自從入住凶宅之後,屋企嚟多咗一位孟婆(未成年少女版)

537 回覆
215 Like 8 Dislike
未成年
詹天偉今年27歲,佢老豆目睹灣仔空襲,當佢老豆好記性,40年出世,而家都81歲,即係佢老豆54歲得子
lm
珍惜gay廉
LM
新po 再留名
Hi gay 廉 新年快樂
新年快樂咁多位
新年快樂
呢邊嘅單位對正外面嘅招牌,深紅色嘅招牌霓虹燈將家裏面染成一片血紅,好不詭異。

哇,怪到⋯⋯我內心忍唔到打咗冷震。

去到廁所打開水龍頭洗手,發現⋯⋯咦,我嘅鬚刨點解會喺地下。

我執起放返原位,出咗廁所,突然又傳出聲音。

「噠。」

似係有物品跌落地面。

呢一下,我嘅心慌咗一慌,燈啱啱好喺呢個時候閃晃咗一下,然後又回復正常。

唔會咁⋯⋯猛。

我慢慢返到廁所,鬚刨又跌落地下。

可能係我放得唔夠好。

我又再執起放返原位,等咗幾秒⋯⋯無事。

係自己嚇自己。

點知再出咗廁所,又傳嚟聲音。

「噠。」

我又返去廁所,鬚刨再一次跌落地下,𠺝啦兩聲翻身。

無可能。

我明明放得好好。

當我第三次彎身執起,起身,抬頭就見到鏡入面有一個女人喺我身後盯住我。

她七孔流血,形同枯槁,成個樣都勁恐怖。

我心臟停頓大概有五秒,腳步無意識走出廁所,然後直奔出屋門。

啊!!!!!!!!!!救命。

「等等!」

我只聽到佢叫等等。
新年快樂
十六歲都係未成年人啦
但等你老母!

我一直唔要命咁跑,完全無任何意識,心臟同肺部都好似要爆炸,當我意識過嚟時,發現自己已經嚟到一座古廟前。

我大口喘氣,發出「嘶嘶」嘅扯氣聲,汗如雨下,雙手同雙腳抖震緊。

鬼⋯⋯

我見到鬼⋯⋯

呢個世界真係有鬼。

突然之間,我童年見鬼嘅回憶都返翻嚟。

我一邊抹汗,一邊重整思緒,腦海不斷搵一個合理嘅說法,但無一個合理嘅解答能夠說服我,頭先嘅唔係女鬼。

「哎,你說有鬼嗎?」

一把悅耳好聽嘅女聲出現,我呢個時候先發現廟前有一個少女正凝望住我。

正正就係台灣神廟遇見嘅嗰個女仔。

「Hey,又見面。」

殘燈映照住佢半臉,染得半黃,更添點點嘅神秘氣質。她彎曲着身,半縮喺樓梯間,雙手掩住腹部。

「妳⋯⋯是台灣那個扮神的女生?」

「我們又見面啦。」

「妳來了香港?」

「是啊,廟是互通,我可以到處去。」

佢到底喺度Up乜。
「我好餓⋯⋯原來在人間肚餓是這種感受。」

佢痴線,我100%肯定。

「如果有一碗牛腩河就好。」

「我家有⋯⋯」

「你不要嗎?」佢隻眼燃亮起嚟,頭先明明似一個就枯死病人,轉頭充滿希望。

「如果妳想吃,我不介意的。不過⋯⋯我的家⋯⋯」

「有鬼嘛,你剛才說了。」

「是。」

「走吧走吧!」佢一手捉住我嘅手,一陣軟滑嘅感覺傳嚟,佢手掌似係初生BB咁嫩滑。佢大步大步邁前,我俾佢拖住走一段路。

「先等等。妳是不是聽不清楚?」我問。

「怎麼了?你又後悔?不想讓我吃麵?」

「我的家⋯⋯有⋯⋯」我雙手繪形繪聲咁模仿話:「鬼啊!」

「我知有⋯⋯」佢都繪形繪聲咁模仿我啱先嘅動作:「鬼啊!」

「對對對啊!」

「我知道啦,帶我去可以嗎?」
佢果然唔係正常人,邊個知有鬼仲會去?

「妳相信嗎?」

「怎麼不相信。我住的地方最多就是鬼。」

我猛然掙開佢嘅手。

唔係掛。

「妳⋯⋯妳也是鬼?」

「不是,我是孟婆的候選人。」

佢究竟講咗啲乜,我實在聽唔係好到,但當時我只聽到佢嘅一句:

「我可以幫你解決家中的怨靈。」

就係因為呢一句,我決定將佢帶返住宅。

「我可以幫你解決家中的怨靈。」

「怎解決?」

「喝湯。」
新年快樂毒巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞