自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
睇唔順眼之前個名同轉口語再開

--------

台北文華東方酒店,係我暗戀女仔結婚嘅場地。

今日要參加佢婚禮,我異常咁緊張。

最緊張係,我身邊有一個麻煩嘅女仔。

我:「記得我講過啲咩?」

佢:「唔好亂咁講嘢嘛,」佢一副明白嘅樣。

「跟住我就好。」我千叮萬囑。

踏入婚禮現場,新娘嘅父母佇立喺門口迎賓,二人笑得合不攏口,向每一位賓客致謝,笑聲滿載。

「伯母,恭喜恭喜,祝新郎新娘三年抱兩,弄孫為樂。」我作揖祝賀。

「喂世伯,恭喜晒!恭喜妳個女兒即將俾人中出大肚,可喜可賀。」佢同樣作揖。

世伯目瞪口呆到,個口可以塞得入一粒西瓜。
留名
lm
留名
「呢個係我哋小小心意。」我遞上利是,求其塞畀已經無咗反應嘅兩老,就急急忙忙拉佢離開。

安坐後,我沒好氣咁問:「呢啲嘢,妳喺邊度學返嚟。」

「一個黃色笑哈哈嘅討論區。」佢一臉無辜咁問:「做乜嬲喎,又係你叫我上多啲討論區學人講嘢,佢哋都係咁樣講嘢啊。」

她轉頭搭住隔離一個五十幾歲嬸嬸個肩膀話:「大嬸,大家都係女人都係雞啫,需要飲一啖遺忘湯嗎?」

「收聲!對唔住⋯⋯對唔住。」我急忙向嬸嬸道歉,但她瞪住我憤然離席。

喂⋯⋯又唔係我串你⋯⋯
新po留名
gay 廉
「你哋人類好無禮貌啊。」佢皺眉咁話。

「妳再係咁,我幫唔到妳。」

「唔得!我要趕喺鬼節通關前完成⋯⋯」

「妳乖未?」

「我一向都乖啊!我明明學得唔錯。」

全場席滿,只有我們呢枱空空如也,她問我點解,我都答唔到佢點解。

有什麼慘得過,我愛人今日結婚,但新郞不是我。

就係要帶住呢個麻煩少女去赴會。
「哎。詹天偉,呢個好飲,你哋真係好,可以每日都飲到美酒。」佢臉頰開始半紅。

「咪再飲啦,妳可以幫我搶返新娘嘛?」我捉緊佢嘅酒杯,阻止佢繼續飲落去。

呢個女人一飲酒就會發癲。

「講咗一百萬次,忘記記憶係我強項。」

「咁行啦,我哋去搶新娘。」

「嚟,行!我幫你教訓嗰隻臭雞。」佢捋起衣袖話。

「喂!呢啲說話唔好再學,無人會將網上說話帶嚟現實。」我一額汗,窺望四周,好彩無人留意我哋。

認識呢個奇怪嘅少女,要由幾個月前講起。
首先要自我介紹。

我叫詹天偉。

由細到大,父親都教我做人對鬼神之信要學莊子所講:存而不論。

我尊重父親。佢童年經歷住戰亂,親眼目睹灣仔空襲,成條軒尼詩道全部都係死屍嘅畫面。

「如果有鬼神,點解釋人間嘅悲劇?」

好唔容易捱過三年零八個月,他白手興家,創立一間玩具公司,令我童年生活無憂,不過無幾耐佢就自殺死咗,公司都倒閉破產,家道中落。

我尊重父親。

只不過,我無同佢講,其實我一直都可以睇到奇怪嘅嘢。
肥嘅、瘦嘅、高嘅、矮嘅、有頭嘅、無頭嘅、有手嘅、單手嘅、四肢破碎嘅、只有一塊肉片嘅。

喺我屋企,喺學校,喺操場,喺我被入面。

自此我明白,呢啲奇怪嘅嘢應該唔係人,至少人唔會高空墮下後仲笑住對我打招呼。

七歲嗰年,母親為我搵咗一個師父「醫治」,講係咩將陰陽變成陽陽,唔知係咩,反正我從此就無再見到古怪嘅嘢。

「點解呢個世界會有鬼?」

「人死咗就變鬼囉。」

「咁點解鬼要留喺呢度?」

「人間嘅鬼,都係放唔低執念,如果唔係都去咗投胎。」師父好似係咁講。

「我只能幫你封到二十多歲,屆時你可能會因一事再開眼,呢個係你嘅命運,改唔到。」佢話。

反正長大之後,我都漸漸遺忘咗見鬼呢回事。有無鬼對我人生無咩太大差別。

直至幾個月前一件事。
lm
太早入
話說今年小弟二十七歲,一直喺一間網媒工作,靠寫飲飲食食、歷史文化呢啲專題維生。舊陣時網媒啱啱興起,日子好啲,比較多廣告鱔稿,近年對手數量多咗,競爭大咗,但個餅就係得咁大。加上經濟唔景氣,廣告費下滑,呢排上司壓力山大,多次暗示我寫唔出點擊率高嘅故事,就應該自已辭職。

「你學學日本嗰個乜龜和去試下住凶宅啦。」上司話。

龜和?人哋係叫龜梨和也。

「龜梨和也?」我問。

「係,龜和梨乜,學佢去試住凶宅,再寫故事咪得囉。」上司成個樣都係陶醉緊點解自己會諗到呢條好橋。

「但係⋯⋯我怕。」

「你怕窮定怕鬼?窮鬼就最惡。」

窮。

人窮其實無乜所謂,但喺香港窮就有所謂,因為呢個社會嘅核心價值係勢利,天秤上無嘢比錢緊要。

價值即金錢。

就咁,我被逼上梁山。乞食科出身嘅我,無咩技能,為咗保住飯碗唯有去做凶宅試住員。只不過開展呢個企劃之前,我同公司請咗幾日假。

我想放一放假。
lm
支持
gay 廉
年尾勤力
凍gay廉加甜plz
原因有一個女仔要結婚。

係,就係一開始嗰個新娘。

班班係我大學時認識嘅女仔。

我留意佢,除咗因為佢外表唔錯、身材傲視全班呢啲膚淺因素外⋯⋯

仲有她點咗我嘅笑穴。

「你好,我叫bye bye。」第一次見面,班班笨拙咁用廣東話同我講。

當時正上緊堂,百幾人嘅禮堂裏氣氛嚴肅,我忍唔住笑咗,回應:「係班班(baan1 baan1)。」

「你在笑我嗎?」她鼓起泡腮問。

「唔係,妳太可愛啫。」

她:「那你叫什麼名字喔?」

「詹天偉。」我說。

「賤天萎。」她又再嘗試以廣東話說。

我又哈哈大笑,引嚟唔少目光。
萎萎!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞