朋友。」

Z知道呢句後,本來忍住嘅眼淚都崩堤如下。

或者有啲今世無法解決嘅仇恨可以清咗佢,今世唔得,就等下一世,再續前情。

孟采蘩拍拍R嘅肩膀話:「你真男人。」

解釋一輪後,R喝咗孟采蘩嘅湯,漸漸浮現白霧,全部進入孟采蘩嘅身體。

「多謝你哋,轉達畀佢。」

「一路順風。」

R漸漸消失,好似從未存在過咁。

「我有遺忘湯,喝一啖可以讓你忘記此事,需要嗎?」孟采蘩問R。

「可以忘記一切傷痛、內疚⋯⋯我覺得係吸引,不過我都係唔飲啦。因為我會忘記佢,就等我帶住內疚一直生活,係我活該,亦應該咁。」Z話。

「好啊。」

「多謝你哋。」

Z住喺沙田區,由於佢情緒有啲低落,我哋送到佢返屋企,再喺附近行一行。

「人類妒忌的感情真奇怪。」孟采蘩話。

「妳無愛過人,當然可以咁講啦。」我話。

「你有嗎?」

「有⋯⋯掛。」

班班,算掛?

沙田河有一條橋,不斷有單車同跑步友經過,樹緩緩飄落葉,似係相思嘅種子。山遠天高煙水寒,相思楓葉丹。

「嘩,這裏很舒服。」佢好似一個小女孩沿路奔跑。

「係幾唔錯嘅。」

「像我的家鄉。」

「嗯?妳係指陰間?」

「對啊。三途河的河畔充滿櫻花⋯⋯還有彼岸花,不過沒有人間美麗就是,陰間一切都是死物。」

「係?」

「但櫻花好看就是。」

「有機會真係想去睇下。」

「有機會,不過待你死了就可以。」

「陰間到底係點嘅地方?」

「嗯⋯⋯就是沒有生氣的地方,畢竟只是一個中轉站,待人投胎。」

「咁妳唔投胎?點解咁想成為孟婆?」

「孟婆待我很好,她希望我承繼她的衣缽。從一出生開始,我就住在那裏,當她的助手,如何不成為孟婆,我不知道可以去哪裏。」

「妳嘅爸爸媽媽呢?」

「不知道了。只知道我的爸爸是醫師,姓梁,其他就不知道。因為我很小就死掉。」

「Sorry啊。」

「哈,又不算什麼。我慣了,有時都會想知道自己的身世,我有打算去查三世簿。不過沒什麼意思,因為我連父母的名字都不知道。」
加速加速
「我有遺忘湯,喝一啖可以讓你忘記此事,需要嗎?」孟采蘩問Z

應該女主都有點故事吧?
可能佢自己其實都飲左孟婆湯
樓上講完跟手代入埋明楨BB
成件事有畫面勁投入
Gay廉 strong post lm

我又幾鍾意你嗰setting 台灣妹用白話 主角用口語
幾match
「唔去搵下?」

「其實人都是這樣啦,其他人跟我一樣,都是不知自己從何而生,往哪而去。這一方面,大家都沒有分別。其實我不孤單。」

「我比妳好啲,知道自己嘅父母,但係我都唔明白點解我老豆要自殺。」

微風吹皺河水嘅波紋,泛起又撫平,好似複雜嘅心情。

我們坐在岸邊,靜望星河。

「我喜歡太陽。」

「為什麼。」

但呢度得星星⋯⋯

「因為陰間只有月亮。日光⋯⋯比較有希望,你們人間不是有一句,一日之計在於晨嗎?很有希望和動力。陰間沒有這些。」

「其實妳可以留低啊。」

「不能,所有候選人都會回去陰間。不當選的人,就會馬上投胎。」

「妳投胎唔可以咩?妳而家投胎做人,等十多年,我哋仲可以做朋友。」

「我說了啦,我不能啊,孟婆希望我成為下一位孟婆。」

「那妳點諗?妳唔想成為人咩?體驗一下人嘅生活,嘗試工作,試一次拍拖⋯⋯」

「我現在也不錯啊。我已經足夠了,如果⋯⋯可以看海就好。」

「睇海?」

她遠眺對岸,手中玩弄拾起的樹葉說:「對啊,不要笑我喔,我是從來都未見過海,即使在陰間都只有見過河。」

「我可以陪妳看睇海啊。」

「真?」

「當然,好簡單啫。」

「哈哈,一言為定。」

「咁到時候妳要帶我睇陰間嘅櫻花。」

「哈哈,屆時你已經不記得我了。」

「唔係要飲孟婆湯先會忘記記憶咩?咁喺我喝湯前帶我睇咪得囉。」

「即使不喝湯,你老了之後都不會記得我啦。」

「我會記得妳的,一定。會一世努力咁記住妳。」我認真地講。

她手中嘅樹葉飄落地上,雙手開始不自主咁摸着岸邊石泥,有啲不自然咁問:「點解呢?」

「因為妳太特別啊,我無一個朋友係由陰間嚟,所以我一定記得妳。」

「我們之間的一切也會嗎?」

「當然。」

佢笑咗一笑話:「多謝你。孟婆是一個很孤獨的人,從來只有她記着別人的回憶。」

「但我有一個問題。」

「點解人一定要飲孟婆湯?記住以前愛過嘅人唔得咩?咁有啲殘忍。」

「因為一世的因緣情仇都得在一世結束,只有忘記才能重新開始,如果人的記憶沒有重生,一切愛恨情仇都會由上一代伸延到下一代。有時,姻緣錯配都是這樣,一個人一見鍾情,是因為上一世對他的感覺還在,但今世的姻緣注定他們不成果,這就會痛囉。」

「介唔介意我問多一個問題?」

「問吧。」

「如果人一生嘅經歷最後都會遺忘,咁人生有咩意義?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞