自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
會停文一日
又約邊個仔仔玩遊戲,咁高調
又係冇文嘅一日
「哈哈。」孟采蘩哈哈咁笑住回應:「伯母你真好人。」

「佢一直都無乜女仔FD,我懷疑佢係Gay㗎,好彩有妳。」

阿媽,如果你知道個仔每晚去邊就唔會咁講,你真係太唔認識自己個仔。

「真的假的!?伯母,別說你,其實連我也有懷疑過。」佢笑住講,根本係講大話。

佢知我帶過女仔返屋企!

「我覺得佢太被動!」我阿媽話。

「就是嘛,他不會主動幫人,我想這是沒有女生喜歡他的原因!」

不得了,佢哋咁啱傾,我係會死㗎。

當我哋坐低食點心,孟采蘩又如常食到唔停口,好似幾日無食飯咁。

「食多啲好啊,好生養。」阿媽唔知做咩喺度打量佢身材,暗自滿足。

母親又趁機問:「你哋一齊住?」

我啱啱想撳住佢把口唔畀佢亂講嘢,佢已經大方咁點點頭說:「對啊。」

「喔,咁佢瞓得好嗎?」

「還好啦,就是半夜有點太吵,夜一夜都不睡。」

「點解?佢顧住睇AV?」

「唔係啦,媽,妳亂噏啲乜嘢呀!」我急住解釋。

「那又不是。」佢認真回想道。

佢應該唔知乜係AV。

我鬆咗一口氣,千萬唔好喺我媽面前胡講啲咩。

「他不過是對着日本女生,她們很痛苦的樣子,有時他也會露出很辛苦的樣子,皺著眉頭,下腹很痛的樣子,要不斷來回撫模。」

「喔?真係?」

「是啊,他應該沒有看AV,都花時間看什麼三上老師的電影。」

我立即掩住佢個嘴,佢嗚嗚咁叫。

估唔到平常半夜嘅事都俾佢睇到晒,媽啊,我極度有想殺人嘅衝動。

我媽就奸笑到痴線。

「采蘩,我好鍾意妳,下次再食飯啦。」佢摸住孟采蘩嘅手說。

「好,伯母,一言為定。」

唔好啊,唔好啊。

佢哋唔好再見面⋯⋯我會死的。

好唔容易離別後,走到海旁,我先發現自己紙巾都用晒,全用晒抹汗。
又扮唔係gay
孟采蘩陰男主角
有上黃色微笑討論區係唔同啲 狂撚
有無姓三上嘅男優
前面咁溫馨, 後面感覺會突然間好sad
gay廉式'happy ending'
推推推
「怎麼我覺得你好像有心事。」佢問。

佢都真係識問,完全唔知我頭先經歷咗啲乜。

我咁慘,咪因為妳囉。

「係,我末期。」我求其應佢。

「真的嗎?那我們可以一起去陰間了。」

「唔使等啦,可以即刻就送我去。」

「那又不能,我要待你幫我找到十隻鬼。」

「做孟婆,呢個就係妳嘅人生目標?」

「當然。」

「真係好,目標咁堅定,我就唔知道自己嘅人生目標係咩。」

寫凶宅故事?又唔係,嗰啲只係為咗糊口,想起嚟,琴日上司又打嚟催稿,問到底陰間少女嘅故事有未。

聽到佢啲語氣,我都就嚟頂唔住。

「咁陰間算唔算好恐怖嘅地方?」

「恐怖又算不上,是安靜。」

「會有咩鬼神?可唔可以講嚟聽下。」

「牛頭馬面、閻王,還不是你都知道的。」

「咁妳會返陰間?」

「怎麼你忽然對陰間如此有興趣?」

「無,問下啫。」

返屋企嘅途中,忽然有一個人企喺我哋屋企門口,食住煙撳住電話。

我都未睇清楚佢係邊個,佢已經大叫:「喂!詹天偉。」

唔使問,係我嘅上司。

佢雖然向我哋呢個方向走過嚟,對着我講嘢,但眼睛一直望住孟采蘩。

「喂死仔又唔覆機。」

「對唔住,我同媽咪食飯啊,你⋯⋯點解會過嚟。」

「無,過嚟睇下你嘛,點知你過成點。隨便問下⋯⋯」佢哄前問:「呢個就係你講嗰個女仔?」

「呃⋯⋯係。」

「唔似喎。」

「邊有樣睇㗎。」

孟采蘩一面天真咁望住我哋傾計,唔知我們所講嘅就係佢。

「咁你幾時攞夠料寫?」

「快㗎啦快㗎啦。」我說。

「今個月限期前好寫好,如果唔係⋯⋯」

「明白⋯⋯」

孟采蘩問:「佢講寫咩?」

我驚咗出冷汗:「無啊,只係一啲舊文,有關都市傳說。」

「喔。」佢信咗,無再追問落去。

我鬆咗一口氣,原來講大話呃人都幾辛苦。

我偷偷地望佢表情,好似無乜嘢,應該無懷疑⋯⋯?

我們返屋企收拾好行李,就準備去下一個地方。
有可疑喎上司
完全自殺手冊幾好睇,睇完都仲去跳海嘅人真係好有勇氣比我就走入森林吊頸算
平時佢只會屌主角, 邊有咁上心
好撚怪
推推推
有古怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞