自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
呢間房相對之間嗰幢樓,則顯得有啲殘舊,白牆牆剝落,傢俬半舊半破,唯有一張梳化係可以坐人。

「這裏是什麼凶宅?」她大字型躺梳化上問。

「雙屍命案。」我話。

一九九九年嘅五月,夏日炎炎,當時三樓B室嘅陳師奶啱啱好買完餸返屋企。佢返到門口,聞到三樓A室嘅一家傳嚟陣陣惡臭味。

大廈走廊係開放式,聞到氣味已經十分濃烈,佢當時心諗,應該係其他人煮咸魚之類嘅食物。

無諗太多嘅佢就返咗屋韲,誰知過咗幾日,情況更差,無可能又煮咸魚,所以她決定拍門,當消防一嚟到,破門而入,就發現兩具屍體。

一男一女,兩個人都年約二十多歲。

後來發現,係情侶殉情自殺。

自此,這裏不時傳出痛苦的喘氣聲。

有人說過,在電梯遇到一個男人,是全身紫色,仿如中毒一般。
支持支持
睇黎條仔唔係自願死
有冇得crossover廟街
揾串燒婆婆
推到有對手
陰間無日頭又唔洗交租,搬去陰間睇落仲爽過住香港
Hi座b
睇黎我地同小明都係中意同一類文
「就係咁。」我講完成個故事,鬆咗一口氣。

「一起死?」佢咬咬手指,托托眼鏡話:「挺淒美。」

「妳邊度嚟眼鏡。」

「這裏拾的。」佢指住櫃桶話。佢唔知幾時已經自己開咗櫃桶。

「畀返人啦。」

我無佢咁好氣,放低行李,執拾好一切之後,就話:「我出一出去。妳自己乖乖地留喺呢度。」

「你去哪裏啊?」佢企起身問。

「我去Relax一下。」

「我也去。」

「妳唔得,呢啲係大人先可以去嘅地方。」

「我比你老得多,我一千多歲了。」

「但你喺人間不過幾歲。」我放低二百蚊喺枱面話:「如果妳肚餓就去買嘢食啦。」

「小氣鬼。」佢鼓起泡腮,坐翻喺梳化。

當然唔得啦,我幾日無去老蘭,要我整日伴着嗰個細路女一齊,人都就快悶死,要搵啲娛樂嘛。

過咗無幾耐,我就去到酒吧,酒吧嘅氣氛、環境都熟悉不已,唔使幾耐我就識到一個女仔,二十九歲左右,戴眼鏡、童顏類型。

「你屋企定還係我屋企?」
一般我都唔想返去,但嗰日附近嘅酒店都Full Booking,我哋行咗三間都係咁。而一夜情最重要唔係樣貌,而係Mood,無Mood咩都係假,有言:「興盡則性盡。」佢嘅表情話我聽,佢開始無癮,喺佢性盡之前,我只好先帶佢返屋企。

一點幾,我諗細路女應該瞓咗教。

未入屋,喺𨋢口,條女已經上下其手,好鬼熟練,我哋一邊打車輪,一邊入屋除衫,唔使一陣就進咗房。

「新屋?」

「嗯啱啱入伙。」

「我鍾意新屋。」佢徑自脫下上衣,開始摸向褲頭。

忽然,房門打開,佢嚇到哇咗一聲,即刻拎返件上身衫遮身,點知入嚟嘅係一個少女。

係,又係佢。

「妳⋯⋯」佢不明不白,皺眉問:「佢⋯⋯你個妹?」

唉,我就快暈,點解她會入咗嚟。

「關返門拜託。」我沒好氣咁講。

「對不起。」孟采蘩急忙閃身而進,『聽話咁』將門關好。

佢蹲喺地下,雙手托頭,好似等睇電影咁盯着我哋。

空氣沉默數秒,我就感到仿如隔咗幾千年。

呢一刻嘅尷尬,我真係想將自己殺咗。

「我係話,妳出去,再將門關上。」我盡量壓制自己嘅情緒。

「吓~?」佢好似一個細路女得唔到玩具嘅回應,不滿咁講:「我未見過啊。」

「未見咩?」

「未見過人類的性交配。」佢直白咁講。
牛腩
小明
我睇咗gay廉好耐,不過我又真係成日都睇啲陰間 死 靈魂之類嘅故。
阻人扑嘢
仲要觀摩
嗰個一夜情嘅女仔,叫Cherry⋯⋯定Mary?聽到呢一句後,雙手高舉怒吼:「Holy Shit!我受夠啦。」佢穿返衫,氣沖沖咁奔向門口。

「唔好⋯⋯」

「你哋合謀玩我!Go Fuck your Mum.」佢怒罵我一頓,再轉身大力啪門而離。

「為什麼她生氣?」

「無。」

「你也生氣嗎?」

「無!唔好再煩我。」

「可是⋯⋯」

「我講咗,唔好煩我!就算我點叫你都唔好再煩我!」

「好好好。」

我投降,轉身返房打算倒頭就瞓,點知瞓上床後,忽然覺得床有啲冰冷。

想去蓋被之際,先驚覺手上全都係血跡,然後轉頭一睇,左面正睡住一個全身鮮血嘅男人。

「啊!!!!!!!!!!!!!!」

「救命啊孟采蘩!!!!孟采蘩!!!!孟采蘩!!!!」我不斷尖叫。
真係細路女咁款
扮工時需要文呀
推呀
但佢無入嚟,反而嗰個男人越行越近。

「啊!!!!」

我拼命咁跑出房,只係見佢攤咗喺梳化食薯片。

嗰包薯片係我㗎。

「妳做咩唔應我!」

「又是你叫我不要理你。」

「有鬼!!!!有鬼啊!!!」

「我知道啊。我進來除了是看戲,還有想提醒你,Tony睡在這間房。」

「Tony?邊個Tony啊!!?」

「你身後那個。」

我一轉身,嗰個滿身鮮血嘅男人就企喺我身後。

「啊!!!大佬對唔起,唔好⋯⋯唔好咁近好嗎?小弟有心臟病。」我蹲下抱頭講。

「對唔起先生。」嗰隻名叫Tony嘅鬼說:「我嚇親你?」

「⋯⋯」

佢好像挺友善。

我慢慢企返喺身,唔敢正視,只敢眼睛假扮望前,但完全無對焦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞